Sport AZI

Viitorul rugby-ului românesc depinde de victoria cu Portugalia

09 noiembrie 2018  17:00| Sport | Sport & Divertisment
Viitorul rugby-ului românesc depinde de victoria cu Portugalia

Tricolorii vor juca mâine, la Baia Mare, de la ora 14.00, pe Arena Zimbrilor, cu Portugalia, barajul de menţinere în Rugby Europe Championship.

În urma deciziei World Rugby de a descalifica România de la Cupa Mondială 2019 din Japonia şi de a o penaliza cu 25 de puncte ca urmare a folosirii unui jucător neeligibil în partidele de calificare, „Stejarii” au ajuns pe ultimul loc al clasamentului Rugby Europe Championship 2018. Astfel, România trebuie să joace barajul cu Portugalia, care a câştigat Rugby Europe Trophy 2018, al treilea eşalon valoric, învingătoarea urmând să evolueze în ediţia 2018-2019 a Rugby Europe Championship.

România va avea trei debutanţi în echipa de start, Daniel Plai, Ionel Melinte şi Vlăduţ Zaharia. Staff-ul tehnic, format din Thomas Lievremont, Danie de Villiers şi Dănuţ Dumbravă, a stabilit echipa care va intra pe teren: 1. Constantin Pristaviţă (CSM Ştiinţa Baia Mare), 2. Eugen Căpăţână (Timişoara Saracens), 3. Alexandru Ţăruş (Sale Sharks), 4. Marius Antonescu (Colomiers), 5. Adrian Moţoc (Agen), 6. Mihai Macovei (Colomiers), 7. Valentin Ursache (Oyonnax), 8. Andrei Gorcioaia (RC Massy), 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Daniel Plai (CSA Steaua), 11. Ionuţ Dumitru (CSA Steaua), 12. Fonovai Tangimana (CSM Bucureşti), 13. Cătălin Fercu (Timişoara Saracens), 14. Vlăduţ Zaharia (Timişoara Saracens), 15. Ionel Melinte (CSA Steaua). Rezerve: 16. Andrei Rădoi (Timişoara Saracens), 17. Ionel Badiu (Romains), 18. Alexandru Gordaş (CSM Bucureşti), 19. Johan Van Heerden (Perpignan), 20. Adrian Ion (CSM Bucureşti), 21. Valentin Calafeteanu (CSM Bucureşti), 22. Vlăduţ Popa (Timişoara Saracens), 23. Florin Vlaicu (CSM Bucureşti).

Căpitanul Mihai Macovei şi-a îndemnat colegii să menţină „stejarii” în a doua divizie europeană, printr-o victorie în faţa Portugalia. „Sunt doi ani de când Portugalia joacă în eşalonul doi, însă asta nu o face cu nimic un adversar slab. Va fi un meci greu, ne aşteptăm la asta, ei vor veni aici fără nicio presiune, nu au nimic de pierdut, ci doar de câştigat. Marea presiune este pe noi, pentru că de această partidă va depinde viitorul rugbyului românesc. Noi suntem încrezători, ne păstrăm capul pe umeri pentru că ne-am învăţat foarte bine lecţia, nu ne mai considerăm câştigători dinaintea intrării pe teren când avem adversari mai slab cotaţi decât noi. Trebuie să ne vedem de sistemul nostru, de proiectul nostru şi să îl ducem până la capăt, rugbyul românesc are nevoie de victorie”, a spus el. „Suntem conştienţi că toţii că am trecut printr-o perioadă mai dificilă, atât noi jucătorii, cât şi Federaţia, cât şi iubitorii acestui sport frumos, dar ziua de mâine ne face să construim un nou grup şi să ne gândim la un nou obiectiv. Sigur nu o să fie greu pentru cele întâmplate în ultimele luni, suntem conştienţi că trebuie să facem tot posibilul să menţinem România în cea de-a doua divizie. Este datoria noastră a jucătorilor să lăsăm ceva în urma pentru viitorul rugbyului românesc”, a spus el. „Momentan avem un nou staff, Federaţia a ales un nou staff, un nou sistem de joc pe care o să-l vedeţi mâine (sâmbătă, n. red.) şi multe schimbări în grup, mulţi jucători tineri, care vin cu foame de rezultate, cu motivaţie pentru a juca pentru România, să dea totul pentru acest tricou. (...) Baia Mare e locul unde am revenit acasă şi locul care m-a format ca jucător de seniori” a mai spus Mihai Macovei.

Internaţionalul român Florin Surugiu, unul dintre cei mai experimentaţi componenţi ai naţionalei de rugby, spune că întâlnirea va fi dificilă „la nivel psihic înainte de toate”. „Va fi un meci foarte greu, la nivel psihic înainte de toate, şi apoi şi pe teren, pentru că are o miză foarte mare. Eu nu mă gândesc că putem pierde acest meci. Câştigarea lui depinde foarte mult de noi, de jucătorii cu experienţă, să transmitem celor mai tineri încredere, calm, să luăm asupra noastră presiunea mare a acestei partide. Trebuie să fim uniţi, să jucăm bine şi să respectăm ceea ce antrenorii ne cer. Sunt tot felul de discuţii despre cât de bună este sau nu Portugalia, însă cred că este mai important să vedem ce facem noi, să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut pentru că, până la urmă, noi suntem principalul nostru adversar”, a spus Surugiu, într-un interviu acordat site-ului FRR. El a menţionat că din păcate meciurile cu o miză importantă nu au fost prea bine gestionate de tricolori. „(...) Nu ştim să gestionăm aceste situaţii, pentru că nu ne-am aflat prea des în postura de a evolua cu presiune. Însă cred că în astfel de situaţii vedem dacă suntem uniţi cu toţii, jucători, staff, oficiali ai Federaţiei, suporteri. Cred că este foarte uşor să critici, însă în momentul acesta avem nevoie de susţinere şi de încredere. Trebuie să trecem de acest hop, să arătăm că suntem cei mai buni şi să mergem mai departe spre Cupa Mondială din 2023”, a spus componentul echipei CSA Steaua.

Surugiu a adăugat că îşi doreşte ca din urmă să vină jucători tineri, talentaţi, care să fie în lotul României pentru CM 2023, sprijiniţi de veteranii naţionalei. „Îmi doresc să fiu sănătos şi să joc şi îmi doresc să vină din spate alţi jucători, mai buni decât noi, care să ne ia locul. Nu vreau să se vorbească, cel puţin de mine, ca de un reper, să zică lumea că era odată la naţională Surugiu, ci vreau să se vorbească de jucătorii tineri, care vor fi mai buni decât mine. Este de datoria noastră, a celor cu experienţă, să îi ajutăm să crească, să le dăm încredere. Eu joc la echipa naţională de 10 ani şi au fost ani frumoşi. Privesc cu aceeaşi încredere şi înspre viitor”, a menţionat mijlocaşul la grămadă în vârstă de 33 de ani.

Referindu-se la sistemul de joc pe care noul selecţioner, francezul Thomas Lievremont, doreşte să-l pună în practică, Florin Surugiu a precizat că acesta nu este foarte complicat, dar pune mare accent pe linia de treisferturi. „Este un sistem care pune accentul mult pe treisferturi şi astfel salvăm mai multă energie pentru înaintaşi. Este un sistem care te solicită fizic foarte mult, cel puţin la postul meu trebuie să alergi mult, să comunici, să vezi ce opţiuni ai pentru a juca balonul. Eu zic că a fost un test bun cu Kenya, ştiam că ei sunt buni la rugby în 7 şi ne aşteptam să ne alerge. În ideea că au viteză şi explozie, la fel ca portughezii, a fost un meci de pregătire util. Ne aşteptam, ce-i drept, să fie greu fizic, dar este bine că am dus toţi această partidă”, a spus Surugiu.

Noul selecţioner al echipei României, francezul Thomas Lievremont, a subliniat că meciul cu Portugalia va fi unul dificil. „Este dificil să începi un nou ciclu cu un meci de baraj. Portughezii sunt tineri, trebuie să rămânem vigilenţi în privinţa lor, concentraţi pe meci, pentru a-l câştiga. Avem o combinaţie de jucători experimentaţi şi jucători noi, am încredere că primii îi vor ajuta pe cei noi, astfel încât să câştigăm împreună”, a declarat Thomas Lievremont. Totodată, Lievremont a punctat evoluţia pozitivă a debutanţilor din echipa României în testul cu Kenya: „Debutanţii ne-au demonstrat la meciul contra Kenyei şi în cele două săptămâni de pregătire de la lot că sunt capabili să facă faţă rigorilor unei astfel de confruntări. Trebuie să începem ceva nou, avem nevoie de entuziasmul lor, dar şi să găsim un echilibru între experienţă şi entuziasm. (...) Când eşti antrenor trebuie să bagi în teren cea mai bună echipă, doar asta contează”.

De partea cealaltă, căpitanul Salvador Vassalo Santos a declarat: „Mâine ne vom confrunta cu o echipă experimentată, pe care am studiat-o îndeaproape şi căreia vom încerca să îi facem faţă cu toate resursele noastre. Suntem o echipă tânără, dornică să joace şi sperăm ca mâine să demonstrăm ce putem”. Antrenorul portughezilor, Martim Aguiar, a afirmat, la rândul său, că meciul cu România este o oportunitate, dar şi o provocare: „Ne bucurăm să putem întâlni echipe bune, cum este reprezentativa României. Pentru noi acest meci este în acelaşi timp şi o oportunitate, şi o provocare. Ne dorim ca jucătorii noştri să vadă standardul căruia trebuie să îi facă faţă, să vadă ce se va cere de la ei, pentru ce trebuie să muncească. România are multe avantaje, este o echipă puternică, evoluează acasă, însă noi ne vom juca şansa noastră”.

România va mai disputa pe 17 şi 24 noiembrie, două partide test, cu SUA şi Uruguay, la Bucureşti, pe stadionul Ghencea. 
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

16 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

SÂMBĂTĂ ŞI DUMINICĂ, ÎNTRE ORELE 12.00-18.00. Comercianţii din raionul Hînceşti, dar şi ansambluri folclorice din România şi Republica Moldova vor participa, sâmbătă şi duminică, între orele 12.00-18.00, în Parcul Crângaşi la Festivalul Marii Uniri, potrivit Primăriei Sectorului 6. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE ÎL SUSŢINE ŞI ÎN EVENTUALITATEA UNEI MOŢIUNI DE CENZURĂ. Premierul ceh Andrej Babis a subliniat, astăzi, că nu va demisiona niciodată, în condiţiile în care mii de cehi au ieşit în stradă, la Praga, pentru a-l contesta, pe fondul acuzaţiilor de răpire şi fraudă ce i-au fost aduse relatează Reuters. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

MAJORITATEA, CU SUSPENDARE. 12 indivizi au fost condamnaţi, astăzi, în primă instanţă, pentru comiterea infracţiunilor de ultraj şi tulburarea ordinii publice la mitingul anti-ordonanţa 13, din februarie anul trecut care a scos în stradă peste 150.000 de oameni, potrivit Digi24. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI În cultură

UN SECOL DE UNITATE ROMÂNEASCĂ ŞI 140 DE ANI DE RELAŢII DIPLOMATICE ÎNTRE ROMÂNIA ŞI TURCIA. Violonistul Alexandru Tomescu este invitatul special al Orchestrei Prezidenţiale Ankara, sub bagheta dirijorului Bujor Hoinic, într-un concert extraordinar susţinut astăzi, de la ora 20.00, în sala de concerte a Orchestrei Simfonice Prezidenţiale Ankara. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

INVESTIŢIE DE SUTE DE MII DE EURO ÎN CULTURI DE CANNABIS ŞI RIG-URI DE MINAT CRIPTOMONEDE. Trei bărbaţi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile de procurorii DIICOT iar alţi patru au fost puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile în urma unor percheziţii în judeţul Dâmboviţa pentru destructurarea unei grupări care, în ultimii trei ani, ar fi produs şi distribuit în Capitală şi în judeţele limitrofe peste două tone de produse cannabice. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Black Friday pentru contribuabili: obligaţiile fiscale achitate până la 15 decembrie se reduc cu 10% sau 5%

Black Friday pentru contribuabili: obligaţiile fiscale achitate până la 15 decembrie se reduc cu 10% sau 5%

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că persoanele fizice care au depus Declaraţia Unică până... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ultimul poliţist - Ben H. Winters

Ce rost mai are să rezolvi crime când oricum toată lumea va muri? Detectivul Hank Palace se confruntă cu această întrebare din momentul în care ciocnirea Pământului cu un asteroid devine iminentă.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress