Prin Lume AZI

Ger extrem în Europa

07 ianuarie 2019  15:00| Prin Lume | Externe
Ger extrem în Europa

Un val de ger extrem a cuprins zona centrală a Europei. Germania, Austria şi Elveţia sunt cele mai afectate, dar şi Grecia se confruntă cu o vreme neobişnuit de rece.

Gerul a făcut trei victime în Grecia, care a înregistrat zilele acestea şi temperaturi de minus 18 grade. Televiziunile difuzează imagini cu stratul de omăt de 40-50 de centimetri din regiunea Atenei, dar şi cu plaje fantomatice, cu umbrele de stuf sau mobilierul de terasă acoperite de zăpadă.

În Austria şi Germania mai multe avioane şi trenuri au fost anulate. În Alpi, riscul de avalanşe e doar cu o treaptă sub nivelul maxim. Schiorii sunt sfătuiţi să nu se îndepărteze de pârtiile asigurate.

 Meteorologii germani prognozaseră noi ninsori pentru această noapte şi un strat proaspăt de 40 de centimetri, peste cele de zilele trecute.

În nordul Austriei, 14.000 de case au rămas fără electricitate, din cauza liniilor de înaltă tensiune puse la pământ de greutatea zăpezii sau a copacilor căzuţi, iar autorităţile au închis drumuri şi linii ferate tot de teama avalanşelor.

Doi schiori de naţionalitate germană au decedat în urma unor avalanşe produse în weekend în vestul Austriei, iar 12.000 de de turişti au rămas blocaţi până duminică seară în staţiunea Saalbach-Hinterglemm din vestul Austriei, până când autorităţile au declanşat o avalanşă cu ajutorul unei explozii controlate. Alte sute de turişti au rămas blocaţi şi în staţiunea Obertauern, unii dintre aceştia fiind evacuaţi duminică de serviciile de urgenţă.

În Ungaria, carosabilul alunecos a provocat un grav accident rutier. Un autobuz a ieşit de pe şosea şi a ajuns într-un şanţ, iar apoi în apele îngheţate ale unui canal. Şoferul şi trei pasageri, dintre care doi copii, au suferit răni, dar nimeni nu şi-a pierdut viaţa.

În regiunea Magadan din Extremul Orient rus, s-au înregistrat minime de minus 50 de grade, iar autorităţile au decretat stare de urgenţă.

Meteorologii europeni au avertizat ca mai multe ţari vor fi lovite de un viscol arctic, în această săptămână, iar zapada şi temperaturile foarte scăzute ar putea provoca mari probleme. Cele mai afectate vor fi ţările din sudul şi estul Europei, peninsula Balcanică, dar frigul va ajunge şi în Italia, Turcia şi în estul Mediteranei. Temperaturile vor scădea şi în Londra, Paris, Berlin şi Moscova. Grecia, Serbia şi Turcia se confruntă cu căderi de zăpadă neobişnuit de mari.

Daily Express scrie ca ar putea urma o perioada de haos în traficul european, iar printre zonele vizate se află Austria, estul Alpilor, Polonia şi Peninsula Balcanică.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

18 aprilie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

CELOR CARE VIN DIN ŢARĂ LI SE ASIGURĂ CAZAREA. Peste 500 de voluntari şi-au oferit, până în prezent, ajutorul pentru buna desfăşurare a vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc, care va avea loc pe 1 iunie, au anunţat membrii comisiei de organizare. [ Citeste mai departe ]

18 aprilie 2019

AZI Prin Lume

CERTIFICAT ÎN RAMĂ DE AUR. Candidatul principalului partid de opoziţie, Ekrem Imamoglu, a fost declarat oficial primar al Istanbulului, după ce renumărarea voturilor exprimate pe 31 martie a fost încheiată. [ Citeste mai departe ]

17 aprilie 2019

AZI Stat de drept

SOLUŢIONAREA CU CELERITATE. Procurorii DNA au solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie termene mai scurte în dosarele lui Liviu Dragnea şi Darius Vîlcov. [ Citeste mai departe ]

18 aprilie 2019

AZI Prin ţară

CAMPANIA ANUALĂ „AJUTĂ PENTRU A FI AJUTAT". Asociaţia Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriş” a donat Spitalului Judeţean de Urgenţa din municipiul Baia Mare, în cadrul proiectului de înfiinţare a Compartimentului de Chirurgie Cardio-Vasculară, instrumentar chirurgical şi aparatură medicală în valoare de 80.000 de lei. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Tramvaie din fonduri europene

Tramvaie din fonduri europene

Consilierii locali din Iaşi s-au întrunit în şedinţă extraordinară, pentru a aproba investiţiile... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

BNR a primit 107 de cereri pentru accesul la informaţii de interes public

BNR a primit 107 de cereri pentru accesul la informaţii de interes public

Potrivit Raportului privind accesul la informaţiile de interes public şi activitatea de... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Eurodeputatul Maria Grapini a relatat, pe Facebook, despre o întâlnire pe care a avut-o cu câţiva... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Pe șoseaua care duce dinspre Giurgiu spre Comana, între Frasinu și Băneasa, se făcuse joi pe la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Diamant de 20,46 carate

Diamant de 20,46 carate

Cel mai mare diamant albastru descoperit până acum în Botswana, de 20,46 de carate, a fost... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Centru de protono-terapie în Bucureşti cu ajutor japonez

Centru de protono-terapie în Bucureşti cu ajutor japonez

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi Tsuyoshi Okada, reprezentant al companiei... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress