Prin Lume AZI

Rusia se declară „nevinovată”

13 martie 2018  16:00| Prin Lume | Externe
Rusia se declară „nevinovată”

Rusia cere să aibă acces la substanţa chimică aflată la originea otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal în sud-vestul Angliei, înainte de a oferi explicaţiile cerute de Londra, a declarat, astăzi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP şi TASS.

„Am cerut printr-o notă oficială să putem avea acces la această substanţă şi am solicitat acces la toate datele anchetei, dat fiind faptul că una dintre victime este Iulia Skripal, cetăţeană rusă”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă, adăugând că aceste cereri au fost respinse de Londra.

Lavrov a respins „ultimatumul” formulat de premierul britanic Theresa May, care a dat Moscovei termen până marţi la miezul nopţii pentru a oferi explicaţii, Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), declarând că Rusia este „nevinovată” şi „pregătită să coopereze” cu autorităţile britanice în ancheta privind otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal. În acelaşi timp, şeful diplomaţiei ruse, a acuzat autorităţile britanice de încălcarea Convenţiei privind interzicerea armelor chimice.

„Înainte de a da ultimatumuri, (Marea Britanie) ar face bine să-şi respecte obligaţiile în materie de drept internaţional, în cazul dat (ceea ce prevede) Convenţia”, a denunţat Lavrov. „Şi din punctul de vedere al bunelor maniere, trebuie să ne amintim că epoca colonialismului a dispărut demult”, a spus el.

Potrivit ministrului rus, Convenţia prevede ca în caz de utilizare a substanţelor interzise, o cerere de informare trebuie trimisă ţării suspectate, care are, la rândul său, dreptul de a face propriile analize.

Theresa May, care a primit sprijin din partea SUA, UE şi NATO, a declarat că agentul neurotoxic folosit asupra lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia este o substanţă „de uz militar” din grupul de agenţi „Noviciok”, dezvoltat de Rusia, dând termen până marţi Moscovei pentru a oferi explicaţii.

Vil Mirzaianov, un chimist care a lucrat în cadrul programului rus, şi trăieşte în prezent în SUA, a spus că Rusia este singura ţară capabilă să producă şi să utilizeze un agent neurotoxic atât de puternic. „Este de cel puţin zece ori mai puternic decât orice agent de acest gen. Şi este practic incurabil”, a declarat pentru Daily Telegraph omul de ştiinţă.

Chiar dacă Skripal şi fiica lui vor supravieţui, „ei nu se vor vindeca”, a avertizat el, exprimând temerea că „mai multe persoane au fost expuse” la această substanţă.

În timp ce Moscova denunţă o „provocare”, premierul Theresa May a avertizat că în cazul absenţei unui răspuns „credibil”, „noi vom considera că această acţiune constituie o utilizare ilegală a forţei de către statul rus împotriva Marii Britanii”.

Ambasadorul rus în Marea Britanie a fost convocat luni la Londra pentru a explica dacă otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale la 4 martie la Salisbury a fost o „acţiune directă a statului rus” sau rezultatul „pierderii de control” de către Rusia asupra stocurilor de agenţi neurotoxici, potrivit Theresei May.

Ca răspuns la acuzaţiile premierului britanic cu privire la responsabilitatea „foarte probabilă” a Moscovei în otrăvirea dublului agent rus şi a fiicei sale, şi Ministerul rus al Afacerilor Externe l-a convocat astăzi pe ambasadorul Marii Britanii în Rusia, Laurie Bristow, relatează AFP.

Serghei Skripal şi fiica sa Iulia se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.

Cercetări în alte 14 cazuri

Ministrul britanic de interne, Amber Rudd, a anunţat că poliţia şi serviciile de securitate vor face investigaţii ca urmare a unor afirmaţii privind implicarea statului rus în mai multe decese în ultimii ani în Marea Britanie, potrivit unei scrisori publicate marţi, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri interne s-a adresat în scris dnei Rudd, cerându-i o reexaminare a 14 cazuri de deces care iniţial nu au fost tratate de către poliţie ca fiind suspecte, dar care în relatările media au fost legate în mod repetat de Rusia.

„Voi dori să mă conving eu însămi că afirmaţiile nu sunt nimic mai mult de-atât”, a declarat Rudd în răspunsul său, publicat marţi. „Poliţia şi MI5 (agenţia britanică de contrainformaţii şi securitate internă) sunt de acord şi vor acorda asistenţă în aceste eforturi”, a mai spus ministrul britanic de Interne.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

14 decembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

NINSORI ÎN JUMĂTATE DE ŢARĂ. Din această seară până duminică dimineaţă, ninsorile se vor intensifica şi se vor extinde în jumătate de ţară, anunţă meteorologii. [ Citeste mai departe ]

14 decembrie 2018

AZI Prin Lume

14 POLIŢIŞTI RĂNIŢI ŞI 8 MAŞINI DE POLIŢIE AVARIATE. Poliţia ungară a arestat 51 de persoane în timpul demonstraţiilor care au avut loc miercuri şi joi la Budapesta împotriva noilor prevederi din codul muncii aprobate de Parlament, transmite, astăzi, agenţia MTI, citând un comunicat al poliţiei din capitala ungară. [ Citeste mai departe ]

14 decembrie 2018

AZI Stat de drept

EXTRĂDAREA JURNALISTULUI TURC. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, astăzi, cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicaţia „Zaman România”. [ Citeste mai departe ]

14 decembrie 2018

AZI În cultură

O IMAGINE A OBICEIURILOR ŞI ACTIVITĂŢILOR LOCUITORILOR ORAŞULUI OTOMAN. Casa Artelor din Timişoara va găzdui, astăzi, de la ora 18.30, ultima ediţie din acest an a proiectului intitulat „Seri de patrimoniu”, iniţiat de Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, când vor fi prezentate „Vicii şi delicii în Timişoara otomană”, reţete ce răsfăţau cetatea cu dulciuri şi fructe exotice, în timp ce descoperirile arheobotanice vor completa imaginea îndeletnicirilor gastronomice ale autohtonilor. [ Citeste mai departe ]

14 decembrie 2018

AZI Prin ţară

CURSĂ CARITABILĂ. Aproape 150 de sibieni s-au îmbrăcat în costumul lui Moş Crăciun şi au alergat, joi seară, prin centrul istoric al municipiului reşedinţă, în prima cursă dedicată Moşului, numită „Marea MoşMondeală”. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Iulian Rotariu, clasat pe locul II la ultramaratonul din Arctica, a ajuns acasă

Iulian Rotariu, clasat pe locul II la ultramaratonul din Arctica, a ajuns acasă

Pompierul botoşănean Iulian Rotariu, care a terminat pe poziţia a doua ultramaratorul „The last... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Plus 14,3% la vânzările de autoturisme Dacia în Europa

Plus 14,3% la vânzările de autoturisme Dacia în Europa

În noiembrie 2018, vânzările de autoturisme Dacia au avansat cu 14,3% în Europa, cota de piaţă a... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Drepturile Omului şi Statul de Drept

Drepturile Omului şi Statul de Drept

Românii au făcut o revoluţie pentru a recâştiga drepturile fundamentale de care un regim... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Într-o după-amiază, comisarul Guido Brunetti primeşte un telefon disperat de la directorul unei prestigioase biblioteci din Veneţia. Au fost furate mai multe cărţi rare.

[ Vezi toate ]

Magazin

Oraş inundat cu... ciocolată

Oraş inundat cu... ciocolată

Un „râu” de ciocolată, provenind de la o fabrică de praline, a inundat, la începutul săptămânii,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

O companie britanică retrage de la vânzare slime-uri

O companie britanică retrage de la vânzare slime-uri

Compania britanică Hamleys, care produce slime-uri, a retras produsele de la vânzare, după ce un... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress