Prin Lume AZI

Michael a făcut ravagii în Florida

11 octombrie 2018  12:45| Prin Lume | Externe
Michael a făcut ravagii în Florida

Uraganul Michael a atins în forţă nord-vestul statului Florida cu ploi torenţiale şi rafale de vânt de 250 de kilometri pe oră care au smuls acoperişuri şi au ucis doi oameni. Era aproape de categoria maximă, 5, când a lovit nord-vestul Floridei, însă în doar câteva ore a ajuns furtună tropicală.

Un bărbat şi un copil au murit, după ce doi copaci au căzut peste casele lor. Peste 500.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, iar liniile de înaltă tensiune au căzut pe stradă, ceea ce împiedică operaţiunile de salvare.

Numeroase clădiri din Panama City s-au dărâmat parţial sau au rămas fără acoperişuri, iar străzile pustii sunt acoperite cu resturi aduse de furtună, copaci smulşi din rădăcini şi fire de electricitate doborâte.

Autorităţile au anunţat că sunt pregătite să pornească operaţiunile de căutare a unor eventuali dispăruţi şi de distribuire a ajutoarelor.

„Am mobilizat o forţă de reacţie masivă. Vom trimite ajutoare pe calea aerului, pe uscat şi pe apă. Acest lucru include mii de persoane care vor intreveni pentru restabilirea reţelei de curent electric, căutare şi salvare, forţe de ordine, distribuţia apei şi alimentelor şi alte resurse”, a anunţat guvernatorul Floridei, Rick Scott.

Meteorologii au fost surprinşi de rapiditatea cu care urganul Michael a crescut în intensitate. Spun că puterea foarte mare este o dovadă a schimbărilor climatice, situaţie care se va înrăutăţi în anii următori.

Michael îşi continuă drumul spre nord, iar apoi se va diminua de-a lungul coastei atlantice a Statelor Unite.

Michael era localizat joi la circa 45 de kilometri sud-sudvest de Macon, Georgia, cu rafale de vânt de până la 115 km/h, potrivit Centrului naţional pentru uragane (NHC). Astăzi, Michael se va abate asupra celor două Caroline, cu ploi însemnate cantitativ.

Guvernatorii din Carolina de Nord şi de Sud au îndemnat locuitorii să se pregătească pentru precipitaţii abundente şi rafale puternice de vânt. Cele două state nu şi-au revenit încă după inundaţiile severe care au urmat uraganului Florence cu mai puţin de o lună în urmă.

Uraganul Michael este cea mai puternică furtună din ultimii 50 de ani şi a treia cea mai puternică înregistrată vreodată în Statele Unite. De când se fac înregistrări meteorologice, niciodată un uragan cu asemenea viteze ale vântului nu a mai lovit partea continentală a Statelor Unite în luna octombrie. 20 de milioane de oameni din sud-estul Statelor Unite se află în zona afectată de trecerea uraganului Michael. Peste 370.000 de oameni au primit ordine de evacuare, dar autorităţile estimează că mulţi le-au ignorat.

Presa americană scrie că pagubele provocate de uragan vor ajunge la 30 de miliarde de dolari, iar Michael devine unul dintre cele mai costisitoare 10 uragane din istoria Statelor Unite.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress