Prin Ţară AZI

Conducerea unui liceu demisă după acuzaţii de abuz asupra elevilor cu probleme psihice

08 noiembrie 2018  13:00| Prin Ţară | Social
Conducerea unui liceu demisă după acuzaţii de abuz asupra elevilor cu probleme psihice

Conducerea Liceului Tehnologic Special nr. 1 „George Bariţiu” din Oradea a fost demisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în urma reclamaţiei senatorului USR, Vlad Alexandrescu, potrivit căruia jandarmii de la pază aplicau electroşocuri şi loveau copii cu probleme psihice din internat.

Reprezentanţii ISJ Bihor au declarat, astăzi,  că abuzurile asupra copiilor sunt anchetate de organe abilitate.

„În urma verificărilor efectuate la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, de către echipe de inspectori şcolari în mai multe rânduri, ultima având loc miercuri, Consiliul de Administraţie al ISJ Bihor a hotărât încetarea contractelor de management ale conducerii unităţii de învăţământ. Decizia s-a luat în urma unei evaluări manageriale şi administrative realizate la nivelul conducerii unităţii de învăţământ.

În ceea ce priveşte informaţiile vehiculate în spaţiul public privind eventualele forme de abuz asupra elevilor din această unitate de învăţământ, precizăm că există anchete în desfăşurare coordonate de către organele abilitate”, au spus sursele citate.

Într-o postare pe Facebook, intitulată „Jandarmeria aplică electroşocuri copiilor cu probleme psihice” senatorul USR, Vlad Alexandrescu, arată că jandarmii care asigură pe timp de noapte paza internatului de la Liceul Tehnologic George Bariţiu din Oradea i-ar agresa pe copii. „Ei nu au părinţi care să-i ducă la spital, să vadă dacă sunt bine sau să le îngrijească rănile”, spune acesta.

Alexandrescu susţine că a aflat despre aceste presupuse abuzuri de la nişte părinţi care i-au trimis o scrisoare.

Cu câtva timp în urmă, presa locală dezvăluia un incident şocant petrecut la Liceul Tehnologic, când unul dintre elevi şi-a umilit şi agresat doi colegi cu grave probleme psihice.

Alexandrescu a anunţat că a făcut o plângere la Parchetul din Bihor şi a sesizat Avocatul Copilului, Autoritatea Naţionalâ pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Jandarmeria Bihor a reacţionat, printr-un comunicat. Repezentanţii instituţiei susţin că Jandarmeria bihoreană „nu a fost solicitată şi nu a executat misiuni de pază la internatul” acestei şcoli.

Jandarmii nu au în dotare aparate cu electroşocuri, au precizat surse oficiale din cadrul instituţiei. În Oradea angajaţii Jandarmeriei fac parte din patrule care acţionează în zona unor şcoli, în timpul venirii şi plecării elevilor, dar printre acestea nu se regăseşte Liceul George Bariţiu.

Reprezentanţii Jandarmeriei bihorene au mai precizat că nu au fost solicitaţi şi nici nu au intervenit pentru rezolvarea unui incident petrecut la acelaşi liceu pe 5 octombrie, când unul dintre elevi şi-a umilit şi agresat doi colegi cu grave probleme psihice.

În şcoală, paza este asigurată, de fapt, de Societatea Pază şi Protecţie Bihor SRL, aparţinând Consiliului Judeţean, instituţie care, prin purtătorul de cuvânt Adrian Şimon, a negat orice legătură cu abuzurile semnalate, potrivit ebihoreanul.ro.

Potrivit lui Şimon, SPP Bihor are contract cu Liceul Tehnologic Special George Bariţiu „pentru prevenirea oricărui tip de probleme sau a unor acte de violență, și totodată pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște”. În contract se stipulează faptul că societatea prestatoare execută servicii de intervenție și patrulare, „iar în cazuri deosebite, la solicitarea beneficiarului poate interveni la aplanarea oricărui tip de conflict”.

Dacă a fost nevoie de astfel de intervenţii, Şimon nu spune, însă precizează că „în componenţa echipamentului aflat în dotarea celor care efectuează serviciul nu se regăsesc electroşocuri”, respectiv că în incinta unităţii de învăţământ - hol, curte, internat - accesul reprezentanţilor firmei se face „în prezența unui pedagog sau a profesorului de serviciu”.

Miercuri seara, Vlad Alexandrescu a postat un alt mesaj pe Facebook în care a scris că, în urma sesizărilor sale, Jandarmeria Bihor a dat un comunicat că nu jandarmii au fost cei care i-au bătut pe copiii liceului din Oradea cu bâte şi electroşocuri, iar Consiliul Judeţean Bihor a informat că nici firma privată de pază angajată de ei nu are nicio vină.

„Dar nu am văzut încă niciun comunicat al vreunei instituţii revoltate care să sară în apărarea unor copii autişti, cu retard mintal, sau cu alte afecţiuni psihice, pentru că au fost bătuţi şi electrocutaţi în internatul şcolii în care învaţă. Grija principală a autorităţilor e să scoată basma curată atât Jandarmeria, cât şi firma privată de pază. Părinţii îmi scriu despre abuzurile oribile şi au poze, screenshot-uri cu mesajele de frică ale copiilor şi un certificat medico-legal cu leziunile unui copil. Jumătate dintre copii internaţi nu au părinţi care să scrie cuiva din exterior sau să facă reclamaţii, pentru că sunt orfani instituţionalizaţi. Copiii înşişi nu pot exprima ce au păţit, altfel decât prin strigăte, pentru că suferă de acele afecţiuni psihice”, a mai arătat senatorul USR.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

16 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

SÂMBĂTĂ ŞI DUMINICĂ, ÎNTRE ORELE 12.00-18.00. Comercianţii din raionul Hînceşti, dar şi ansambluri folclorice din România şi Republica Moldova vor participa, sâmbătă şi duminică, între orele 12.00-18.00, în Parcul Crângaşi la Festivalul Marii Uniri, potrivit Primăriei Sectorului 6. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE ÎL SUSŢINE ŞI ÎN EVENTUALITATEA UNEI MOŢIUNI DE CENZURĂ. Premierul ceh Andrej Babis a subliniat, astăzi, că nu va demisiona niciodată, în condiţiile în care mii de cehi au ieşit în stradă, la Praga, pentru a-l contesta, pe fondul acuzaţiilor de răpire şi fraudă ce i-au fost aduse relatează Reuters. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

MAJORITATEA, CU SUSPENDARE. 12 indivizi au fost condamnaţi, astăzi, în primă instanţă, pentru comiterea infracţiunilor de ultraj şi tulburarea ordinii publice la mitingul anti-ordonanţa 13, din februarie anul trecut care a scos în stradă peste 150.000 de oameni, potrivit Digi24. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI În cultură

UN SECOL DE UNITATE ROMÂNEASCĂ ŞI 140 DE ANI DE RELAŢII DIPLOMATICE ÎNTRE ROMÂNIA ŞI TURCIA. Violonistul Alexandru Tomescu este invitatul special al Orchestrei Prezidenţiale Ankara, sub bagheta dirijorului Bujor Hoinic, într-un concert extraordinar susţinut astăzi, de la ora 20.00, în sala de concerte a Orchestrei Simfonice Prezidenţiale Ankara. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

INVESTIŢIE DE SUTE DE MII DE EURO ÎN CULTURI DE CANNABIS ŞI RIG-URI DE MINAT CRIPTOMONEDE. Trei bărbaţi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile de procurorii DIICOT iar alţi patru au fost puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile în urma unor percheziţii în judeţul Dâmboviţa pentru destructurarea unei grupări care, în ultimii trei ani, ar fi produs şi distribuit în Capitală şi în judeţele limitrofe peste două tone de produse cannabice. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Black Friday pentru contribuabili: obligaţiile fiscale achitate până la 15 decembrie se reduc cu 10% sau 5%

Black Friday pentru contribuabili: obligaţiile fiscale achitate până la 15 decembrie se reduc cu 10% sau 5%

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că persoanele fizice care au depus Declaraţia Unică până... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ultimul poliţist - Ben H. Winters

Ce rost mai are să rezolvi crime când oricum toată lumea va muri? Detectivul Hank Palace se confruntă cu această întrebare din momentul în care ciocnirea Pământului cu un asteroid devine iminentă.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress