Prin Ţară AZI

Se încearcă salvarea mesteacănului pitic

13 octombrie 2017  11:30| Prin Ţară | Social
Se încearcă salvarea mesteacănului pitic

Mai mulţi specialişti şi voluntari ai asociaţiei de protecţia naturii Pogany-Havas s-au implicat, în ultimele luni, în salvarea de la dispariţie a mesteacănului pitic, o specie foarte rară, mărturie a ultimei glaciaţiuni, care atinge în această zonă limita sudică a distribuţiei ei globale.

Potrivit informaţiilor furnizate de Asociaţia Pogany-Havas, care administrează siturile natura 2000 din zona Ciuc, la începutul secolului XX mesteacănul pitic (Betula humilis) era prezent pe sute de hectare în turbăriile dintre localităţile Miercurea Ciuc şi Ciceu.

După regularizarea Oltului şi desecarea turbăriei, biodiversitatea a intrat în declin şi cercetătorii au constatat că Betula humilis, monument al naturii, a dispărut din această zonă.

În 2009 au fost redescoperite 20 de tufe aflate în stare bună de conservare, dar în 2016 s-a constatat că mai multe dintre acestea au dispărut, din cauză că terenurile au început să fie păşunate şi umiditatea a scăzut.

Pentru salvarea acestei relicve glaciare, Administraţia Natura 2000 Pogany-Havas a identificat şi împrejmuit cu garduri un număr de zece tufe de mesteacăn pitic, iar în cursul zilei de joi specialiştii şi voluntarii au făcut măsurători, pentru a vedea dacă aceste măsuri de salvare au avut efect.

Biologul Demeter Laszlo a declarat că această specie este una foarte rară, care a supravieţuit ultimei glaciaţiuni şi care are o valoare specială, datorită faptului că în zona Ciuc atinge limita sudică a distribuţiei sale globale.

"Este o specie foarte rară, care este o mărturie a glaciaţiunii, când în aceste zone şi în toată România a fost un climat de tundră şi aceste specii boreale au avut o întindere foarte mare. Ele s-au retras din ce în ce mai mult după terminarea glaciaţiunii şi au dispărut din cele mai multe zone. În depresiunile intramontane din Carpaţi, unde este un climat rece, au supravieţuit şi mai sunt câteva locaţii. (...) Specificitatea acestei specii este că ea atinge aici limita sudică a distribuţiei globale şi astfel reprezintă o valoare specială', a declarat Demeter Laszlo.

Acesta a punctat faptul că există şanse ca specia să fie salvată din împrejurimile oraşului, unde cândva era prezentă pe sute de hectare, dacă se vor continua măsurile de protejare a ei.

"Dacă se continuă monitorizarea şi luarea măsurilor, sperăm că putem să salvăm această populaţie, care a fost, de altfel, considerată extinctă din împrejurimile oraşului. (...) Acest loc a fost habitatul cu cea mai mare suprafaţă a speciei, un botanist român a înregistrat specia pe sute de hectare, iar după lucrările de regularizare a Oltului, un geograf renumit din oraş, Kristo Andras, a mai înregistrat 20 de tufe', a mai spus biologul din Miercurea Ciuc.

La activităţile de monitorizare a participat şi Linda Bahr, voluntară din SUA, care s-a declarat emoţionată de demersurile de salvare de la dispariţie a acestei specii.

"Sunt de 6 luni voluntar aici, în domeniul agriculturii (...) Dacă ar fi să spun un lucru despre ce fac şi de ce o fac, este că sunt realmente îngrijorată de viitorul copiilor noştri (...) Ne distrugem planeta, iar implicarea Asociaţiei Pogany-Havas pentru salvarea acestor arbori pitici este uimitoare, este uimitor să lucrezi cu oameni cărora chiar le pasă de această planetă. Şi îmi cer scuze că sunt atât de emoţionată, dar este un subiect emoţionant', a afirmat Linda Bahr, cu lacrimi în ochi.

O altă voluntară din Germania, Tamara Schaal, care îşi documentează lucrarea de doctorat pe tema agriculturii sustenabile, a afirmat că este interesată de conservarea naturii şi de biodiversitatea zonei, iar acestă specie unică trebuie salvată de la dispariţie.

La rândul său, Vali Csongor, voluntar dintr-o localitate din apropierea municipiului Miercurea Ciuc, a spus că implicarea sa în această activitate de conservare a naturii are legătura cu dragostea sa pentru această zonă şi pentru tradiţiile locale şi este mai presus de munca zilnică şi de grijile cotidiene, întrucât ştie că este un lucru important pentru copiii săi şi generaţiile viitoare.
  • prin lume
  • in cultura
  • stat de drept
  • bani
  • politica
  • actualitate
  • intro2

20 octombrie 2017

AZI Piaţa ştirilor de azi

TÂRG DE JOBURI VINERI ŞI SÂMBĂTĂ. Vineri şi sâmbătă, la Sala Palatului din Bucureşti, are loc târgul de carieră Angajatori de TOP, cu 5000 de oportunităţi de carieră şi 100 de companii. [ Citeste mai departe ]

20 octombrie 2017

AZI Prin Lume

EXTREMA-DREAPTĂ VREA PORTOFOLIUL INTERNELOR. Tânărul lider conservator Sebastian Kurz a fost mandatat oficial de preşedintele Alexander Van der Bellen cu formarea noului guvern de la Viena, transmite AFP. [ Citeste mai departe ]

20 octombrie 2017

AZI Stat de drept

SE APROPRIE LANŢUL DE PAR PENTRU BLAGA. Procurorii DNA au cerut, vineri, la ultimul termen de la Tribunalul Bucureşti, condamnarea la închisoare cu executare pentru fostul preşedinte PDL, Vasile Blaga, în dosarul de trafic de influenţă, după ce a ajutat două societăţi să obţină contracte la instituţii ale statului în schimbul sponsorizării partidului. În plus, procurorii au cerut şi confiscarea sumei de 700.000 de euro şi menţinerea sechestrului asigurator pe bunurile politicianului. [ Citeste mai departe ]

20 octombrie 2017

AZI În cultură

91 DE REPREZEENTAŢII ÎN 16 SPAŢII. Ediţia a 27-a a Festivalului Naţional de Teatru se deschide oficial azi cu spectacolul eveniment "Hamlet | Collage", după William Shakespeare, în regia lui Robert Lepage, producţie a Teatrului Naţiunilor din Moscova, care va fi prezentat la Sala Mare a Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti. [ Citeste mai departe ]

20 octombrie 2017

AZI Prin ţară

Poliţiştii de frontiera din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit într-un container sosit în Portul Constanţa Sud Agigea din Turcia peste 730.000 pachete de ţigări, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de peste 7.300.000 lei. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

35 de decese din cauza rujeolei

35 de decese din cauza rujeolei

Un nou deces din cauza rujeolei s-a înregistrat în această săptămână, la Braşov. Numărul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Poşta Române se reorganizează în centre regionale de profit

Poşta Române se reorganizează în centre regionale de profit

Un grup de lucru format din angajaţi ai Companiei Naţionale Poşta Române (CNPR) din toată ţara va... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Selfie la racla cu moaşte

Selfie la racla cu moaşte

Din 10 persoane care aşteaptă să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, la Catedrala... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Adio, dar rămân cu tine!

Adio, dar rămân cu tine!

Un nou slalom printre „telegramele” zilei ne poartă prin teritoriul încărcat de mistere al... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Avocatul rebel - John Grisham

Sebastian Rudd este un avocat al apărării. Are un birou pe roţi, într-o dubă securizată, condusă de juristul/bodyguardul/colegul şi fostul său client, Partner. Rudd are un băiat şi o fostă soţie, avocat şi ea, cu care duce un război permanent.

[ Vezi toate ]

Magazin

Diana Ross, premiată pentru întreaga carieră

Diana Ross, premiată pentru întreaga carieră

Cântăreaţa americană Diana Ross va primi un premiu onorific la viitoarea gală American Music... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

25 de milioane de persoane mor anual din cauza lipsei morfinei

25 de milioane de persoane mor anual din cauza lipsei morfinei

Aproximativ 25 de milioane de persoane, dintre care 2,5 milioane de copii, mor în fiecare an în... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress