Prin Ţară AZI

Se încearcă salvarea mesteacănului pitic

13 octombrie 2017  11:30| Prin Ţară | Social
Se încearcă salvarea mesteacănului pitic

Mai mulţi specialişti şi voluntari ai asociaţiei de protecţia naturii Pogany-Havas s-au implicat, în ultimele luni, în salvarea de la dispariţie a mesteacănului pitic, o specie foarte rară, mărturie a ultimei glaciaţiuni, care atinge în această zonă limita sudică a distribuţiei ei globale.

Potrivit informaţiilor furnizate de Asociaţia Pogany-Havas, care administrează siturile natura 2000 din zona Ciuc, la începutul secolului XX mesteacănul pitic (Betula humilis) era prezent pe sute de hectare în turbăriile dintre localităţile Miercurea Ciuc şi Ciceu.

După regularizarea Oltului şi desecarea turbăriei, biodiversitatea a intrat în declin şi cercetătorii au constatat că Betula humilis, monument al naturii, a dispărut din această zonă.

În 2009 au fost redescoperite 20 de tufe aflate în stare bună de conservare, dar în 2016 s-a constatat că mai multe dintre acestea au dispărut, din cauză că terenurile au început să fie păşunate şi umiditatea a scăzut.

Pentru salvarea acestei relicve glaciare, Administraţia Natura 2000 Pogany-Havas a identificat şi împrejmuit cu garduri un număr de zece tufe de mesteacăn pitic, iar în cursul zilei de joi specialiştii şi voluntarii au făcut măsurători, pentru a vedea dacă aceste măsuri de salvare au avut efect.

Biologul Demeter Laszlo a declarat că această specie este una foarte rară, care a supravieţuit ultimei glaciaţiuni şi care are o valoare specială, datorită faptului că în zona Ciuc atinge limita sudică a distribuţiei sale globale.

"Este o specie foarte rară, care este o mărturie a glaciaţiunii, când în aceste zone şi în toată România a fost un climat de tundră şi aceste specii boreale au avut o întindere foarte mare. Ele s-au retras din ce în ce mai mult după terminarea glaciaţiunii şi au dispărut din cele mai multe zone. În depresiunile intramontane din Carpaţi, unde este un climat rece, au supravieţuit şi mai sunt câteva locaţii. (...) Specificitatea acestei specii este că ea atinge aici limita sudică a distribuţiei globale şi astfel reprezintă o valoare specială', a declarat Demeter Laszlo.

Acesta a punctat faptul că există şanse ca specia să fie salvată din împrejurimile oraşului, unde cândva era prezentă pe sute de hectare, dacă se vor continua măsurile de protejare a ei.

"Dacă se continuă monitorizarea şi luarea măsurilor, sperăm că putem să salvăm această populaţie, care a fost, de altfel, considerată extinctă din împrejurimile oraşului. (...) Acest loc a fost habitatul cu cea mai mare suprafaţă a speciei, un botanist român a înregistrat specia pe sute de hectare, iar după lucrările de regularizare a Oltului, un geograf renumit din oraş, Kristo Andras, a mai înregistrat 20 de tufe', a mai spus biologul din Miercurea Ciuc.

La activităţile de monitorizare a participat şi Linda Bahr, voluntară din SUA, care s-a declarat emoţionată de demersurile de salvare de la dispariţie a acestei specii.

"Sunt de 6 luni voluntar aici, în domeniul agriculturii (...) Dacă ar fi să spun un lucru despre ce fac şi de ce o fac, este că sunt realmente îngrijorată de viitorul copiilor noştri (...) Ne distrugem planeta, iar implicarea Asociaţiei Pogany-Havas pentru salvarea acestor arbori pitici este uimitoare, este uimitor să lucrezi cu oameni cărora chiar le pasă de această planetă. Şi îmi cer scuze că sunt atât de emoţionată, dar este un subiect emoţionant', a afirmat Linda Bahr, cu lacrimi în ochi.

O altă voluntară din Germania, Tamara Schaal, care îşi documentează lucrarea de doctorat pe tema agriculturii sustenabile, a afirmat că este interesată de conservarea naturii şi de biodiversitatea zonei, iar acestă specie unică trebuie salvată de la dispariţie.

La rândul său, Vali Csongor, voluntar dintr-o localitate din apropierea municipiului Miercurea Ciuc, a spus că implicarea sa în această activitate de conservare a naturii are legătura cu dragostea sa pentru această zonă şi pentru tradiţiile locale şi este mai presus de munca zilnică şi de grijile cotidiene, întrucât ştie că este un lucru important pentru copiii săi şi generaţiile viitoare.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

21 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TRAFIC RESTRICŢIONAT. Traficul rutier este restricţionat în aceste zile în centrul Capitalei pentru desfăşurarea manifestărilor dedicate Zilelor Bucureştiului. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin Lume

PESTE 60 DE OAMENI SUNT ÎNCĂ DAŢI DISPĂRUŢI. Cel puţin 29 de oameni au murit şi alţi cel puţin 60 sunt încă daţi dispăruţi în urma unei alunecări de teren masive care a avut loc ieri în satul Tinaan, din provincia Cebu în centrul Filipine, au anunţat, astăzi, oficiali locali, citaţi de DPA. Nouă persoane au fost salvate în urma alunecării de teren. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Stat de drept

DOSARUL VIOLENŢELOR DIN 10 AUGUST. Procurorii de la Parchetul General au anunţat, oficial, învinuirea şefilor Jandarmeriei Române şi a secretarului de stat Mihai Chirică, în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august. Procurorii spun că ordinul de intervenţie nu a fost legal, precizând că cel care a coordonat intervenţia a intervenit pentru falsificarea orei la care s-a semnat actul. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI În cultură

PERETE PENTRU IMPRESII. Strada Sforii din Braşov a fost redeschisă, astăzi, cu o nouă înfăţişare după o lună şi jumătate de reamenajări. Ca noutate absolută, pe unul dintre pereţi vizitatorii îşi pot scrie impresiile. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin ţară

PATRU PERSOANE RĂNITE. Un microbuz în care se aflau 8 persoane s-a răsturnat, vineri dimineaţă, pe DN6, în zona localităţii Bujoreni din judeţul Teleorman. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Secretele Bucureştilor. Poveşti de iubire şi drame amoroase dintr-un trecut pasional – Dan-Silviu Boerescu

Româncele au dat istoriei femei fatale, care au stârnit nu puţine pasiuni mistuitoare iar bărbaţi celebri au murit din dragoste pentru ele.

[ Vezi toate ]

Magazin

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Formaţia Take That a anunţat că va susţine un turneu de amploare în Marea Britanie anul viitor şi... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress