Prin Ţară AZI

Conducerea unui liceu demisă după acuzaţii de abuz asupra elevilor cu probleme psihice

08 noiembrie 2018  13:00| Prin Ţară | Social
Conducerea unui liceu demisă după acuzaţii de abuz asupra elevilor cu probleme psihice

Conducerea Liceului Tehnologic Special nr. 1 „George Bariţiu” din Oradea a fost demisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în urma reclamaţiei senatorului USR, Vlad Alexandrescu, potrivit căruia jandarmii de la pază aplicau electroşocuri şi loveau copii cu probleme psihice din internat.

Reprezentanţii ISJ Bihor au declarat, astăzi,  că abuzurile asupra copiilor sunt anchetate de organe abilitate.

„În urma verificărilor efectuate la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, de către echipe de inspectori şcolari în mai multe rânduri, ultima având loc miercuri, Consiliul de Administraţie al ISJ Bihor a hotărât încetarea contractelor de management ale conducerii unităţii de învăţământ. Decizia s-a luat în urma unei evaluări manageriale şi administrative realizate la nivelul conducerii unităţii de învăţământ.

În ceea ce priveşte informaţiile vehiculate în spaţiul public privind eventualele forme de abuz asupra elevilor din această unitate de învăţământ, precizăm că există anchete în desfăşurare coordonate de către organele abilitate”, au spus sursele citate.

Într-o postare pe Facebook, intitulată „Jandarmeria aplică electroşocuri copiilor cu probleme psihice” senatorul USR, Vlad Alexandrescu, arată că jandarmii care asigură pe timp de noapte paza internatului de la Liceul Tehnologic George Bariţiu din Oradea i-ar agresa pe copii. „Ei nu au părinţi care să-i ducă la spital, să vadă dacă sunt bine sau să le îngrijească rănile”, spune acesta.

Alexandrescu susţine că a aflat despre aceste presupuse abuzuri de la nişte părinţi care i-au trimis o scrisoare.

Cu câtva timp în urmă, presa locală dezvăluia un incident şocant petrecut la Liceul Tehnologic, când unul dintre elevi şi-a umilit şi agresat doi colegi cu grave probleme psihice.

Alexandrescu a anunţat că a făcut o plângere la Parchetul din Bihor şi a sesizat Avocatul Copilului, Autoritatea Naţionalâ pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Jandarmeria Bihor a reacţionat, printr-un comunicat. Repezentanţii instituţiei susţin că Jandarmeria bihoreană „nu a fost solicitată şi nu a executat misiuni de pază la internatul” acestei şcoli.

Jandarmii nu au în dotare aparate cu electroşocuri, au precizat surse oficiale din cadrul instituţiei. În Oradea angajaţii Jandarmeriei fac parte din patrule care acţionează în zona unor şcoli, în timpul venirii şi plecării elevilor, dar printre acestea nu se regăseşte Liceul George Bariţiu.

Reprezentanţii Jandarmeriei bihorene au mai precizat că nu au fost solicitaţi şi nici nu au intervenit pentru rezolvarea unui incident petrecut la acelaşi liceu pe 5 octombrie, când unul dintre elevi şi-a umilit şi agresat doi colegi cu grave probleme psihice.

În şcoală, paza este asigurată, de fapt, de Societatea Pază şi Protecţie Bihor SRL, aparţinând Consiliului Judeţean, instituţie care, prin purtătorul de cuvânt Adrian Şimon, a negat orice legătură cu abuzurile semnalate, potrivit ebihoreanul.ro.

Potrivit lui Şimon, SPP Bihor are contract cu Liceul Tehnologic Special George Bariţiu „pentru prevenirea oricărui tip de probleme sau a unor acte de violență, și totodată pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște”. În contract se stipulează faptul că societatea prestatoare execută servicii de intervenție și patrulare, „iar în cazuri deosebite, la solicitarea beneficiarului poate interveni la aplanarea oricărui tip de conflict”.

Dacă a fost nevoie de astfel de intervenţii, Şimon nu spune, însă precizează că „în componenţa echipamentului aflat în dotarea celor care efectuează serviciul nu se regăsesc electroşocuri”, respectiv că în incinta unităţii de învăţământ - hol, curte, internat - accesul reprezentanţilor firmei se face „în prezența unui pedagog sau a profesorului de serviciu”.

Miercuri seara, Vlad Alexandrescu a postat un alt mesaj pe Facebook în care a scris că, în urma sesizărilor sale, Jandarmeria Bihor a dat un comunicat că nu jandarmii au fost cei care i-au bătut pe copiii liceului din Oradea cu bâte şi electroşocuri, iar Consiliul Judeţean Bihor a informat că nici firma privată de pază angajată de ei nu are nicio vină.

„Dar nu am văzut încă niciun comunicat al vreunei instituţii revoltate care să sară în apărarea unor copii autişti, cu retard mintal, sau cu alte afecţiuni psihice, pentru că au fost bătuţi şi electrocutaţi în internatul şcolii în care învaţă. Grija principală a autorităţilor e să scoată basma curată atât Jandarmeria, cât şi firma privată de pază. Părinţii îmi scriu despre abuzurile oribile şi au poze, screenshot-uri cu mesajele de frică ale copiilor şi un certificat medico-legal cu leziunile unui copil. Jumătate dintre copii internaţi nu au părinţi care să scrie cuiva din exterior sau să facă reclamaţii, pentru că sunt orfani instituţionalizaţi. Copiii înşişi nu pot exprima ce au păţit, altfel decât prin strigăte, pentru că suferă de acele afecţiuni psihice”, a mai arătat senatorul USR.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • 2018
VOR AVEA LOC ŞI CONCURSURI CULINARE. Peste o sută de sortimente de peşte şi preparate din peşte, peste o tonă de fructe de mare şi peste 10.000 de porţii de peşte pregătite de unii dintre cei mai iscusiţi bucătari pot fi savurate şi degustate la Festivalul Pescăresc, care se va desfăşura de azi până luni în Parcul Naţional din Capitală. [ Citeste mai departe ]

22 martie 2019

AZI Prin Lume

TREI ZILE DE DOLIU NAŢION AL. Cel puţin 100 de persoane, în majoritatea femei şi copii, şi-au pierdut viaţa într-un naufragiu pe fluviul Tigru, în plină aniversare a Anului Nou kurd şi a Zilei Mamei, fiind cel mai grav accident înregistrat în Irak în ultimii ani. [ Citeste mai departe ]

22 martie 2019

AZI Stat de drept

ŞASE TERENURI ÎŞI SCHIMBĂ NELEGAL FUNCŢIUNEA. Deputatul Nicuşor Dan s-a prezentat azi la sediul DNA în calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, pentru a depune o plângere penală împotriva primarului general Gabriela Firea. [ Citeste mai departe ]

22 martie 2019

AZI În cultură

CEREMONIA ARE LOC LA SFÂRŞITUL EVENIMENTULUI. Poeta Ana Blandiana a fost desemnată laureata din acest an a celui mai important premiu acordat la festivalul „Serile de Poezie de la Struga”, informează agenţia macedoneană de presă MIA. [ Citeste mai departe ]

22 martie 2019

AZI Prin ţară

AVEA FOCOS ŞI PREZENTA UN POTENŢIAL PERICOL. Un proiectil exploziv foarte degradat, care reprezenta un potenţial pericol, a fost descoperit, azi, încastrat în betonul provenit de la o construcţie demolată în judeţul Arad, fiind preluat de pirotehnişti pentru distrugere. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Iancu a primit trofeul Inukshuk

Iancu a primit trofeul Inukshuk

Polisportivul Avram Iancu a fost premiat cu trofeul Inukshuk de către organizatorii... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Educație financiară în peste 360 de școli, din 50 de orașe

Educație financiară în peste 360 de școli, din 50 de orașe

Prin programul de educație financiară Școala de Bani, BCR se alătură, pentru al doilea an... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Iliescu 89

Iliescu 89

O stranie potrivire face ca președintele fondator al social democrației românești să împlinească... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ca din întâmplare, femeie. Regina Cristina a Suediei - Dario Fo

În romanul său postum, publicat în 2017, „Ca din întâmplare, femeie”, Dario Fo reînvie istoria unei „regine imposibile”, Cristina a Suediei, una dintre cele mai învăţate femei ale secolului al XVII-lea, suverană rebelă şi mare iubitoare de artă, admirată şi detestată, imprevizibilă şi curajoasă.

[ Vezi toate ]

Magazin

Primul album după 11 ani

Primul album după 11 ani

Trupa britanică The Cure, care va concerta în Bucureşti în iulie, va lansa un nou album de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Centru de protono-terapie în Bucureşti cu ajutor japonez

Centru de protono-terapie în Bucureşti cu ajutor japonez

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi Tsuyoshi Okada, reprezentant al companiei... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress