Piaţa Ştirilor De Azi AZI

Începe Târgul Bucureştilor, în Parcul Izvor

09 octombrie 2018  17:00| Piaţa Ştirilor De Azi | Echipa de serviciu
Începe Târgul Bucureştilor, în Parcul Izvor

Primăria Capitalei, prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, organizează cea de-a treia ediţie a Târgului Bucureştilor, în perioada 10 – 14 octombrie 2018, în Parcul Izvor.

Sărbătoarea recoltei, a meşteşugurilor, a artei şi a tradiţiilor autentice româneşti susţine producătorii autohtoni, oferindu-le spaţiul şi condiţiile necesare pentru prezentarea recoltei anuale, dar şi a obictelor artizanale la care au lucrat în decursul anului.

Târgul va fi inaugurat pe 10 octombrie, dată care marchează, începând de anul trecut, „Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti”.

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va deschide oficial evenimentul miercuri, ora 10.00, împreună cu preşedinţii Comisiilor pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Parlamentului, Doina Silistru şi Alexandru Stănescu.

Târgul dedicat „Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti” îşi aşteaptă vizitatorii cu preparate din carne, lapte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, expuse de operatori economici, producători, fermieri, meşteri populari în cadrul celor 50 căsuţe.

De asemenea, organizatorii pun la dispoziţia producătorilor alte două zone destinate gastronomiei de unde bucureştenii vor putea alege dintr-o varietate de preparate culinare româneşti: tocăniţă de berbecuţ cu mămăligă, sarmale cu păsat,  fasole cu cârnaţi, pastramă la ceaun în sos de vin, tocăniţă de viţel la ceaun, pomana porcului la ceaun, varză călită cu cârnaţi, pui la ceaun cu mujdei şi mămăligă, gulaş unguresc, ciorbă ţărănească de pui, zeamă acră.

În cadrul târgului, se vor regăsi şi produse atestate şi înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale ce provin din judeţele Braşov, Botoşani, Vâlcea, Bihor, Covasna, Galaţi, Maramureş, Prahova şi Bucureşti.

Cei interesaţi vor putea achiziţiona produse specifice judeţului Braşov:  brânză de burduf în coajă de brad de la Bran, telemea de oaie/vacă, caşcaval afumat/neafumat, urdă dulce/sărată/sărată cu mărar, pastramă de berbecuţ, porc şi viţel, cârnaţi afumaţi de oaie/porc/oaie+vită, muşchi de porc afumat, slănină, tobă.

Cozonacul domnesc, produs tradiţional românesc din judeţul Botoşani, a cărui istorie începe din Evul Mediu este deja o adevărată vedetă a târgurilor culinare din ţară, dar şi de la expoziţiile internaţionale.

Din zona veche a Covurluiului (judeţul Galaţi) o diversitate de produse din lapte şi carne vor fi prezente la această ediţie: brânzeturi din lapte de capră/vacă/oaie, precum şi alte specialităţi din carne de porc/vită/oaie.

Nici preparatele din peşte atestate tradiţional nu vor lipsi de la această ediţie a târgului, astfel din Prahova oferta producătorilor va fi: păstrăv copt şi afumat la jar, zacuscă de păstrăv, cârnaţi de păstrăv, file de păstrav afumat, iar din jurul Bucureştiului oferta va fi de: salată cu icre de crap, salată icre de ştiucă, zacuscă cu peşte.

Produsele din carne atestate tradiţional care se vor regăsi în cadrul târgului sunt: muşchi file, cârnaţi din topor, „cârnaţi cu ambâţ”, „cârnaţi cu miroase de usturoi ca altă dată”, jumări, carne la garniţă, pastramă de berbecuţ. Iar pastrama afumată din judeţul Vâlcea „Ca altădată” va fi un bun prilej de întâlnire a consumatorului cu tradiţia oltenească.

Dulceţuri, mai multe sortimente de zacuscă şi siropuri se vor regăsi în oferta producătorilor din Covasna, iar din Bucureşti vor fi aduse plăcinte făcute după reţete vechi boiereşti cu mere, dovleac, brânză dulce, brânză sărată şi brânză dulce cu stafide.

Primul produs cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) pentru România, Magiunul de prune Topoloveni va fi, de asemenea, disponibil pentru vânzare în cadrul acestui eveniment.

De asemenea, vizitatorii târgului vor putea găsi produse ale stupului: miere de salcâm, de mană, de tei, polifloră, de rapiţă, faguri, polen, păstură, propolis brut şi tinctură de propolis, apilarnil, lăptişor de matcă, ceară de albine.

Producătorii din nord-vestul ţării îşi vor prezenta oferta bogată de băuturi spirtoase tradiţionale: pălincă din prune, mere, piersici, gutui şi caise.

Pe lângă produsele agroalimentare româneşti, producătorii vor aduce şi produse cosmetice realizate din uleiuri vegetale, obiecte de decor realizate de meşteşugari şi meşteri populari, precum ceramică de Horezu sau Corund, ii din borangic, ii de Breaza, opinci, costume populare olteneşti, obiecte decorative din lemn, icoane, păpuşi, linguri.

„Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti” va fi marcată şi în acest an în toată ţara prin organizarea de programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social şi ştiinţific, destinate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului.

  • prin lume
  • in cultura
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

17 octombrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

MANIFESTĂRI ÎN COMUNITĂŢILE DE ROMI. Senatul a adoptat, astăzi, cu 83 de voturi „pentru”, un proiect legislative prin care se instituie ziua de 16 iunie drept Ziua limbii romani. La această dată se vor organiza anual manifestări culturale în localităţile în care există comunităţi de romi. Proiectul merge mai departe la Camera Deputaţilor, care este for decizional. [ Citeste mai departe ]

17 octombrie 2018

AZI Prin Lume

SONDAJ. Dacă Marea Britanie ar organiza astăzi un alt referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană, fiecare a doua persoană ar vota acum pentru rămânerea în blocul comunitar, indică un sondaj comandat de Parlamentul European şi dat astăzi publicităţii, potrivit DPA. [ Citeste mai departe ]

17 octombrie 2018

AZI Stat de drept

SENTINŢA POATE FI CONTESTATĂ. Magistraţii Tribunalului Dâmboviţa au respins, astăzi, cererea făcută de Omar Hayssam de întrerupere a executării pedepsei, din motive medicale, sentinţa nefiind însă definitivă. [ Citeste mai departe ]

17 octombrie 2018

AZI În cultură

DRACULA FILM FESTIVAL. Timp de cinci zile, pasionaţii de filme horror şi fantasy vor putea să vadă cele mai noi şi apreciate filme de gen, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Dracula Film Festival, care are loc între 17 şi 21 octombrie, în Braşov, la Centrul Cultural Reduta, Cinemateca Patria şi Cinema One. [ Citeste mai departe ]

17 octombrie 2018

AZI Prin ţară

ANCHETĂ DSP. Un copil de patru ani din Sinaia a murit, astăzi, la Bucureşti, de meningită. Inspectorii sanitari au luat probe din unitatea de învăţământ pentru stabili dacă au de-a face cu o epidemie, potrivit Digi24. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Campanie MAI împotriva live-urilor la volan

Campanie MAI împotriva live-urilor la volan

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) face apel către şoferi să nu mai facă live-uri pe Facebook... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Vânzările Dacia au scăzut, în septembrie, dar au crescut, la nouă luni

Vânzările Dacia au scăzut, în septembrie, dar au crescut, la nouă luni

Conform Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), vânzările de autoturisme Dacia... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

L-au „masacrat” şi pe Topîrceanu

L-au „masacrat” şi pe Topîrceanu

„Balada unui greier mic”, a lui George Topîrceanu, din manualul de clasa a II-a, nu mai seamănă... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Flotările ministrului Daea

Flotările ministrului Daea

După ce i-a fugărit pe colaboratorii care l-au însoţit şi pe jurnalişti însetaţi de noutăţi (de... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Grasă şi proastă - Rodica Ojog-Braşoveanu

Viaţa nu e doar în roz. E în toate culorile. Şi dragostea la fel. Nici nu-ţi trece prin cap ce ar face oamenii pentru ea. Cum s-ar schimba. Cum ar minţi...

[ Vezi toate ]

Magazin

Cel mai lung zbor din lume: Singapore-New York, în 17 ore şi 25 de min

Cel mai lung zbor din lume: Singapore-New York, în 17 ore şi 25 de min

Cel mai lung zbor din lume, de la Singapore la New York, a ajuns la destinaţie, după 16.700 de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress