În Politică AZI

Bugetul, aprobat rapid în comisiile de specialitate

11 februarie 2019  18:00| În Politică | Politică
Bugetul, aprobat rapid în comisiile de specialitate

Proiectul de buget a intrat în comisiile de specialitate, unde a fost votat pe bandă rulantă, chiar dacă sumele au fost contestate atât de şefii instituţiilor respective cât şi de membrii comisiilor veniţi din partea opoziţiei.

Comisiile de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019, cu 17 voturi „pentru”şi 8 „împotrivă”.

Şi bugetul Ministerului Economiei pentru anul 2019 a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate. Astfel, 28 de parlamentari au votat „pentru” şi 12 au votat „împotriva” propunerii de buget pentru Ministerul Economiei.

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat bugetul Ministerului Public, acesta urmând să primească 1,32 miliarde de lei, chiar dacă procurorul general Augustin Lazăr a afirmat că bugetul prevăzut în proiect nu asigură funcţionarea Ministerului Public. El a cerut suplimentarea bugetului, însă propunerea a fost refuzată de preşedintele Comisiei, pe motiv că nu a fost trimisă în termen.

Deşi atât PNL cât şi USR au susţinut amendamentele procurorului general Augustin Lazăr, singurul amendament care a trecut a fost propus de PNL, care prevede majorarea bugetului Ministerului Public cu 8.995.000 lei, banii urmând să meargă către asistenţă judiciară.

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fost avizat favorabil cu 17 voturi „pentru”, şapte „împotrivă” şi două abţineri.

Bugetul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), a primit, astăzi, aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament cu 12 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”. La proiectul de buget al MCSI nu a fost depus niciun amendament.

Bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale a fost avizat favorabil cu 16 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Bugetul Ministerului Energiei pentru anul 2019 a primit aviz favorabil, cu 26 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi nu s-a înregistrat nicio abţinere. Potrivit proiectului, Ministerul Energiei este finanţat în proporţie de 28,05% de la bugetul de stat şi din surse proprii în proporţie de 71,95%.

Parlamentarii din Comisiile de agricultură din Camera Deputaţilor şi Senat şi cei din Comisia pentru Ape, Păduri şi Fond Cinegetic din Senat au avizat bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) cu 23 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”. Amendamentele aprobate vizează suplimentarea bugetului cu 40,5 milioane de lei, pe credite de angajament şi credite bugetare, pentru sistemul antigrindină şi cu 14,5 milioane de lei pentru obiective de investiţii.

MADR dispune în 2019 de un buget de 22,86 miliarde de lei, în creştere cu aproape 15% faţă de execuţia preliminată pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei, fondurile urmând să fie alocate programelor pentru dezvoltarea agriculturii şi mediului rural, pescuitului şi afacerilor maritime, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat bugetul Avocatul Poporului, fără modificări faţă de propunerea Guvernului. Astfel, bugetul Avocatului Poporului este de 23.532.000 lei, în creştere cu 31,37% faţă de anul trecut. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a cerut suplimentarea bugetului cu 1.700.000 lei. Amendamentul nu a fost supus la vot, pentru că nu a fost depus în termen.

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil proiectele de buget pe anul 2019 ale Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV).

Proiectul de buget al SRR, care prevede o creştere de 5,11%, a fost votat cu trei voturi „împotrivă”, iar cel al SRTV, în creştere cu 1,67% faţă de anul trecut, a fost avizat cu 15 voturi „pentru”, şi 6 voturi „împotrivă”

Proiectul de buget pentru anul 2019 pentru Serviciul de Informaţii Externe, a fost avizat favorabil, fără amendamente, având un total de 313.083 milioane de lei, în creştere cu 8,4% faţă de execuţia preliminată pe anul trecut.

Comisia de specialitate din Parlament a avizat favorabil, cu 21 de voturi, bugetul Ministerului de Interne pe 2019.

Deficitul bugetar a fost majorat de Guvern, peste noapte, cu 1,3 miliarde de lei. Asta arată proiectul de buget pe 2019 peste care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a recunoscut că nu a avut timp să se uite pentru că, spune el, de abia l-a primit de la Guvern.

UDMR a fost nemulţumit de prima formă a legii bugetului prezentată de Guvern. Au urmat mai multe zile de discuţii şi negocieri între PSD şi UDMR. Pentru a nu avea surprize, PSD are nevoie de voturile UDMR atunci când legea va fi votată în parlament. Prin urmare, au facut mai multe concesii. Faţă de primul proiect publicat de Ministerul de Finante, Guvernul a alocat bani pentru mai multe proiecte de interes pentru comunitatea maghiară. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
ATENŢIONARE DE CĂLĂTORIE. Aseară au fost aduşi pe continent, de pe insula Samothraki, ultimii turişti rămaşi acolo de aproape o săptămână, din cauze încă neclare, care au dus la sistarea traficului feriboturilor. [ Citeste mai departe ]

16 august 2019

AZI Prin Lume

ÎN ZONĂ INTRĂ 10.000 DE OAMENI. Autorităţile oraşului Moscova au aprobat un miting pentru 100.000 de persoane în centrul oraşului, dar au interzis un marş al protestatarilor în afara zonei desemnate. [ Citeste mai departe ]

16 august 2019

AZI Stat de drept

INFORMAŢII NOI PENTRU CRIMINALIŞTI. La trei săptămâni de când a răpit-o pe Alexandra Măceşanu, Gheorghe Dincă s-a aflat din nou la locuinţa sa din Caracal, pentru a asista la percheziţiile criminaliştilor. [ Citeste mai departe ]

14 august 2019

AZI În cultură

COLECŢII UNICAT ÎN PATRIMONUL INSTITUŢIEI. Guvernul României a adoptat o Hotărâre privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Bucovinei, arată un anunţ publicat de Ministerul Culturii. [ Citeste mai departe ]

16 august 2019

AZI Prin ţară

AL DOILEA INCIDENT ÎN ŞASE ZILE. Un vagon al trenului turistic Mocăniţa a deraiat azi în timp ce parcurgea traseul obişnuit pe defileul Văii Vaserului din Munţii Maramureşului, a precizat directorul Salvamont Maramureş, Dan Benga. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

500 de animale vor fi eutanasiate

500 de animale vor fi eutanasiate

Autorităţile din Galaţi anunţă apariţia unor noi focare de pestă porcină, în localităţile... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Act normativ pentru cuantificarea bacşişului

Act normativ pentru cuantificarea bacşişului

Ministerul Finanţelor legiferează bacşişul printr-un act normativ care îi stabileşte valoarea de... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rotirea cadrelor

Rotirea cadrelor

Cu fiecare lucru grav care se întâmplă în societate, la fiecare analiză aprofundata reies... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Se caută nume pentru trei pui de daman de stâncă

Se caută nume pentru trei pui de daman de stâncă

Grădina zoologică din Chester, Marea Britanie, are trei noi locatari. Este vorba de pui de daman... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

16 lei / zi pentru mâncarea celor din azile

16 lei / zi pentru mâncarea celor din azile

În România, statul îi hrăneşte pe bolnavii internaţi în spitale cu mâncare de 10 lei pe zi pentru... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress