Prin Lume AZI

Rusia se declară „nevinovată”

13 martie 2018  16:00| Prin Lume | Externe
Rusia se declară „nevinovată”

Rusia cere să aibă acces la substanţa chimică aflată la originea otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal în sud-vestul Angliei, înainte de a oferi explicaţiile cerute de Londra, a declarat, astăzi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP şi TASS.

„Am cerut printr-o notă oficială să putem avea acces la această substanţă şi am solicitat acces la toate datele anchetei, dat fiind faptul că una dintre victime este Iulia Skripal, cetăţeană rusă”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă, adăugând că aceste cereri au fost respinse de Londra.

Lavrov a respins „ultimatumul” formulat de premierul britanic Theresa May, care a dat Moscovei termen până marţi la miezul nopţii pentru a oferi explicaţii, Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), declarând că Rusia este „nevinovată” şi „pregătită să coopereze” cu autorităţile britanice în ancheta privind otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal. În acelaşi timp, şeful diplomaţiei ruse, a acuzat autorităţile britanice de încălcarea Convenţiei privind interzicerea armelor chimice.

„Înainte de a da ultimatumuri, (Marea Britanie) ar face bine să-şi respecte obligaţiile în materie de drept internaţional, în cazul dat (ceea ce prevede) Convenţia”, a denunţat Lavrov. „Şi din punctul de vedere al bunelor maniere, trebuie să ne amintim că epoca colonialismului a dispărut demult”, a spus el.

Potrivit ministrului rus, Convenţia prevede ca în caz de utilizare a substanţelor interzise, o cerere de informare trebuie trimisă ţării suspectate, care are, la rândul său, dreptul de a face propriile analize.

Theresa May, care a primit sprijin din partea SUA, UE şi NATO, a declarat că agentul neurotoxic folosit asupra lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia este o substanţă „de uz militar” din grupul de agenţi „Noviciok”, dezvoltat de Rusia, dând termen până marţi Moscovei pentru a oferi explicaţii.

Vil Mirzaianov, un chimist care a lucrat în cadrul programului rus, şi trăieşte în prezent în SUA, a spus că Rusia este singura ţară capabilă să producă şi să utilizeze un agent neurotoxic atât de puternic. „Este de cel puţin zece ori mai puternic decât orice agent de acest gen. Şi este practic incurabil”, a declarat pentru Daily Telegraph omul de ştiinţă.

Chiar dacă Skripal şi fiica lui vor supravieţui, „ei nu se vor vindeca”, a avertizat el, exprimând temerea că „mai multe persoane au fost expuse” la această substanţă.

În timp ce Moscova denunţă o „provocare”, premierul Theresa May a avertizat că în cazul absenţei unui răspuns „credibil”, „noi vom considera că această acţiune constituie o utilizare ilegală a forţei de către statul rus împotriva Marii Britanii”.

Ambasadorul rus în Marea Britanie a fost convocat luni la Londra pentru a explica dacă otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale la 4 martie la Salisbury a fost o „acţiune directă a statului rus” sau rezultatul „pierderii de control” de către Rusia asupra stocurilor de agenţi neurotoxici, potrivit Theresei May.

Ca răspuns la acuzaţiile premierului britanic cu privire la responsabilitatea „foarte probabilă” a Moscovei în otrăvirea dublului agent rus şi a fiicei sale, şi Ministerul rus al Afacerilor Externe l-a convocat astăzi pe ambasadorul Marii Britanii în Rusia, Laurie Bristow, relatează AFP.

Serghei Skripal şi fiica sa Iulia se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.

Cercetări în alte 14 cazuri

Ministrul britanic de interne, Amber Rudd, a anunţat că poliţia şi serviciile de securitate vor face investigaţii ca urmare a unor afirmaţii privind implicarea statului rus în mai multe decese în ultimii ani în Marea Britanie, potrivit unei scrisori publicate marţi, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri interne s-a adresat în scris dnei Rudd, cerându-i o reexaminare a 14 cazuri de deces care iniţial nu au fost tratate de către poliţie ca fiind suspecte, dar care în relatările media au fost legate în mod repetat de Rusia.

„Voi dori să mă conving eu însămi că afirmaţiile nu sunt nimic mai mult de-atât”, a declarat Rudd în răspunsul său, publicat marţi. „Poliţia şi MI5 (agenţia britanică de contrainformaţii şi securitate internă) sunt de acord şi vor acorda asistenţă în aceste eforturi”, a mai spus ministrul britanic de Interne.

  • prin lume
  • stat de drept
  • politica
  • actualitate
  • intro2
AVERSE TORENŢIALE, VIJELII, DESCĂRCĂRI ELECTRICE ŞI IZOLAT GRINDINĂ. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare cod galben de ploi şi furtuni, valabilă în 31 de judeţe, pe durata zilei de vineri, precum şi o informare meteo privind perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în restul teritoriului. [ Citeste mai departe ]

21 iunie 2018

AZI Prin Lume

„PÂNĂ ACUM, NICIO ŢARĂ” TERŢĂ NU ŞI-A MANIFESTAT INTENŢIA DE A PARTICIPA. Uniunea Europeană are în vedere înfiinţarea în state terţe a unor „platforme regionale de debarcare” a migranţilor salvaţi pe mare, a declarat comisarul european pentru migraţii, Dimitris Avramopoulos, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, transmite AFP. [ Citeste mai departe ]

21 iunie 2018

AZI Stat de drept

DOSARUL ANGAJĂRILOR FICTIVE DE LA DGASPC TELEORMAN. Judecătorii au încheiat deliberările în primă instanţă în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu. [ Citeste mai departe ]

21 iunie 2018

AZI În cultură

11 ZILE DE MUZICĂ LIVE. Timp de 11 zile, în perioada 21 iunie-1 iulie, Cluj este gazda Festivalului Jazz in the Park. Deschiderea oficială va avea loc la Opera Maghiară din Cluj cu concertul Juan de Marcos Afro Cuban All Stars. [ Citeste mai departe ]

21 iunie 2018

AZI Prin ţară

LA DOUĂ ZILE DUPĂ UN ALT JAF. Un bărbat îmbrăcat în haine de culoare închisă şi care purta ochelari, a ameninţat-o, astăzi, cu arma, pe o casieră a unei bănci din Cluj-Napoca şi i-a cerut bani. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Străzi inundate şi maşini blocate în apă, după ploaia din Capitală

Străzi inundate şi maşini blocate în apă, după ploaia din Capitală

Ploaia din cursul acestei dimineţi a provocat inundaţii pe străzile mai multor sectoare ale... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Placebo pentru inflaţie

Placebo pentru inflaţie

Băncile centrale care vor să îşi atingă ţinta de inflaţie ar trebui să ia în considerare simplul... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Nicio săptămână fără gafe de protocol

Nicio săptămână fără gafe de protocol

Incident de protocol la inaugurarea Consulatului Estoniei de la Constanţa. Steagul Republicii... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Simona n-a câştigat. A confirmat!

Simona n-a câştigat. A confirmat!

Până astăzi refrenul cârcotaşilor a fost: o fi ea numărul unu mondial, dar n-a câştigat nici un... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Uciderea Comandorului. O idee îşi face apariţia. Volumul I - Haruki Murakami

Un roman despre singurătate, război şi artă, o carte uimitoare a unuia dintre cei mai mari scriitori contemporani, dar şi un omagiu adus Marelui Gatsby...

[ Vezi toate ]

Magazin

Comoară muzicală scoasă la licitaţie la Paris

Comoară muzicală scoasă la licitaţie la Paris

Două manuscrise de Mozart - primul conţinând prima versiune a unei cunoscute arii din opera... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress