Piaţa Ştirilor De Azi AZI

Începe Târgul Bucureştilor, în Parcul Izvor

09 octombrie 2018  17:00| Piaţa Ştirilor De Azi | Echipa de serviciu
Începe Târgul Bucureştilor, în Parcul Izvor

Primăria Capitalei, prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, organizează cea de-a treia ediţie a Târgului Bucureştilor, în perioada 10 – 14 octombrie 2018, în Parcul Izvor.

Sărbătoarea recoltei, a meşteşugurilor, a artei şi a tradiţiilor autentice româneşti susţine producătorii autohtoni, oferindu-le spaţiul şi condiţiile necesare pentru prezentarea recoltei anuale, dar şi a obictelor artizanale la care au lucrat în decursul anului.

Târgul va fi inaugurat pe 10 octombrie, dată care marchează, începând de anul trecut, „Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti”.

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va deschide oficial evenimentul miercuri, ora 10.00, împreună cu preşedinţii Comisiilor pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Parlamentului, Doina Silistru şi Alexandru Stănescu.

Târgul dedicat „Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti” îşi aşteaptă vizitatorii cu preparate din carne, lapte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, expuse de operatori economici, producători, fermieri, meşteri populari în cadrul celor 50 căsuţe.

De asemenea, organizatorii pun la dispoziţia producătorilor alte două zone destinate gastronomiei de unde bucureştenii vor putea alege dintr-o varietate de preparate culinare româneşti: tocăniţă de berbecuţ cu mămăligă, sarmale cu păsat,  fasole cu cârnaţi, pastramă la ceaun în sos de vin, tocăniţă de viţel la ceaun, pomana porcului la ceaun, varză călită cu cârnaţi, pui la ceaun cu mujdei şi mămăligă, gulaş unguresc, ciorbă ţărănească de pui, zeamă acră.

În cadrul târgului, se vor regăsi şi produse atestate şi înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale ce provin din judeţele Braşov, Botoşani, Vâlcea, Bihor, Covasna, Galaţi, Maramureş, Prahova şi Bucureşti.

Cei interesaţi vor putea achiziţiona produse specifice judeţului Braşov:  brânză de burduf în coajă de brad de la Bran, telemea de oaie/vacă, caşcaval afumat/neafumat, urdă dulce/sărată/sărată cu mărar, pastramă de berbecuţ, porc şi viţel, cârnaţi afumaţi de oaie/porc/oaie+vită, muşchi de porc afumat, slănină, tobă.

Cozonacul domnesc, produs tradiţional românesc din judeţul Botoşani, a cărui istorie începe din Evul Mediu este deja o adevărată vedetă a târgurilor culinare din ţară, dar şi de la expoziţiile internaţionale.

Din zona veche a Covurluiului (judeţul Galaţi) o diversitate de produse din lapte şi carne vor fi prezente la această ediţie: brânzeturi din lapte de capră/vacă/oaie, precum şi alte specialităţi din carne de porc/vită/oaie.

Nici preparatele din peşte atestate tradiţional nu vor lipsi de la această ediţie a târgului, astfel din Prahova oferta producătorilor va fi: păstrăv copt şi afumat la jar, zacuscă de păstrăv, cârnaţi de păstrăv, file de păstrav afumat, iar din jurul Bucureştiului oferta va fi de: salată cu icre de crap, salată icre de ştiucă, zacuscă cu peşte.

Produsele din carne atestate tradiţional care se vor regăsi în cadrul târgului sunt: muşchi file, cârnaţi din topor, „cârnaţi cu ambâţ”, „cârnaţi cu miroase de usturoi ca altă dată”, jumări, carne la garniţă, pastramă de berbecuţ. Iar pastrama afumată din judeţul Vâlcea „Ca altădată” va fi un bun prilej de întâlnire a consumatorului cu tradiţia oltenească.

Dulceţuri, mai multe sortimente de zacuscă şi siropuri se vor regăsi în oferta producătorilor din Covasna, iar din Bucureşti vor fi aduse plăcinte făcute după reţete vechi boiereşti cu mere, dovleac, brânză dulce, brânză sărată şi brânză dulce cu stafide.

Primul produs cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) pentru România, Magiunul de prune Topoloveni va fi, de asemenea, disponibil pentru vânzare în cadrul acestui eveniment.

De asemenea, vizitatorii târgului vor putea găsi produse ale stupului: miere de salcâm, de mană, de tei, polifloră, de rapiţă, faguri, polen, păstură, propolis brut şi tinctură de propolis, apilarnil, lăptişor de matcă, ceară de albine.

Producătorii din nord-vestul ţării îşi vor prezenta oferta bogată de băuturi spirtoase tradiţionale: pălincă din prune, mere, piersici, gutui şi caise.

Pe lângă produsele agroalimentare româneşti, producătorii vor aduce şi produse cosmetice realizate din uleiuri vegetale, obiecte de decor realizate de meşteşugari şi meşteri populari, precum ceramică de Horezu sau Corund, ii din borangic, ii de Breaza, opinci, costume populare olteneşti, obiecte decorative din lemn, icoane, păpuşi, linguri.

„Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti” va fi marcată şi în acest an în toată ţara prin organizarea de programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social şi ştiinţific, destinate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

21 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

DIN 1 MARTIE. Cea mai mare grădiniţă din România a fost inaugurată, astăzi, în Sectorul 4 din Capitală, ea urmând să funcţioneze, începând cu data de 1 martie, în centrul comercial Grand Arena, situat pe Bulevardul Metalurgiei. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2019

AZI Prin Lume

„NEGOCIERILE CU UNIUNEA EUROPEANĂ AU FOST CONSTRUCTIVE”. Parlamentarii britanici ar putea fi chemaţi să voteze săptămâna viitoare un acord revizuit pentru Brexit, deoarece negocierile cu Uniunea Europeană au fost constructive, a declarat, astăzi, ministrul de Finanţe Philip Hammond, citat de Reuters. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2019

AZI Stat de drept

ŞI DUMNEZEU A FĂCUT LUMEA ÎN ŞASE ZILE, ÎN A ŞAPTEA S-A ODIHNIT. Avocatul Poporului analizează ordonanţa pentru modificarea Legilor justiţiei „la modul cel mai serios”, a declarat, astăzi, Victor Ciorbea, în urma unie întâlniri cu o delegaţie a Uniunii Salvaţi România. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2019

AZI În cultură

Când surprizele-s frumoase, noi le semnalăm. Mai ales când vin din mediul şcolar. Precum „Aripi” şi „Arcade” (nr. 89-90), de astă dată. Publicaţii piteştene ale Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”. Din municipiul Piteşti. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2019

AZI Prin ţară

ELEVUL A DECEDAT, INSTRUCTORUL E RĂNIT. Un avion de mici dimensiuni de tip DA42 a aterizat forţat în zona Aerodromului Tuzla. La bordul aparatului de zbor se aflau un instructor şi elevul său, anunţă reprezentanţii ISU Dobrogea. Elevul, un bărbat în vârstă de 52 de ani, a decedat. Instructorul a fost descarcerat şi dus la spital. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Patru din zece români se simt hărţuiţi sexual la serviciu

Patru din zece români se simt hărţuiţi sexual la serviciu

Potrivit unui sondaj BestJobs, 44% dintre români s-au simţit hărţuiţi sexual la locul de muncă... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

ANCOM a constatat că 34% din populaţie ştie ce este 5G, iar 22% a auzit de Internetul Obiectelor

ANCOM a constatat că 34% din populaţie ştie ce este 5G, iar 22% a auzit de Internetul Obiectelor

Conform unui studiu ANCOM, 34% din populaţia României a auzit despre 5G, iar 22% despre... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Mielul turbat

Mielul turbat

S-a împământenit în ultima vreme, mai ales de la preluarea puterii de către coaliţia PSD/ALDE, un... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ce să fac cu moştenirea? - Kerstin Gier

Cu un IQ impresionat de 158, Carolin e absolventă a mai multor facultăţi, este capabilă să facă în minte calcule complicate cu o viteză uluitoare, vorbeşte fluent şase limbi străine şi cântă cu pricepere la diverse instrumente muzicale.

[ Vezi toate ]

Magazin

Vremea caldă închide Festivalul Sculpturilor de Gheaţă din Harbin

Vremea caldă închide Festivalul Sculpturilor de Gheaţă din Harbin

Sculpturile în gheaţă şi zăpadă, realizate de aproape 10.000 de artişti pentru Festivalul din... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Nucile reduc riscul de boli de inimă la diabetici

Nucile reduc riscul de boli de inimă la diabetici

Mai multe porţii de nuci consumate într-o săptămână pot reduce riscul de afecţiuni... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress