Prin Lume AZI

Imelda Marcos, condamnată la închisoare pentru corupţie

09 noiembrie 2018  15:00| Prin Lume | Externe
Imelda Marcos, condamnată la închisoare pentru corupţie

Fosta primă-doamnă a Filipinelor, Imelda Marcos, a fost condamnată, astăzi, la închisoare pentru corupţie, relatează France Presse.

Tribunalul Sandiganbayan, o jurisdicţie specială anticorupţie, a condamnat-o la o pedeapsă între 6 şi 11 ani de închisoare pentru fiecare dintre cele şapte capete de acuzare reţinute împotriva ei.

Imelda Marcos şi soţul ei, Ferdinand Marcos, care a murit în Hawaii în 1989, sunt acuzaţi de deturnarea a aproximativ 200 milioane de dolari prin intermediul unor fundaţii elveţiene în urmă cu câteva decenii, faptele datând din perioada în care a fost numită de soţul său guvernator al zonei metropolitane Manila, în perioada 1970 - 1980.

„Cuplul a deschis toate aceste conturi în Elveţia şi a folosit pseudonime pentru a-şi ascunde identitatea. Preşedintele a ales William Saunders, iar Imelda Marcos a folosit numele de Jane Ryan”, a declarat pentru presă procurorul special Ryan Quilala.

Imelda Marcos, în vârstă de 89 de ani, nu s-a prezentat la tribunal, însă a fost deja emis mandatul de arestare.

Cu toate acestea, este puţin probabil ca Marcos să petreacă mult timp în spatele gratiilor, deoarece ea are posibilitatea de a face recurs şi să rămână în libertate pe cauţiune.

Decizia tribunalului îi interzice lui Marcos să mai deţină o funcţie publică, însă, fiind în prezent membră a Camerei Reprezentanţilor, poate să-şi exercite mandatul până când condamnarea este definitivă.

În plus, Imelda Marcos candidează pentru un post de guvernator în alegerile generale care vor avea loc anul viitor, în provincia Ilocos Norte în locul fiicei sale. Procurorul Ryan Quilala a precizat însă pentru presa locală că aceasta va putea să candideze în ciuda verdictului, până la epuizarea tuturor căilor de atac în justiţie.

Ferdinand Marcos şi anturajul său sunt suspectaţi de deturnarea a 10 miliarde de dolari din vistieria statului.

Organizaţia Transparency International l-a clasificat în 2004 ca al doilea lider cel mai corupt al tuturor timpurilor.

Ales preşedinte în 1965 şi reales în 1969, Marcos a decretat legea marţială în 1972, guvernând cu o mână de fier arhipelagul până la revoluţia din 1986 care l-a forţat să fugă în Statele Unite cu familia sa.

Pe lângă corupţie, fostul preşedinte al Filipinelor este acuzat de încălcări grave ale drepturilor omului.

Deşi fostul dictator a murit în exil, membrii familiei sale s-au întors în arhipelag, revenind spectaculos în viaţa politică. Imelda Marcos este în prezent membru al Congresului filipinez.

Oponenţii lui Marcos au salutat o hotărâre judecătorească adoptată la aproape 30 de ani de la declanşarea iniţială a urmăririi penale în 1991.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress