Prin Lume AZI

Rusia se declară „nevinovată”

13 martie 2018  16:00| Prin Lume | Externe
Rusia se declară „nevinovată”

Rusia cere să aibă acces la substanţa chimică aflată la originea otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal în sud-vestul Angliei, înainte de a oferi explicaţiile cerute de Londra, a declarat, astăzi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP şi TASS.

„Am cerut printr-o notă oficială să putem avea acces la această substanţă şi am solicitat acces la toate datele anchetei, dat fiind faptul că una dintre victime este Iulia Skripal, cetăţeană rusă”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă, adăugând că aceste cereri au fost respinse de Londra.

Lavrov a respins „ultimatumul” formulat de premierul britanic Theresa May, care a dat Moscovei termen până marţi la miezul nopţii pentru a oferi explicaţii, Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), declarând că Rusia este „nevinovată” şi „pregătită să coopereze” cu autorităţile britanice în ancheta privind otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal. În acelaşi timp, şeful diplomaţiei ruse, a acuzat autorităţile britanice de încălcarea Convenţiei privind interzicerea armelor chimice.

„Înainte de a da ultimatumuri, (Marea Britanie) ar face bine să-şi respecte obligaţiile în materie de drept internaţional, în cazul dat (ceea ce prevede) Convenţia”, a denunţat Lavrov. „Şi din punctul de vedere al bunelor maniere, trebuie să ne amintim că epoca colonialismului a dispărut demult”, a spus el.

Potrivit ministrului rus, Convenţia prevede ca în caz de utilizare a substanţelor interzise, o cerere de informare trebuie trimisă ţării suspectate, care are, la rândul său, dreptul de a face propriile analize.

Theresa May, care a primit sprijin din partea SUA, UE şi NATO, a declarat că agentul neurotoxic folosit asupra lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia este o substanţă „de uz militar” din grupul de agenţi „Noviciok”, dezvoltat de Rusia, dând termen până marţi Moscovei pentru a oferi explicaţii.

Vil Mirzaianov, un chimist care a lucrat în cadrul programului rus, şi trăieşte în prezent în SUA, a spus că Rusia este singura ţară capabilă să producă şi să utilizeze un agent neurotoxic atât de puternic. „Este de cel puţin zece ori mai puternic decât orice agent de acest gen. Şi este practic incurabil”, a declarat pentru Daily Telegraph omul de ştiinţă.

Chiar dacă Skripal şi fiica lui vor supravieţui, „ei nu se vor vindeca”, a avertizat el, exprimând temerea că „mai multe persoane au fost expuse” la această substanţă.

În timp ce Moscova denunţă o „provocare”, premierul Theresa May a avertizat că în cazul absenţei unui răspuns „credibil”, „noi vom considera că această acţiune constituie o utilizare ilegală a forţei de către statul rus împotriva Marii Britanii”.

Ambasadorul rus în Marea Britanie a fost convocat luni la Londra pentru a explica dacă otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale la 4 martie la Salisbury a fost o „acţiune directă a statului rus” sau rezultatul „pierderii de control” de către Rusia asupra stocurilor de agenţi neurotoxici, potrivit Theresei May.

Ca răspuns la acuzaţiile premierului britanic cu privire la responsabilitatea „foarte probabilă” a Moscovei în otrăvirea dublului agent rus şi a fiicei sale, şi Ministerul rus al Afacerilor Externe l-a convocat astăzi pe ambasadorul Marii Britanii în Rusia, Laurie Bristow, relatează AFP.

Serghei Skripal şi fiica sa Iulia se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.

Cercetări în alte 14 cazuri

Ministrul britanic de interne, Amber Rudd, a anunţat că poliţia şi serviciile de securitate vor face investigaţii ca urmare a unor afirmaţii privind implicarea statului rus în mai multe decese în ultimii ani în Marea Britanie, potrivit unei scrisori publicate marţi, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri interne s-a adresat în scris dnei Rudd, cerându-i o reexaminare a 14 cazuri de deces care iniţial nu au fost tratate de către poliţie ca fiind suspecte, dar care în relatările media au fost legate în mod repetat de Rusia.

„Voi dori să mă conving eu însămi că afirmaţiile nu sunt nimic mai mult de-atât”, a declarat Rudd în răspunsul său, publicat marţi. „Poliţia şi MI5 (agenţia britanică de contrainformaţii şi securitate internă) sunt de acord şi vor acorda asistenţă în aceste eforturi”, a mai spus ministrul britanic de Interne.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

24 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

COD GALBEN DE VÂNT PUTERNIC. Meteorologii au emis atenţionări meteo şi coduri galbene, valabile de astăzi şi până miercuri, perioadă în care temperaturile scad drastic, şi cu 10 grade mai mici decât normalul acestei perioade, iar vântul va bate cu putere, ajungând la 120 de km la oră. [ Citeste mai departe ]

24 septembrie 2018

AZI Prin Lume

LEGEA PRIVIND REDUCEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE A JUDECĂTORILOR DE LA CURTEA SUPREMĂ. Comisia Europeană a sesizat Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) în cazul legii adoptate de Polonia pentru reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă, spunând că încalcă valorile fundamentale ale UE, potrivit DPA şi AFP. [ Citeste mai departe ]

24 septembrie 2018

AZI Stat de drept

TUDOREL TOADER, AŞTEPTAT SĂ PREZINTE REZULTATELE EVALUĂRII LUI AUGUSTIN LAZĂR. Ministerul Justiţiei a primit de la Consiliul Superior al Magistraturii situaţia evaluărilor în cazul procurorului general Augustin Lazăr, şi anume că acesta nu a fost supus niciunei evaluări, a anunţat, astăzi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. [ Citeste mai departe ]

24 septembrie 2018

AZI În cultură

Pe când John F. Kennedy era şef de stat. Un slujbaş mărunt la ziar află dintr-un anunţ că-i muri un prieten. Merge la biserică, da` nici urmă de mort. Faptu-i dă de gândit, se duce la un procuror, îl convinge să se implice şi, împreună, pornesc o anchetă. Ale cărei iţe-i poartă până-n Chinatown, printre cei bogaţi. Asasini plătiţi vor a-i omorî. Ca să salveze banii unei muieri frumoase, viclene, periculoase. Numai că fleru` lor şi şansa necurmată îi vin şi dânsei de hac... [ Citeste mai departe ]

24 septembrie 2018

AZI Prin ţară

NEACORDARE DE PRIORITATE. Un accident care a avut loc în această dimineaţa în localitatea gorjeană Buduhala, comuna Teleşti s-a soldat cu 11 victime, dintre care una încarcerată. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Secretele Bucureştilor. Poveşti de iubire şi drame amoroase dintr-un trecut pasional – Dan-Silviu Boerescu

Româncele au dat istoriei femei fatale, care au stârnit nu puţine pasiuni mistuitoare iar bărbaţi celebri au murit din dragoste pentru ele.

[ Vezi toate ]

Magazin

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Formaţia Take That a anunţat că va susţine un turneu de amploare în Marea Britanie anul viitor şi... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress