Piaţa Ştirilor De Azi AZI

Începe Târgul Bucureştilor, în Parcul Izvor

09 octombrie 2018  17:00| Piaţa Ştirilor De Azi | Echipa de serviciu
Începe Târgul Bucureştilor, în Parcul Izvor

Primăria Capitalei, prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, organizează cea de-a treia ediţie a Târgului Bucureştilor, în perioada 10 – 14 octombrie 2018, în Parcul Izvor.

Sărbătoarea recoltei, a meşteşugurilor, a artei şi a tradiţiilor autentice româneşti susţine producătorii autohtoni, oferindu-le spaţiul şi condiţiile necesare pentru prezentarea recoltei anuale, dar şi a obictelor artizanale la care au lucrat în decursul anului.

Târgul va fi inaugurat pe 10 octombrie, dată care marchează, începând de anul trecut, „Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti”.

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va deschide oficial evenimentul miercuri, ora 10.00, împreună cu preşedinţii Comisiilor pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Parlamentului, Doina Silistru şi Alexandru Stănescu.

Târgul dedicat „Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti” îşi aşteaptă vizitatorii cu preparate din carne, lapte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, expuse de operatori economici, producători, fermieri, meşteri populari în cadrul celor 50 căsuţe.

De asemenea, organizatorii pun la dispoziţia producătorilor alte două zone destinate gastronomiei de unde bucureştenii vor putea alege dintr-o varietate de preparate culinare româneşti: tocăniţă de berbecuţ cu mămăligă, sarmale cu păsat,  fasole cu cârnaţi, pastramă la ceaun în sos de vin, tocăniţă de viţel la ceaun, pomana porcului la ceaun, varză călită cu cârnaţi, pui la ceaun cu mujdei şi mămăligă, gulaş unguresc, ciorbă ţărănească de pui, zeamă acră.

În cadrul târgului, se vor regăsi şi produse atestate şi înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale ce provin din judeţele Braşov, Botoşani, Vâlcea, Bihor, Covasna, Galaţi, Maramureş, Prahova şi Bucureşti.

Cei interesaţi vor putea achiziţiona produse specifice judeţului Braşov:  brânză de burduf în coajă de brad de la Bran, telemea de oaie/vacă, caşcaval afumat/neafumat, urdă dulce/sărată/sărată cu mărar, pastramă de berbecuţ, porc şi viţel, cârnaţi afumaţi de oaie/porc/oaie+vită, muşchi de porc afumat, slănină, tobă.

Cozonacul domnesc, produs tradiţional românesc din judeţul Botoşani, a cărui istorie începe din Evul Mediu este deja o adevărată vedetă a târgurilor culinare din ţară, dar şi de la expoziţiile internaţionale.

Din zona veche a Covurluiului (judeţul Galaţi) o diversitate de produse din lapte şi carne vor fi prezente la această ediţie: brânzeturi din lapte de capră/vacă/oaie, precum şi alte specialităţi din carne de porc/vită/oaie.

Nici preparatele din peşte atestate tradiţional nu vor lipsi de la această ediţie a târgului, astfel din Prahova oferta producătorilor va fi: păstrăv copt şi afumat la jar, zacuscă de păstrăv, cârnaţi de păstrăv, file de păstrav afumat, iar din jurul Bucureştiului oferta va fi de: salată cu icre de crap, salată icre de ştiucă, zacuscă cu peşte.

Produsele din carne atestate tradiţional care se vor regăsi în cadrul târgului sunt: muşchi file, cârnaţi din topor, „cârnaţi cu ambâţ”, „cârnaţi cu miroase de usturoi ca altă dată”, jumări, carne la garniţă, pastramă de berbecuţ. Iar pastrama afumată din judeţul Vâlcea „Ca altădată” va fi un bun prilej de întâlnire a consumatorului cu tradiţia oltenească.

Dulceţuri, mai multe sortimente de zacuscă şi siropuri se vor regăsi în oferta producătorilor din Covasna, iar din Bucureşti vor fi aduse plăcinte făcute după reţete vechi boiereşti cu mere, dovleac, brânză dulce, brânză sărată şi brânză dulce cu stafide.

Primul produs cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) pentru România, Magiunul de prune Topoloveni va fi, de asemenea, disponibil pentru vânzare în cadrul acestui eveniment.

De asemenea, vizitatorii târgului vor putea găsi produse ale stupului: miere de salcâm, de mană, de tei, polifloră, de rapiţă, faguri, polen, păstură, propolis brut şi tinctură de propolis, apilarnil, lăptişor de matcă, ceară de albine.

Producătorii din nord-vestul ţării îşi vor prezenta oferta bogată de băuturi spirtoase tradiţionale: pălincă din prune, mere, piersici, gutui şi caise.

Pe lângă produsele agroalimentare româneşti, producătorii vor aduce şi produse cosmetice realizate din uleiuri vegetale, obiecte de decor realizate de meşteşugari şi meşteri populari, precum ceramică de Horezu sau Corund, ii din borangic, ii de Breaza, opinci, costume populare olteneşti, obiecte decorative din lemn, icoane, păpuşi, linguri.

„Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti” va fi marcată şi în acest an în toată ţara prin organizarea de programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social şi ştiinţific, destinate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 decembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

DE LA ORA 19.30. Primăria Bucureşti organizează în acest an petrecerea de Revelion 2019 în Piaţa Constituţiei. Evenimentul va începe la ora 19.30 şi va fi denumit Revelion Centenar. [ Citeste mai departe ]

18 decembrie 2018

AZI Prin Lume

1.123 DE INCULPAŢI AU PRIMIT CONDAMNĂRI ÎNTRE UN AN ŞI 20 DE ANI DE ÎNCHISOARE. Selman Gülen, nepot al lui predicatorului Fethullah Gülen, acuzat de Ankara că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016, a primit, astăzi, o pedeapsă de 7 ani şi jumătate după ce un tribunal l-a găsit vinovat de „apartenenţă la o grupare teroristă armată”, a relatat Anadolu. [ Citeste mai departe ]

18 decembrie 2018

AZI Stat de drept

O PERIOADĂ DE 3 ANI. Secţia pentru judecători a CSM a decis, în şedinţa de astăzi, numirile în funcţiile de preşedinte al Secţiei Penale şi al Secţiei Civile de la instanţa supremă. [ Citeste mai departe ]

19 decembrie 2018

AZI În cultură

PÂNĂ PE 18 IANUARIE 2019. Peste 20 de filme documentare şi de ficţiune lansate în cinema în 2018 sunt eligibile pentru a fi nominalizate la Premiile Gopo 2019, informează Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. [ Citeste mai departe ]

18 decembrie 2018

AZI Prin ţară

RISCUL DE AVALANŞĂ LA BÂLEA LAC ESTE DE GRADUL PATRU DIN CINCI. O avalanşă de mari dimensiuni, declanşată în noaptea de duminică spre luni, a rupt căsuţele de lemn ale comercianţilor din parcarea din apropierea cabanelor de la Bâlea Lac, potrivit site-ului www.avalanseincarpati.ro. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Amendă record pentru un şofer din Vaslui

Amendă record pentru un şofer din Vaslui

Un tânăr de 23 de ani din Vaslui trebuie să plătească 10.000 de lei după ce a încălcat mai multe... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Cât cheltuiesc românii pentru cadourile de Crăciun

Cât cheltuiesc românii pentru cadourile de Crăciun

Pentru jumătate dintre români, bugetul total alocat cadourilor de Crăciun, în 2018, nu depăşeşte... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Cornel Nistorescu 70: un mesaj și un avertisment

Cornel Nistorescu 70: un mesaj și un avertisment

Pentru cei care îl cunosc - şi nu de azi de ieri - pe Cornel Nistorescu, gestul său a fost unul... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Lasă-mă să mint - Clare Mackintosh

În urmă cu un an, Caroline Johnson a hotărât să-şi încheie viaţa în mod brutal – s-a aruncat în mare la doar câteva luni după ce soţul ei s-a sinucis în acelaşi fel. De atunci, fiica lor, Anna, se străduieşte să se împace cu pierderea părinţilor.

[ Vezi toate ]

Magazin

Oraş inundat cu... ciocolată

Oraş inundat cu... ciocolată

Un „râu” de ciocolată, provenind de la o fabrică de praline, a inundat, la începutul săptămânii,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

O companie britanică retrage de la vânzare slime-uri

O companie britanică retrage de la vânzare slime-uri

Compania britanică Hamleys, care produce slime-uri, a retras produsele de la vânzare, după ce un... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress