În Politică AZI

Bugetul, aprobat rapid în comisiile de specialitate

11 februarie 2019  18:00| În Politică | Politică
Bugetul, aprobat rapid în comisiile de specialitate

Proiectul de buget a intrat în comisiile de specialitate, unde a fost votat pe bandă rulantă, chiar dacă sumele au fost contestate atât de şefii instituţiilor respective cât şi de membrii comisiilor veniţi din partea opoziţiei.

Comisiile de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019, cu 17 voturi „pentru”şi 8 „împotrivă”.

Şi bugetul Ministerului Economiei pentru anul 2019 a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate. Astfel, 28 de parlamentari au votat „pentru” şi 12 au votat „împotriva” propunerii de buget pentru Ministerul Economiei.

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat bugetul Ministerului Public, acesta urmând să primească 1,32 miliarde de lei, chiar dacă procurorul general Augustin Lazăr a afirmat că bugetul prevăzut în proiect nu asigură funcţionarea Ministerului Public. El a cerut suplimentarea bugetului, însă propunerea a fost refuzată de preşedintele Comisiei, pe motiv că nu a fost trimisă în termen.

Deşi atât PNL cât şi USR au susţinut amendamentele procurorului general Augustin Lazăr, singurul amendament care a trecut a fost propus de PNL, care prevede majorarea bugetului Ministerului Public cu 8.995.000 lei, banii urmând să meargă către asistenţă judiciară.

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fost avizat favorabil cu 17 voturi „pentru”, şapte „împotrivă” şi două abţineri.

Bugetul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), a primit, astăzi, aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament cu 12 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”. La proiectul de buget al MCSI nu a fost depus niciun amendament.

Bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale a fost avizat favorabil cu 16 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Bugetul Ministerului Energiei pentru anul 2019 a primit aviz favorabil, cu 26 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi nu s-a înregistrat nicio abţinere. Potrivit proiectului, Ministerul Energiei este finanţat în proporţie de 28,05% de la bugetul de stat şi din surse proprii în proporţie de 71,95%.

Parlamentarii din Comisiile de agricultură din Camera Deputaţilor şi Senat şi cei din Comisia pentru Ape, Păduri şi Fond Cinegetic din Senat au avizat bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) cu 23 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”. Amendamentele aprobate vizează suplimentarea bugetului cu 40,5 milioane de lei, pe credite de angajament şi credite bugetare, pentru sistemul antigrindină şi cu 14,5 milioane de lei pentru obiective de investiţii.

MADR dispune în 2019 de un buget de 22,86 miliarde de lei, în creştere cu aproape 15% faţă de execuţia preliminată pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei, fondurile urmând să fie alocate programelor pentru dezvoltarea agriculturii şi mediului rural, pescuitului şi afacerilor maritime, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat bugetul Avocatul Poporului, fără modificări faţă de propunerea Guvernului. Astfel, bugetul Avocatului Poporului este de 23.532.000 lei, în creştere cu 31,37% faţă de anul trecut. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a cerut suplimentarea bugetului cu 1.700.000 lei. Amendamentul nu a fost supus la vot, pentru că nu a fost depus în termen.

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil proiectele de buget pe anul 2019 ale Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV).

Proiectul de buget al SRR, care prevede o creştere de 5,11%, a fost votat cu trei voturi „împotrivă”, iar cel al SRTV, în creştere cu 1,67% faţă de anul trecut, a fost avizat cu 15 voturi „pentru”, şi 6 voturi „împotrivă”

Proiectul de buget pentru anul 2019 pentru Serviciul de Informaţii Externe, a fost avizat favorabil, fără amendamente, având un total de 313.083 milioane de lei, în creştere cu 8,4% faţă de execuţia preliminată pe anul trecut.

Comisia de specialitate din Parlament a avizat favorabil, cu 21 de voturi, bugetul Ministerului de Interne pe 2019.

Deficitul bugetar a fost majorat de Guvern, peste noapte, cu 1,3 miliarde de lei. Asta arată proiectul de buget pe 2019 peste care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a recunoscut că nu a avut timp să se uite pentru că, spune el, de abia l-a primit de la Guvern.

UDMR a fost nemulţumit de prima formă a legii bugetului prezentată de Guvern. Au urmat mai multe zile de discuţii şi negocieri între PSD şi UDMR. Pentru a nu avea surprize, PSD are nevoie de voturile UDMR atunci când legea va fi votată în parlament. Prin urmare, au facut mai multe concesii. Faţă de primul proiect publicat de Ministerul de Finante, Guvernul a alocat bani pentru mai multe proiecte de interes pentru comunitatea maghiară. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • 2018
  • intro2

23 aprilie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

DIRECTIVA UE A FOST DATĂ DIN 2005. Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a transmis o scrisoare deschisă către comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, în care îi solicită sprijinul pentru reglementarea profesiei de moaşă în România, în scopul scăderii ratei mortalităţii materno-infantile. [ Citeste mai departe ]

23 aprilie 2019

AZI Prin Lume

TIMP DE ŞAPTE ANI A FOST ÎN CORPUL PUŞCAŞILOR MARINI. Congresmanul american Seth Moulton, democrat de Massachusetts şi un veteran al războiului din Irak, a intrat în cursa pentru nominalizarea la alegerile prezidenţiale din SUA din 2020, îngroşând rândurile candidaţilor declaraţi care au ajuns la aproape 20, potrivit unei relatări a NBC. [ Citeste mai departe ]

23 aprilie 2019

AZI Stat de drept

CODRIN ŞTEFĂNESCU VREA SĂ FACĂ RECLAMAŢIE. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins urmărirea penală faţă de Mircea Drăghici, trezorier PSD, cu privire la o altă infracţiune de delapidare. [ Citeste mai departe ]

22 aprilie 2019

AZI În cultură

MICĂ ISTORIE DESPRE REALIZAREA INSTRUMENTELOR. Preşedintele Asociaţiei Lutierilor din România, Claudiu Mare, a declarat azi că, alături de câţiva colegi, a început restaurarea unor viori semnate de părintele lutieriei din Reghin, Roman Boianciuc. [ Citeste mai departe ]

23 aprilie 2019

AZI Prin ţară

REABILITAREA SECŢIEI DE ANESTEZIE. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat alocări bugetare în valoare de aproximativ 28 milioane de lei pentru spitalele din judeţul Bistriţa-Năsăud, din care 26 milioane vor ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Bistriţa. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Vremea se apropie de normalul termic

Vremea se apropie de normalul termic

Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 12 şi 19 grade, iar cele minime vor fi... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Profitabilitatea indicilor bursieri bate obligaţiunile guvernamentale

Profitabilitatea indicilor bursieri bate obligaţiunile guvernamentale

Un studiu realizat de PwC România rata că, în perioada 2012-2018, profitabilitatea medie anuală a... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Eurodeputatul Maria Grapini a relatat, pe Facebook, despre o întâlnire pe care a avut-o cu câţiva... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Pe șoseaua care duce dinspre Giurgiu spre Comana, între Frasinu și Băneasa, se făcuse joi pe la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Mormânt vechi de 3.500 de ani

Mormânt vechi de 3.500 de ani

au dezvăluit, în vestul oraşului Luxor, un mormânt neobişnuit de mare datând din timpul celei de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Trend descendent al activităţii gripale

Trend descendent al activităţii gripale

Gripa nu mai are caracter epidemic, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress