Piaţa Ştirilor De Azi AZI

Începe Târgul Bucureştilor, în Parcul Izvor

09 octombrie 2018  17:00| Piaţa Ştirilor De Azi | Echipa de serviciu
Începe Târgul Bucureştilor, în Parcul Izvor

Primăria Capitalei, prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, organizează cea de-a treia ediţie a Târgului Bucureştilor, în perioada 10 – 14 octombrie 2018, în Parcul Izvor.

Sărbătoarea recoltei, a meşteşugurilor, a artei şi a tradiţiilor autentice româneşti susţine producătorii autohtoni, oferindu-le spaţiul şi condiţiile necesare pentru prezentarea recoltei anuale, dar şi a obictelor artizanale la care au lucrat în decursul anului.

Târgul va fi inaugurat pe 10 octombrie, dată care marchează, începând de anul trecut, „Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti”.

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va deschide oficial evenimentul miercuri, ora 10.00, împreună cu preşedinţii Comisiilor pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Parlamentului, Doina Silistru şi Alexandru Stănescu.

Târgul dedicat „Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti” îşi aşteaptă vizitatorii cu preparate din carne, lapte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, expuse de operatori economici, producători, fermieri, meşteri populari în cadrul celor 50 căsuţe.

De asemenea, organizatorii pun la dispoziţia producătorilor alte două zone destinate gastronomiei de unde bucureştenii vor putea alege dintr-o varietate de preparate culinare româneşti: tocăniţă de berbecuţ cu mămăligă, sarmale cu păsat,  fasole cu cârnaţi, pastramă la ceaun în sos de vin, tocăniţă de viţel la ceaun, pomana porcului la ceaun, varză călită cu cârnaţi, pui la ceaun cu mujdei şi mămăligă, gulaş unguresc, ciorbă ţărănească de pui, zeamă acră.

În cadrul târgului, se vor regăsi şi produse atestate şi înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale ce provin din judeţele Braşov, Botoşani, Vâlcea, Bihor, Covasna, Galaţi, Maramureş, Prahova şi Bucureşti.

Cei interesaţi vor putea achiziţiona produse specifice judeţului Braşov:  brânză de burduf în coajă de brad de la Bran, telemea de oaie/vacă, caşcaval afumat/neafumat, urdă dulce/sărată/sărată cu mărar, pastramă de berbecuţ, porc şi viţel, cârnaţi afumaţi de oaie/porc/oaie+vită, muşchi de porc afumat, slănină, tobă.

Cozonacul domnesc, produs tradiţional românesc din judeţul Botoşani, a cărui istorie începe din Evul Mediu este deja o adevărată vedetă a târgurilor culinare din ţară, dar şi de la expoziţiile internaţionale.

Din zona veche a Covurluiului (judeţul Galaţi) o diversitate de produse din lapte şi carne vor fi prezente la această ediţie: brânzeturi din lapte de capră/vacă/oaie, precum şi alte specialităţi din carne de porc/vită/oaie.

Nici preparatele din peşte atestate tradiţional nu vor lipsi de la această ediţie a târgului, astfel din Prahova oferta producătorilor va fi: păstrăv copt şi afumat la jar, zacuscă de păstrăv, cârnaţi de păstrăv, file de păstrav afumat, iar din jurul Bucureştiului oferta va fi de: salată cu icre de crap, salată icre de ştiucă, zacuscă cu peşte.

Produsele din carne atestate tradiţional care se vor regăsi în cadrul târgului sunt: muşchi file, cârnaţi din topor, „cârnaţi cu ambâţ”, „cârnaţi cu miroase de usturoi ca altă dată”, jumări, carne la garniţă, pastramă de berbecuţ. Iar pastrama afumată din judeţul Vâlcea „Ca altădată” va fi un bun prilej de întâlnire a consumatorului cu tradiţia oltenească.

Dulceţuri, mai multe sortimente de zacuscă şi siropuri se vor regăsi în oferta producătorilor din Covasna, iar din Bucureşti vor fi aduse plăcinte făcute după reţete vechi boiereşti cu mere, dovleac, brânză dulce, brânză sărată şi brânză dulce cu stafide.

Primul produs cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) pentru România, Magiunul de prune Topoloveni va fi, de asemenea, disponibil pentru vânzare în cadrul acestui eveniment.

De asemenea, vizitatorii târgului vor putea găsi produse ale stupului: miere de salcâm, de mană, de tei, polifloră, de rapiţă, faguri, polen, păstură, propolis brut şi tinctură de propolis, apilarnil, lăptişor de matcă, ceară de albine.

Producătorii din nord-vestul ţării îşi vor prezenta oferta bogată de băuturi spirtoase tradiţionale: pălincă din prune, mere, piersici, gutui şi caise.

Pe lângă produsele agroalimentare româneşti, producătorii vor aduce şi produse cosmetice realizate din uleiuri vegetale, obiecte de decor realizate de meşteşugari şi meşteri populari, precum ceramică de Horezu sau Corund, ii din borangic, ii de Breaza, opinci, costume populare olteneşti, obiecte decorative din lemn, icoane, păpuşi, linguri.

„Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti” va fi marcată şi în acest an în toată ţara prin organizarea de programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social şi ştiinţific, destinate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
REZULTATELE FINALE SE AFIŞEAZĂ SÂMBĂTĂ. Au fost înregistrate 48 de medii de 10 la evaluarea naţională în Capitală, potrivit site-ului evaluare.edu.ro. [ Citeste mai departe ]

25 iunie 2019

AZI Prin Lume

S-AU PRĂBUŞIT LA 10 KM UNUL DE ALTUL. Unul din cei doi piloţi ai avioanelor militare de tip Eurofighter implicate în coliziunea aeriană de deasupra landului Mecklenburg - Pomerania Inferioară a decedat, au confirmat forţele aeriene germane. [ Citeste mai departe ]

25 iunie 2019

AZI Stat de drept

URMĂTORUL TERMEN ESTE PE 18 SEPTEMBRIE. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Ministerului Justiţiei pentru ca reprezentanţii instituţiei conduse de Ana Birchall să ceară consimţământul autorităţilor din Madagascar pentru judecarea lui Radu Mazăre în dosarul privind locuinţele sociale din campusul „Henri Coandă”. [ Citeste mai departe ]

25 iunie 2019

AZI În cultură

PROPRIETAR ESTE STATUL, PRIN MINISTERUL CULTURII. Muzeul „Grigore Antipa” din Bucureşti a înaintat un răspuns Ministerului Culturii prin care îşi manifestă opoziţia faţă de ideea înstrăinării a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a instituţiei. [ Citeste mai departe ]

25 iunie 2019

AZI Prin ţară

NU AU FOST VICTIME OMENEŞTI. Un număr de 20 de case şi 100 de curţi şi anexe au fost inundate în localitatea Corod (judeţul Galaţi), după ce pârâul Corozel a ieşit din matcă în urma unei viituri puternice. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Vreme călduroasă cu vijelii şi ploi torenţiale

Vreme călduroasă cu vijelii şi ploi torenţiale

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat, azi, o prognoză specială pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Proiect de restructurare financiară la MFP

Proiect de restructurare financiară la MFP

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, în cadrul unui eveniment organizat de... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Spitzenkandidatul român

Spitzenkandidatul român

Premierul Ddăncilă pare a fi găsit soluţia pentru desemnarea candidatului PSD la preşedinţie: un... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Leagănul jazzului american este în doliu

Leagănul jazzului american este în doliu

Trompetistul american Dave Bartholomew, legendă a muzicii din New Orleans şi unul dintre... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Ministrul Sorina Pintea a precizat că încă sunt discuţii privind o lege a vaccinării însă, pentru... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress