Prin Ţară AZI

Se încearcă salvarea mesteacănului pitic

13 octombrie 2017  11:30| Prin Ţară | Social
Se încearcă salvarea mesteacănului pitic

Mai mulţi specialişti şi voluntari ai asociaţiei de protecţia naturii Pogany-Havas s-au implicat, în ultimele luni, în salvarea de la dispariţie a mesteacănului pitic, o specie foarte rară, mărturie a ultimei glaciaţiuni, care atinge în această zonă limita sudică a distribuţiei ei globale.

Potrivit informaţiilor furnizate de Asociaţia Pogany-Havas, care administrează siturile natura 2000 din zona Ciuc, la începutul secolului XX mesteacănul pitic (Betula humilis) era prezent pe sute de hectare în turbăriile dintre localităţile Miercurea Ciuc şi Ciceu.

După regularizarea Oltului şi desecarea turbăriei, biodiversitatea a intrat în declin şi cercetătorii au constatat că Betula humilis, monument al naturii, a dispărut din această zonă.

În 2009 au fost redescoperite 20 de tufe aflate în stare bună de conservare, dar în 2016 s-a constatat că mai multe dintre acestea au dispărut, din cauză că terenurile au început să fie păşunate şi umiditatea a scăzut.

Pentru salvarea acestei relicve glaciare, Administraţia Natura 2000 Pogany-Havas a identificat şi împrejmuit cu garduri un număr de zece tufe de mesteacăn pitic, iar în cursul zilei de joi specialiştii şi voluntarii au făcut măsurători, pentru a vedea dacă aceste măsuri de salvare au avut efect.

Biologul Demeter Laszlo a declarat că această specie este una foarte rară, care a supravieţuit ultimei glaciaţiuni şi care are o valoare specială, datorită faptului că în zona Ciuc atinge limita sudică a distribuţiei sale globale.

"Este o specie foarte rară, care este o mărturie a glaciaţiunii, când în aceste zone şi în toată România a fost un climat de tundră şi aceste specii boreale au avut o întindere foarte mare. Ele s-au retras din ce în ce mai mult după terminarea glaciaţiunii şi au dispărut din cele mai multe zone. În depresiunile intramontane din Carpaţi, unde este un climat rece, au supravieţuit şi mai sunt câteva locaţii. (...) Specificitatea acestei specii este că ea atinge aici limita sudică a distribuţiei globale şi astfel reprezintă o valoare specială', a declarat Demeter Laszlo.

Acesta a punctat faptul că există şanse ca specia să fie salvată din împrejurimile oraşului, unde cândva era prezentă pe sute de hectare, dacă se vor continua măsurile de protejare a ei.

"Dacă se continuă monitorizarea şi luarea măsurilor, sperăm că putem să salvăm această populaţie, care a fost, de altfel, considerată extinctă din împrejurimile oraşului. (...) Acest loc a fost habitatul cu cea mai mare suprafaţă a speciei, un botanist român a înregistrat specia pe sute de hectare, iar după lucrările de regularizare a Oltului, un geograf renumit din oraş, Kristo Andras, a mai înregistrat 20 de tufe', a mai spus biologul din Miercurea Ciuc.

La activităţile de monitorizare a participat şi Linda Bahr, voluntară din SUA, care s-a declarat emoţionată de demersurile de salvare de la dispariţie a acestei specii.

"Sunt de 6 luni voluntar aici, în domeniul agriculturii (...) Dacă ar fi să spun un lucru despre ce fac şi de ce o fac, este că sunt realmente îngrijorată de viitorul copiilor noştri (...) Ne distrugem planeta, iar implicarea Asociaţiei Pogany-Havas pentru salvarea acestor arbori pitici este uimitoare, este uimitor să lucrezi cu oameni cărora chiar le pasă de această planetă. Şi îmi cer scuze că sunt atât de emoţionată, dar este un subiect emoţionant', a afirmat Linda Bahr, cu lacrimi în ochi.

O altă voluntară din Germania, Tamara Schaal, care îşi documentează lucrarea de doctorat pe tema agriculturii sustenabile, a afirmat că este interesată de conservarea naturii şi de biodiversitatea zonei, iar acestă specie unică trebuie salvată de la dispariţie.

La rândul său, Vali Csongor, voluntar dintr-o localitate din apropierea municipiului Miercurea Ciuc, a spus că implicarea sa în această activitate de conservare a naturii are legătura cu dragostea sa pentru această zonă şi pentru tradiţiile locale şi este mai presus de munca zilnică şi de grijile cotidiene, întrucât ştie că este un lucru important pentru copiii săi şi generaţiile viitoare.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • actualitate
  • intro2

23 februarie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

PROCESIUNE RELIGIOASĂ. Traficul rutier va fi restricţionat temporar, sâmbătă şi duminică, pe mai multe străzi din Capitală cu ocazia desfăşurării unei manifestări cultural-religioase. [ Citeste mai departe ]

23 februarie 2018

AZI Prin Lume

MEMBRII PARTIDULUI ALEG DACĂ SĂ INTRE LA GUVERNARE CU CONSERVATORII ANGELEI MERKEL. O cincime din membrii înregistraţi ai Partidului Social Democrat german (SPD) au votat deja la referendumul privitor intrarea sau nu într-o nouă coaliţie de guvernare cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, potrivit DPA. [ Citeste mai departe ]

23 februarie 2018

AZI Stat de drept

SUPERIMUNITATEA JUDECĂTORILOR CCR. PNL şi USR au sesizat, astăzi, Curtea Constituţională a României (CCR) asupra modificărilor aduse Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, care instituie un regim de superimunitate membrilor Curţii Constituţionale. [ Citeste mai departe ]

23 februarie 2018

AZI În cultură

SIMFONIE PE DOUĂ VOCI PRINCIPALE – VIOLONCEL ŞI VIOLĂ. Astăzi, de la ora 19.00, la Sala Radio, Orchestra Naţională prezintă o călătorie simfonică în lumea celebrului hidalgo Don Quijote şi a scutierului său, Sancho Panza, imaginată muzical de Richard Strauss, în poemul simfonic cu acelaşi nume. [ Citeste mai departe ]

23 februarie 2018

AZI Prin ţară

A DAT FOC UNEI BUCĂŢI DE BRÂNZĂ TOPITĂ ÎMBIBATĂ CU SPIRT. Un elev din clasa a 9-a de la un liceu din Galaţi a ajuns la spital cu arsuri pe mâini şi abdomen în urma unui experiment nereuşit. Adolescentul a aprins o bucată de brânză topită îmbibată cu spirt, iar flacăra l-a ars pe aproximativ 25 la sută din corp, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

52 de victime ale gripei

52 de victime ale gripei

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat, astăzi, că alte două persoane, doi... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Peste o treime dintre români vor cheltui între 50 şi 100 de lei pentru cadoul de Dragobete

Peste o treime dintre români vor cheltui între 50 şi 100 de lei pentru cadoul de Dragobete

Şapte din 10 români vor sărbători tradiţionalul Dragobete, iar peste o treime alocă între 5 şi... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Udrea, exmatriculată de la master pentru că nu a călcat pe acolo

Udrea, exmatriculată de la master pentru că nu a călcat pe acolo

Elena Udrea a fost exmatriculată de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Submarinul galben

Submarinul galben

Dintre multele „perle” lansate cu prilejul audierii candidaţilor la funcţiile de miniştri în cel... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

N sau M (Tommy şi Tuppence) - Agatha Christie

În toiul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce raidurile Forţelor Aeriene încearcă să ţină piept atacurilor Luftwaffe, Anglia se confruntă cu o ameninţare şi mai înspăimântătoare: inamicii din interior – nazişti care pozează în cetăţeni englezi oneşti.

[ Vezi toate ]

Magazin

Scrisoare semnată de toţi membrii trupei Beatles, scoasă la licitaţie

Scrisoare semnată de toţi membrii trupei Beatles, scoasă la licitaţie

O scrisoare semnată de toţi cei patru membri ai trupei The Beatles va fi vândută, sâmbătă, la... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Mâncatul în ritm lent previne îngrăşarea

Mâncatul în ritm lent previne îngrăşarea

Mâncatul în ritm lent, dar şi renunţarea la gustările de după cină şi evitarea meselor târzii ar... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress