Prin Lume AZI

Theresa May va demisiona pe 7 iunie

24 mai 2019  16:15| Prin Lume | Externe
Theresa May va demisiona pe 7 iunie

Şefa executivului britanic Theresa May a anunţat azi că va demisiona pe 7 iunie, cedând apelurilor venite din partea formaţiunii sale politice, Partidul Conservator, de a face loc altui lider care să încerce să depăşească impasul privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

„Îmi este clar acum că este în interesul ţării ca un nou prim-ministru să conducă acest efort (al Brexit-ului – n.r.). Aşa că anunţ azi că voi demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator (...), vineri, 7 iunie”, a declarat May. Şefa executivului britanic a mai spus că „va regreta profund mereu” faptul că nu a putut pune în aplicare Brexit-ul. May, care avea lacrimi în ochi la finalul discursului, l-a invitat pe succesorul său în fruntea Partidului Conservator şi al guvernului să încerce să ajungă la un consens pentru ca Regatul Unit să părăsească blocul comunitar.

Lideri europeni au salutat vineri „curajul” premierului demisionar britanic şi au insistat asupra finalizării Brexitului conform acordului deja convenit cu aceasta, în contextul în care există temeri că viitorul premier britanic ar putea urmări o ruptură mai clară faţă de UE, consemnează vineri agenţiile internaţionale de presă.

Cancelarul german Angela Merkel a luat act „cu respect” de hotărârea Theresei May de a demisiona, după cum a transmis prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt, Martina Fietz, care însă a refuzat să comenteze cu privire la impactul acestei demisii asupra Brexitului. La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat că Theresa May „a desfăşurat o activitate curajoasă pentru punerea în practică a Brexitului în interesul ţării sale şi respectând partenerii europeni”, dar el a cerut „o clarificare rapidă” a Brexitului, aflat în impas după ce parlamentul britanic a respins de trei ori acordul încheiat de Theresa May cu UE. „Voturile de respingere fără un proiect alternativ conduc la impas”, a ţinut să adauge Macron, făcând aluzie atât la Brexit, cât şi la alegerile europene.

Şi premierul irlandez Leo Varadkar a subliniat „tenacitatea”, „curajul” şi „hotărârea” de care a dat dovadă Theresa May pe parcursul negocierii Brexitului, dar a avertizat că o eventuală numire a unui premier britanic eurosceptic care să ceară renegocierea acordului încheiat cu UE sau chiar un Brexit fără acord ar fi „foarte periculoasă” pentru Irlanda. Şi ministrul irlandez de externe Simon Coveney s-a declarat sceptic că viitorul şef al guvernului britanic va reuşi să obţină un acord mai bun privind Brexitul. Coveney a admis că evoluţiile politice de la Londra ridică provocări imense pentru Irlanda, în contextul în care statutul frontierei dintre această ţară şi provincia britanică Irlanda de Nord a fost principalul motiv care a determinat legislativul britanic să respingă acordul convenit de Theresa May cu UE, deputaţii britanici eurosceptici temându-se că clauza privind „plasa de siguranţă” pentru această frontieră ar putea menţine Regatul Unit captiv în uniunea vamală europeană.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că a vorbit cu Theresa May şi i-a transmis mulţumiri şi respectul său, insistând că „acordul convenit între Uniunea Europeană şi Regatul Unit pentru un Brexit ordonat rămâne pe masă”.

În schimb, guvernul de la Madrid consideră că un Brexit fără acord „pare aproape imposibil de evitat” după demisia Theresei May. „Ne putem aştepta la un nou lider conservator dur (...), la vremuri dificile”, a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului spaniol, Isabel Celaa.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

May şi-a început cariera politică în anul 1986, iar după un deceniu a fost aleasă în Camera Comunelor, din partea Partidului Conservator. În 2010, după victoria conservatorilor în alegerile legislative, Theresa May a ocupat funcţia de ministru de Interne în Guvernul condus de David Cameron. În 2016, după referendumul Brexit, prin care britanicii au decis la limită ieşirea din UE, premierul David Cameron, care organizase plebiscitul din raţiuni populiste, deşi pleda pentru rămânerea în Blocul comunitar, a demisionat.

Pe fondul criticilor intense, Boris Johnson, unul dintre liderii taberei pro-Brexit, s-a retras din cursa pentru funcţia de premier, astfel că Theresa May a fost desemnată de Partidul Conservator, probabil ca soluţie de compromis, în fruntea Guvernului, pe 13 iulie 2016. Noul Cabinet nu a avut nevoie de votul Parlamentului, dar probabil l-ar fi putut obţine, dat fiind că Partidul Conservator avea în acel moment majoritatea. Mandatul de până acum al Theresi May în fruntea Cabinetului de la Londra a fost marcat de numeroase crize politice în contextul în disensiunilor privind acordul pe tema Brexit, respins în mai multe rânduri de Parlamentul britanic.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

S-a stabilit scorul la prezidențiale

S-a stabilit scorul la prezidențiale

Pe vremea mea, oamenii se duceau la Oracolul din Delphi să-l consulte despre diverse afaceri... [ Citeste mai departe ]

13 septembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

„SUPLIMENT” DE 20 DE AUTOBUZE. Linia tramvaiului 41 din Capitală va fi suspendată în zilele de weekend din luna septembrie, pentru finalizarea lucrărilor la suprastructura podului peste Şoseaua Virtuţii, a anunţat Societatea de Transport Bucureşti. În zilele lucrătoare, tramvaiul va circula până la ora 23.00. [ Citeste mai departe ]

13 septembrie 2019

AZI Prin Lume

NOU NIVEL ÎN COOPERAREA MILITARĂ. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat o vizită oficială în Rusia în pofida faptului că Moscova a condamnat planul acestuia privind anexarea unor părţi din Cisiordania. [ Citeste mai departe ]

13 septembrie 2019

AZI Stat de drept

„SPECTACOL DE PROST GUST” AL LUI IOHANNIS. Curtea Constituţională a României va discuta pe 18 septembrie sesizarea privind existenţa unui conflict juridic pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor, au declarat oficiali ai CCR. [ Citeste mai departe ]

13 septembrie 2019

AZI În cultură

STAGIUNEA DE VARĂ CONTINUĂ PÂNĂ LA FINELE LUNII. Piesa „Neguţătorul din Veneţia”, de Shakespeare, pusă în scenă de regizorul bulgar Alexander Morfov, şi montarea lui Radu Afrim după „Trei surori”, de Cehov, se numără printre premierele noii stagiuni a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). [ Citeste mai departe ]

11 septembrie 2019

AZI Prin ţară

MULŢI CULTIVATORI NU AU GARDURI SAU PAZNICI. Viticultorii arădeni reclamă că producţia de struguri din acest an este compromisă în mare parte de porcii mistreţi, care s-ar fi înmulţit excesiv şi ar ataca în turme culturile, sesizări fiind depuse şi la autorităţi. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Muzeu coordonat de stănepotul Elisabetei Rizea

Muzeu coordonat de stănepotul Elisabetei Rizea

Casa fostei luptătoare anticomuniste Elisabeta Rizea va fi transformată în muzeu, urmare a unui... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Datoria externă a României a crescut cu 8,194 miliarde de euro

Datoria externă a României a crescut cu 8,194 miliarde de euro

În perioada ianuarie - iulie 2019, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rotirea cadrelor

Rotirea cadrelor

Cu fiecare lucru grav care se întâmplă în societate, la fiecare analiză aprofundata reies... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

French-cancan în aer liber la aniversare

French-cancan în aer liber la aniversare

Celebrul cabaret parizian Moulin Rouge va sărbători 130 de ani de la înfiinţare pe 6 octombrie,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Tehnologie de ultimă generaţie în folosul unui întreg judeţ

Tehnologie de ultimă generaţie în folosul unui întreg judeţ

Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress