Prin Lume AZI

Rusia se declară „nevinovată”

13 martie 2018  16:00| Prin Lume | Externe
Rusia se declară „nevinovată”

Rusia cere să aibă acces la substanţa chimică aflată la originea otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal în sud-vestul Angliei, înainte de a oferi explicaţiile cerute de Londra, a declarat, astăzi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP şi TASS.

„Am cerut printr-o notă oficială să putem avea acces la această substanţă şi am solicitat acces la toate datele anchetei, dat fiind faptul că una dintre victime este Iulia Skripal, cetăţeană rusă”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă, adăugând că aceste cereri au fost respinse de Londra.

Lavrov a respins „ultimatumul” formulat de premierul britanic Theresa May, care a dat Moscovei termen până marţi la miezul nopţii pentru a oferi explicaţii, Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), declarând că Rusia este „nevinovată” şi „pregătită să coopereze” cu autorităţile britanice în ancheta privind otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal. În acelaşi timp, şeful diplomaţiei ruse, a acuzat autorităţile britanice de încălcarea Convenţiei privind interzicerea armelor chimice.

„Înainte de a da ultimatumuri, (Marea Britanie) ar face bine să-şi respecte obligaţiile în materie de drept internaţional, în cazul dat (ceea ce prevede) Convenţia”, a denunţat Lavrov. „Şi din punctul de vedere al bunelor maniere, trebuie să ne amintim că epoca colonialismului a dispărut demult”, a spus el.

Potrivit ministrului rus, Convenţia prevede ca în caz de utilizare a substanţelor interzise, o cerere de informare trebuie trimisă ţării suspectate, care are, la rândul său, dreptul de a face propriile analize.

Theresa May, care a primit sprijin din partea SUA, UE şi NATO, a declarat că agentul neurotoxic folosit asupra lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia este o substanţă „de uz militar” din grupul de agenţi „Noviciok”, dezvoltat de Rusia, dând termen până marţi Moscovei pentru a oferi explicaţii.

Vil Mirzaianov, un chimist care a lucrat în cadrul programului rus, şi trăieşte în prezent în SUA, a spus că Rusia este singura ţară capabilă să producă şi să utilizeze un agent neurotoxic atât de puternic. „Este de cel puţin zece ori mai puternic decât orice agent de acest gen. Şi este practic incurabil”, a declarat pentru Daily Telegraph omul de ştiinţă.

Chiar dacă Skripal şi fiica lui vor supravieţui, „ei nu se vor vindeca”, a avertizat el, exprimând temerea că „mai multe persoane au fost expuse” la această substanţă.

În timp ce Moscova denunţă o „provocare”, premierul Theresa May a avertizat că în cazul absenţei unui răspuns „credibil”, „noi vom considera că această acţiune constituie o utilizare ilegală a forţei de către statul rus împotriva Marii Britanii”.

Ambasadorul rus în Marea Britanie a fost convocat luni la Londra pentru a explica dacă otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale la 4 martie la Salisbury a fost o „acţiune directă a statului rus” sau rezultatul „pierderii de control” de către Rusia asupra stocurilor de agenţi neurotoxici, potrivit Theresei May.

Ca răspuns la acuzaţiile premierului britanic cu privire la responsabilitatea „foarte probabilă” a Moscovei în otrăvirea dublului agent rus şi a fiicei sale, şi Ministerul rus al Afacerilor Externe l-a convocat astăzi pe ambasadorul Marii Britanii în Rusia, Laurie Bristow, relatează AFP.

Serghei Skripal şi fiica sa Iulia se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.

Cercetări în alte 14 cazuri

Ministrul britanic de interne, Amber Rudd, a anunţat că poliţia şi serviciile de securitate vor face investigaţii ca urmare a unor afirmaţii privind implicarea statului rus în mai multe decese în ultimii ani în Marea Britanie, potrivit unei scrisori publicate marţi, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri interne s-a adresat în scris dnei Rudd, cerându-i o reexaminare a 14 cazuri de deces care iniţial nu au fost tratate de către poliţie ca fiind suspecte, dar care în relatările media au fost legate în mod repetat de Rusia.

„Voi dori să mă conving eu însămi că afirmaţiile nu sunt nimic mai mult de-atât”, a declarat Rudd în răspunsul său, publicat marţi. „Poliţia şi MI5 (agenţia britanică de contrainformaţii şi securitate internă) sunt de acord şi vor acorda asistenţă în aceste eforturi”, a mai spus ministrul britanic de Interne.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2
BILETUL COSTĂ 30 DE LEI. Salonul Internaţional de Automobile Bucureşti (SIAB) se deschide, sâmbătă, publicului, la Romexpo, după 11 ani de absenţă. SIAB este deschis până pe 1 aprilie şi a fost reintrodus în calendarul oficial pentru acest an al Organizaţiei Internaţionale a Constructorilor de Automobile (OICA). [ Citeste mai departe ]

23 martie 2018

AZI Prin Lume

Autorul celor trei atacuri din Carcassonne şi Trebes (sudul Franţei) a fost ucis în urma asaltului forţelor de ordine la supermarketul unde acesta se retrăsese cu un jandarm luat ostatic, potrivit France Presse. [ Citeste mai departe ]

23 martie 2018

AZI Stat de drept

ABUZ ÎN SERVICIU. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost achitat definitiv, astăzi, de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care era acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi nu a respectat dispoziţiile legale privind prelungirea unor certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale eoliene, potrivit Agerpres. [ Citeste mai departe ]

23 martie 2018

AZI În cultură

Salvo Montalbano, „pirsonalmente-n pirsoană”. Sicilian get-beget. Bărbat bine și deștept. Curojos și înțelept. Cărți alese răsfoind, cu iuțeală chibzuind. Multe chestii intuind, pân` la urmă izbutind. În anchete fel de fel, mânat de un singur țel. Adevăru-adevărat. Pentru asta respectat și, după caz, ajutat chiar de unii mafioți... [ Citeste mai departe ]

23 martie 2018

AZI Prin ţară

AU PLECAT CU SEIFUL PLIN. Un jaf a avut loc la o casă de schimb valutar din localitatea Chişineu Criş, din judeţul Arad, în noaptea de joi spre vineri, hoţii reuşind să fugă cu seiful plin cu bani, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Sorin Vezeteu, declarat post-mortem Poliţistul Anului 2017

Sorin Vezeteu, declarat post-mortem Poliţistul Anului 2017

Ministerul de Interne i-a acordat post-mortem, joi, Emblema de Onoare a Poliţiei Române... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Pauză la sistemele informatice ale BCR

Pauză la sistemele informatice ale BCR

Banca Comercială Română (BCR) oprește în noaptea de vineri spre sâmbătă, între orele 23.00 –... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Vid legislativ

Vid legislativ

După bărbatul din Vaslui care nu a reuşit să obţină sentinţa care să ateste că e viu, justiţia... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Telegrame A.N. Listele negre ale Comisiei

Telegrame A.N. Listele negre ale Comisiei

După 6 ani, la București face explozie o scrisoare a comisiei Europene adresată Guvernului... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Rudolf de Habsburg şi secretele de la Mayerling - Jean des Cars

Această carte încearcă să ridice vălul care acoperă una dintre marile enigme ale istoriei. În zorii zilei de 30 ianuarie 1889, în pavilionul de vânătoare de la Mayerling, nu departe de Viena, este descoperit cadavrul arhiducelui Rudolf de Habsburg, singurul fiu al împăratului Franz Joseph şi al Elisabetei, alături de trupul neînsufleţit al unei tinere de 17 ani, Maria (Mary) Vetsera.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cynthia Nixon din „Totul despre sex” candidează la postul de guvernator al statului New York

Cynthia Nixon din „Totul despre sex” candidează la postul de guvernator al statului New York

Actriţa americană Cynthia Nixon, interpreta avocatei Miranda Hobbes din serialul şi filmele... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum contracarăm efectele variaţiilor de temperatură

Cum contracarăm efectele variaţiilor de temperatură

Organismul are de suferit din cauza schimbărilor bruşte de temperatură, cei mai afectaţi fiind... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress