Prin Ţară AZI

Conducerea unui liceu demisă după acuzaţii de abuz asupra elevilor cu probleme psihice

08 noiembrie 2018  13:00| Prin Ţară | Social
Conducerea unui liceu demisă după acuzaţii de abuz asupra elevilor cu probleme psihice

Conducerea Liceului Tehnologic Special nr. 1 „George Bariţiu” din Oradea a fost demisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în urma reclamaţiei senatorului USR, Vlad Alexandrescu, potrivit căruia jandarmii de la pază aplicau electroşocuri şi loveau copii cu probleme psihice din internat.

Reprezentanţii ISJ Bihor au declarat, astăzi,  că abuzurile asupra copiilor sunt anchetate de organe abilitate.

„În urma verificărilor efectuate la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, de către echipe de inspectori şcolari în mai multe rânduri, ultima având loc miercuri, Consiliul de Administraţie al ISJ Bihor a hotărât încetarea contractelor de management ale conducerii unităţii de învăţământ. Decizia s-a luat în urma unei evaluări manageriale şi administrative realizate la nivelul conducerii unităţii de învăţământ.

În ceea ce priveşte informaţiile vehiculate în spaţiul public privind eventualele forme de abuz asupra elevilor din această unitate de învăţământ, precizăm că există anchete în desfăşurare coordonate de către organele abilitate”, au spus sursele citate.

Într-o postare pe Facebook, intitulată „Jandarmeria aplică electroşocuri copiilor cu probleme psihice” senatorul USR, Vlad Alexandrescu, arată că jandarmii care asigură pe timp de noapte paza internatului de la Liceul Tehnologic George Bariţiu din Oradea i-ar agresa pe copii. „Ei nu au părinţi care să-i ducă la spital, să vadă dacă sunt bine sau să le îngrijească rănile”, spune acesta.

Alexandrescu susţine că a aflat despre aceste presupuse abuzuri de la nişte părinţi care i-au trimis o scrisoare.

Cu câtva timp în urmă, presa locală dezvăluia un incident şocant petrecut la Liceul Tehnologic, când unul dintre elevi şi-a umilit şi agresat doi colegi cu grave probleme psihice.

Alexandrescu a anunţat că a făcut o plângere la Parchetul din Bihor şi a sesizat Avocatul Copilului, Autoritatea Naţionalâ pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Jandarmeria Bihor a reacţionat, printr-un comunicat. Repezentanţii instituţiei susţin că Jandarmeria bihoreană „nu a fost solicitată şi nu a executat misiuni de pază la internatul” acestei şcoli.

Jandarmii nu au în dotare aparate cu electroşocuri, au precizat surse oficiale din cadrul instituţiei. În Oradea angajaţii Jandarmeriei fac parte din patrule care acţionează în zona unor şcoli, în timpul venirii şi plecării elevilor, dar printre acestea nu se regăseşte Liceul George Bariţiu.

Reprezentanţii Jandarmeriei bihorene au mai precizat că nu au fost solicitaţi şi nici nu au intervenit pentru rezolvarea unui incident petrecut la acelaşi liceu pe 5 octombrie, când unul dintre elevi şi-a umilit şi agresat doi colegi cu grave probleme psihice.

În şcoală, paza este asigurată, de fapt, de Societatea Pază şi Protecţie Bihor SRL, aparţinând Consiliului Judeţean, instituţie care, prin purtătorul de cuvânt Adrian Şimon, a negat orice legătură cu abuzurile semnalate, potrivit ebihoreanul.ro.

Potrivit lui Şimon, SPP Bihor are contract cu Liceul Tehnologic Special George Bariţiu „pentru prevenirea oricărui tip de probleme sau a unor acte de violență, și totodată pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște”. În contract se stipulează faptul că societatea prestatoare execută servicii de intervenție și patrulare, „iar în cazuri deosebite, la solicitarea beneficiarului poate interveni la aplanarea oricărui tip de conflict”.

Dacă a fost nevoie de astfel de intervenţii, Şimon nu spune, însă precizează că „în componenţa echipamentului aflat în dotarea celor care efectuează serviciul nu se regăsesc electroşocuri”, respectiv că în incinta unităţii de învăţământ - hol, curte, internat - accesul reprezentanţilor firmei se face „în prezența unui pedagog sau a profesorului de serviciu”.

Miercuri seara, Vlad Alexandrescu a postat un alt mesaj pe Facebook în care a scris că, în urma sesizărilor sale, Jandarmeria Bihor a dat un comunicat că nu jandarmii au fost cei care i-au bătut pe copiii liceului din Oradea cu bâte şi electroşocuri, iar Consiliul Judeţean Bihor a informat că nici firma privată de pază angajată de ei nu are nicio vină.

„Dar nu am văzut încă niciun comunicat al vreunei instituţii revoltate care să sară în apărarea unor copii autişti, cu retard mintal, sau cu alte afecţiuni psihice, pentru că au fost bătuţi şi electrocutaţi în internatul şcolii în care învaţă. Grija principală a autorităţilor e să scoată basma curată atât Jandarmeria, cât şi firma privată de pază. Părinţii îmi scriu despre abuzurile oribile şi au poze, screenshot-uri cu mesajele de frică ale copiilor şi un certificat medico-legal cu leziunile unui copil. Jumătate dintre copii internaţi nu au părinţi care să scrie cuiva din exterior sau să facă reclamaţii, pentru că sunt orfani instituţionalizaţi. Copiii înşişi nu pot exprima ce au păţit, altfel decât prin strigăte, pentru că suferă de acele afecţiuni psihice”, a mai arătat senatorul USR.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress