În Politică AZI

Negocieri pe amnistie

04 octombrie 2018  16:15| În Politică | Politică
Negocieri pe amnistie

Liderii coaliţiei de guvernare Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu s-au întâlnit, joi, cu ministrul Tudorel Toader pentru a discuta despre textul ordonanţei de urgenţă pe tema legilor Justiţiei. Întâlnirea a avut loc în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Potrivit hotnews.ro, după ore de discuţii între Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu s-ar fi ajuns la un acord în ceea ce priveşte emiterea OUG pe amnistie şi graţiere, astfel încât a avut loc o nouă întâlnire la care a participat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Aseară a avut o întâlnire şi între Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă.

La finalul discuţiilor, Toader a declarat că nu a discutat cu aceştia despre OUG privind amnistia şi graţierea, adăugând că nu a existat şi nu există la MJ un astfel de proiect.

La insistenţele presei cu privire la posibilitatea ca guvernul să emită o astfel de OUG sau dacă aceasta se impune, în opinia sa, Toader a refuzat să dea un răspuns tranşant.

„Un act normativ are în el două componente - o componentă de oportunitate, decizie care cade în sarcina decidentului, şi o componentă de constituţionalitate. Nu este în sarcina mea să decid nici oportunitatea, nici constituţionalitatea”, a spus el.

În acelaşi timp, Toader a susţinut că a discutat cu liderii coaliţiei doar despre rezultatele întâlnirii cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.

Referitor la discuţiile cu reprezentanţii comisiei şi OUG pe legile justiţiei, Tudorel Toader a spus că avem avizul preliminar al comisiei, se definitivează în perioada 16-18 octombrie raportul acestui for.

El a explicat că ar fi convenit cu oficialii europenei găsirea unor soluţii legislative prin care să fie preluate unele opinii cuprinse în avizul preliminar şi a transmis acest lucru liderilor coaliţiei.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că ministrul Justiţiei a făcut o prezentare a ordonanţei de urgenţă care va prelua "o serie" de recomandări ale Comisiei de la Veneţia privitoare la legile Justiţiei, precizând că acest act normativ nu va cuprinde prevederi referitoare la amnistie şi graţiere.

„Tudorel Toader a făcut o prezentare despre ordonanţa care este în curs de elaborare şi care va prelua o serie de recomandări din raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia”, a precizat Tăriceanu.

Întrebat dacă amnistia şi graţierea va fi cuprinsă în această ordonanţă, Tăriceanu a răspuns că nu, fără să dea alte detalii.

Potrivit digi24.ro, ar avea loc presiuni asupra ministrului Justiţiei pentru o astfel de ordonanţă de urgenţă care se referă la protocoale. Forma trebuie să apară cât mai repede din partea acestuia. La începutul lunii august, Tudorel Toader spunea că imediat ce se încheie concediile va propune o formă a unei OUG prin care persoanele care consideră că au fost condamnate pe baza unor interceptări obţinute pe baza protocoalelor încheiate cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei.

Aceasta este forma aşteptată de Liviu Dragnea şi se pare că discuţiile sunt tot mai tensionate în alianţă, urmând ca această ordonanţă de urgenţă să apară într-un timp cât mai scurt.

Astăzi, ministrul Justiţiei a anunţat  că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind legile justiţiei este gata şi va fi trimis tot astăzi la CSM, însă nu a menţionat dacă printre propuneri se află şi o eventuală amnistie. Rămâne de văzut dacă va fi inclusă în acest proiect la care făcea referire astăzi Tudorel Toader.

„Spuneam aseară că nu voi comunica public modificările preconizate, din simplul motiv că membrii CSM să nu afle din media, să afle oficial”, a spus Toader, în această dimineaţă.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
REZULTATELE FINALE SE AFIŞEAZĂ SÂMBĂTĂ. Au fost înregistrate 48 de medii de 10 la evaluarea naţională în Capitală, potrivit site-ului evaluare.edu.ro. [ Citeste mai departe ]

25 iunie 2019

AZI Prin Lume

S-AU PRĂBUŞIT LA 10 KM UNUL DE ALTUL. Unul din cei doi piloţi ai avioanelor militare de tip Eurofighter implicate în coliziunea aeriană de deasupra landului Mecklenburg - Pomerania Inferioară a decedat, au confirmat forţele aeriene germane. [ Citeste mai departe ]

25 iunie 2019

AZI Stat de drept

URMĂTORUL TERMEN ESTE PE 18 SEPTEMBRIE. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Ministerului Justiţiei pentru ca reprezentanţii instituţiei conduse de Ana Birchall să ceară consimţământul autorităţilor din Madagascar pentru judecarea lui Radu Mazăre în dosarul privind locuinţele sociale din campusul „Henri Coandă”. [ Citeste mai departe ]

25 iunie 2019

AZI În cultură

PROPRIETAR ESTE STATUL, PRIN MINISTERUL CULTURII. Muzeul „Grigore Antipa” din Bucureşti a înaintat un răspuns Ministerului Culturii prin care îşi manifestă opoziţia faţă de ideea înstrăinării a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a instituţiei. [ Citeste mai departe ]

25 iunie 2019

AZI Prin ţară

NU AU FOST VICTIME OMENEŞTI. Un număr de 20 de case şi 100 de curţi şi anexe au fost inundate în localitatea Corod (judeţul Galaţi), după ce pârâul Corozel a ieşit din matcă în urma unei viituri puternice. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Vreme călduroasă cu vijelii şi ploi torenţiale

Vreme călduroasă cu vijelii şi ploi torenţiale

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat, azi, o prognoză specială pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Proiect de restructurare financiară la MFP

Proiect de restructurare financiară la MFP

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, în cadrul unui eveniment organizat de... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Spitzenkandidatul român

Spitzenkandidatul român

Premierul Ddăncilă pare a fi găsit soluţia pentru desemnarea candidatului PSD la preşedinţie: un... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Leagănul jazzului american este în doliu

Leagănul jazzului american este în doliu

Trompetistul american Dave Bartholomew, legendă a muzicii din New Orleans şi unul dintre... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Ministrul Sorina Pintea a precizat că încă sunt discuţii privind o lege a vaccinării însă, pentru... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress