Prin Lume AZI

Tunel care făcea legătura între Fâşia Gaza şi Israel, distrus de armata israeliană

11 octombrie 2018  17:00| Prin Lume | Externe
Tunel care făcea legătura între Fâşia Gaza şi Israel, distrus de armata israeliană

Israelul a distrus, astăzi, un tunel care ajungea din Fâşia Gaza până pe teritoriul său, despre care susţine că a fost săpat de gruparea palestiniană Hamas în scopul de a comite atacuri, potrivit Reuters. Fâşia Gaza este despărţită de Israel printr-un gard de sârmă.

„În ultimele ore forţele noastre au neutralizat un tunel pentru atacuri teroriste săpat de organizaţia teroristă Hamas, care pătrunde în Israel din centrul Fâşiei Gaza”, se menţionează într-un comunicat militar.

Purtătorul de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat că tunelul, care a fost al 15-lea descoperit şi distrus în ultimul an, intrase 200 de metri pe teritoriul Israelului.

Militanţi palestinieni înarmaţi au utilizat tunele pentru a trece neobservaţi de forţele israeliene în timpul războiului din Gaza din 2014. Israelul a dezvoltat de atunci tehnologii de detecţie şi construieşte un zid subteran care va fi finalizat în 2019 şi care va elimina definitiv ameninţarea reprezentată de acest tunele.

Hamas, forţa armată dominantă în Fâşia Gaza, nu a comentat până în prezent informaţiile.

Tot astăzi, armata a anunţat că sirenele care alertau asupra unor rachete palestiniene şi care au sunat în comunităţile israeliene de lângă frontiera cu Fâşia Gaza au fost o alarmă falsă.

Tensiunile de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza sunt în continuare la cote înalte. Eforturile egiptene de a media un armistiţiu pe termen lung între Hamas şi Israel nu s-au soldat cu mari progrese.

Palestinienii organizează proteste săptămânale la frontieră, în timpul cărora s-au produs şi tentative de a penetra gardul de securitate. În august au avut loc atacuri cu rachete palestiniene şi lovituri aeriene israeliene.

De la începutul protestelor, din luna martie, trupele israeliene au împuşcat mortal 195 de palestinieni şi au rănit câteva mii, susţin medicii din Fâşia Gaza.

Invocând raţiuni de securitate, Israelul şi Egiptul menţin restricţii stricte la frontierele lor cu Fâşia Gaza, o politică ce a agravat problemele economice din teritoriul locuit de două milioane de palestinieni.

Protestatarii din Gaza au cerut ridicarea blocadei şi dreptul de întoarcere pe pământurile de pe care familiile palestiniene au fugit sau au fost alungate în anul înfiinţării statului Israel, în 1948.

Tot în august, Israelul a blocat furnizarea de carburant şi gaz către Fâşia Gaza. În cadrul unui efort susţinut de ONU, Qatarul a donat combustibil pentru a asigura funcţionarea timp de şase luni a unei centrale electrice din Fâşia Gaza. Livrarea combustibilului a început în această săptămână. De asemenea, autorităţile de la Doha au anunţat un pachet de ajutor de urgenţă de 150 de milioane de dolari pentru Fâşia Gaza.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

TEMPERATURI ÎNTRE 7 ŞI 14 GRADE. În următoarele zile vremea se va menţine frumoasă, cu temperaturi maxime de până la 15 grade, însă spre finalul săptămânii se va răci semnificativ, iar temperaturile minime vor ajunge la -5 grade, potrivit meteorologilor. [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI Prin Lume

INTERVIU CU ANDREW MCCABE, FOSTUL DIRECTOR ADJUNCT AL FBI. În 2017, FBI şi Departamentul de Justiţie au luat serios în calcul îndepărtarea lui Donald Trump de la Casa Albă, n urma unor temeri că preşedintele ar fi putut îngropa ancheta rusă, a declarat Andrew McCabe, fostul director adjunct al FBI, într-un interviu difuzat duminică seară de postul american CBS. [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI Stat de drept

PROCESUL KOVESI VS ROMÂNIA. Procesul deschis de fostul procuror-şef DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva României a devenit public pe portalul Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Plângerea a fost depusă pe 28 decembrie, Kovesi denunţând faptul că nu ar fi beneficiat de dreptul de apărare în ţară, ca urmare a demiterii din funcţia de la DNA. Guvernul are la dispoziţie o lună să propună o soluţie amiabilă, în caz contrar beneficiind de alte şase săptămâni pentru a-şi formula apărarea. [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI În cultură

Cine crede că un policier se scrie uşor e în eroare. Fiindcă şi el necesită imaginaţie zdravănă. Documentare pe măsură. Tehnică de redactare fără cusur. Îndeosebi, logică. Rigoare. Credibilitate. Altfel, poate fi oricând criticat. Desfiinţat. Şi autoru`, discreditat... [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI Prin ţară

NU PREZENTAU PERICOL. Patru grenade neexplodate din cel de-al Doilea Război Mondial au fost găsite în clădirea muzeului din oraşul Piatra Olt, judeţul Olt, în timpul unor lucrări de igienizare. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Comerţul online urcă piaţa serviciilor de poştă şi curierat la peste 4 miliarde de lei

Comerţul online urcă piaţa serviciilor de poştă şi curierat la peste 4 miliarde de lei

Afacerile din sectorul de poştă şi curierat au depăşit pragul de 4 miliarde de lei, în 2018, ca... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

Daniel1, umorist de succes şi observator acid al realităţii contemporane, povesteşte despre sfârşitul societăţii în care trăieşte, o societate a simulacrului, victima propriei frivolităţi şi a delirului tehnologic în care se complace.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress