În Politică AZI

Bugetul, aprobat rapid în comisiile de specialitate

11 februarie 2019  18:00| În Politică | Politică
Bugetul, aprobat rapid în comisiile de specialitate

Proiectul de buget a intrat în comisiile de specialitate, unde a fost votat pe bandă rulantă, chiar dacă sumele au fost contestate atât de şefii instituţiilor respective cât şi de membrii comisiilor veniţi din partea opoziţiei.

Comisiile de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019, cu 17 voturi „pentru”şi 8 „împotrivă”.

Şi bugetul Ministerului Economiei pentru anul 2019 a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate. Astfel, 28 de parlamentari au votat „pentru” şi 12 au votat „împotriva” propunerii de buget pentru Ministerul Economiei.

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat bugetul Ministerului Public, acesta urmând să primească 1,32 miliarde de lei, chiar dacă procurorul general Augustin Lazăr a afirmat că bugetul prevăzut în proiect nu asigură funcţionarea Ministerului Public. El a cerut suplimentarea bugetului, însă propunerea a fost refuzată de preşedintele Comisiei, pe motiv că nu a fost trimisă în termen.

Deşi atât PNL cât şi USR au susţinut amendamentele procurorului general Augustin Lazăr, singurul amendament care a trecut a fost propus de PNL, care prevede majorarea bugetului Ministerului Public cu 8.995.000 lei, banii urmând să meargă către asistenţă judiciară.

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fost avizat favorabil cu 17 voturi „pentru”, şapte „împotrivă” şi două abţineri.

Bugetul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), a primit, astăzi, aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament cu 12 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”. La proiectul de buget al MCSI nu a fost depus niciun amendament.

Bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale a fost avizat favorabil cu 16 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Bugetul Ministerului Energiei pentru anul 2019 a primit aviz favorabil, cu 26 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi nu s-a înregistrat nicio abţinere. Potrivit proiectului, Ministerul Energiei este finanţat în proporţie de 28,05% de la bugetul de stat şi din surse proprii în proporţie de 71,95%.

Parlamentarii din Comisiile de agricultură din Camera Deputaţilor şi Senat şi cei din Comisia pentru Ape, Păduri şi Fond Cinegetic din Senat au avizat bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) cu 23 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”. Amendamentele aprobate vizează suplimentarea bugetului cu 40,5 milioane de lei, pe credite de angajament şi credite bugetare, pentru sistemul antigrindină şi cu 14,5 milioane de lei pentru obiective de investiţii.

MADR dispune în 2019 de un buget de 22,86 miliarde de lei, în creştere cu aproape 15% faţă de execuţia preliminată pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei, fondurile urmând să fie alocate programelor pentru dezvoltarea agriculturii şi mediului rural, pescuitului şi afacerilor maritime, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat bugetul Avocatul Poporului, fără modificări faţă de propunerea Guvernului. Astfel, bugetul Avocatului Poporului este de 23.532.000 lei, în creştere cu 31,37% faţă de anul trecut. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a cerut suplimentarea bugetului cu 1.700.000 lei. Amendamentul nu a fost supus la vot, pentru că nu a fost depus în termen.

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil proiectele de buget pe anul 2019 ale Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV).

Proiectul de buget al SRR, care prevede o creştere de 5,11%, a fost votat cu trei voturi „împotrivă”, iar cel al SRTV, în creştere cu 1,67% faţă de anul trecut, a fost avizat cu 15 voturi „pentru”, şi 6 voturi „împotrivă”

Proiectul de buget pentru anul 2019 pentru Serviciul de Informaţii Externe, a fost avizat favorabil, fără amendamente, având un total de 313.083 milioane de lei, în creştere cu 8,4% faţă de execuţia preliminată pe anul trecut.

Comisia de specialitate din Parlament a avizat favorabil, cu 21 de voturi, bugetul Ministerului de Interne pe 2019.

Deficitul bugetar a fost majorat de Guvern, peste noapte, cu 1,3 miliarde de lei. Asta arată proiectul de buget pe 2019 peste care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a recunoscut că nu a avut timp să se uite pentru că, spune el, de abia l-a primit de la Guvern.

UDMR a fost nemulţumit de prima formă a legii bugetului prezentată de Guvern. Au urmat mai multe zile de discuţii şi negocieri între PSD şi UDMR. Pentru a nu avea surprize, PSD are nevoie de voturile UDMR atunci când legea va fi votată în parlament. Prin urmare, au facut mai multe concesii. Faţă de primul proiect publicat de Ministerul de Finante, Guvernul a alocat bani pentru mai multe proiecte de interes pentru comunitatea maghiară. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

TEMPERATURI ÎNTRE 7 ŞI 14 GRADE. În următoarele zile vremea se va menţine frumoasă, cu temperaturi maxime de până la 15 grade, însă spre finalul săptămânii se va răci semnificativ, iar temperaturile minime vor ajunge la -5 grade, potrivit meteorologilor. [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI Prin Lume

INTERVIU CU ANDREW MCCABE, FOSTUL DIRECTOR ADJUNCT AL FBI. În 2017, FBI şi Departamentul de Justiţie au luat serios în calcul îndepărtarea lui Donald Trump de la Casa Albă, n urma unor temeri că preşedintele ar fi putut îngropa ancheta rusă, a declarat Andrew McCabe, fostul director adjunct al FBI, într-un interviu difuzat duminică seară de postul american CBS. [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI Stat de drept

PROCESUL KOVESI VS ROMÂNIA. Procesul deschis de fostul procuror-şef DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva României a devenit public pe portalul Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Plângerea a fost depusă pe 28 decembrie, Kovesi denunţând faptul că nu ar fi beneficiat de dreptul de apărare în ţară, ca urmare a demiterii din funcţia de la DNA. Guvernul are la dispoziţie o lună să propună o soluţie amiabilă, în caz contrar beneficiind de alte şase săptămâni pentru a-şi formula apărarea. [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI În cultură

Cine crede că un policier se scrie uşor e în eroare. Fiindcă şi el necesită imaginaţie zdravănă. Documentare pe măsură. Tehnică de redactare fără cusur. Îndeosebi, logică. Rigoare. Credibilitate. Altfel, poate fi oricând criticat. Desfiinţat. Şi autoru`, discreditat... [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI Prin ţară

NU PREZENTAU PERICOL. Patru grenade neexplodate din cel de-al Doilea Război Mondial au fost găsite în clădirea muzeului din oraşul Piatra Olt, judeţul Olt, în timpul unor lucrări de igienizare. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Comerţul online urcă piaţa serviciilor de poştă şi curierat la peste 4 miliarde de lei

Comerţul online urcă piaţa serviciilor de poştă şi curierat la peste 4 miliarde de lei

Afacerile din sectorul de poştă şi curierat au depăşit pragul de 4 miliarde de lei, în 2018, ca... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Madame Picasso – Anne Girard

Când se mută la Paris, Eva Gouel e plină de speranţe şi vise. Deşi fără experienţă, reuşeşte să se angajeze costumieră la faimosul Moulin Rouge, unde îl întâlneşte pe Pablo Picasso, un artist în ascensiune.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress