În Economie AZI

Românii sunt optimisti în legatură cu tranziţia ţării noastre către energia din surse regenerabile

20 mai 2019  17:15| În Economie | Economie
Românii sunt optimisti în legatură cu tranziţia ţării noastre către energia din surse regenerabile

Ţările europene şi-au fixat obiective ambiţioase privind trecerea de la producţia de energie bazată pe surse convenţionale la cea din surse regenerabile.

Dar cât de mari sunt progresele în această direcţie? Un sondaj realizat de E.ON şi Kantar EMNID în 10 ţări încearcă să dea un răspuns, reliefând percepţia europenilor în ce priveşte nivelul de reuşită atins până acum în tranziţia către sursele de energie prietenoase cu mediul.

Respondenţii au fost întrebaţi cum apreciază că s-au mişcat lucrurile în propria ţară şi cum percep progresele altor state. Astfel, întrebaţi despre părerea lor referitoare la progresele României în tranziţia către sursele regenerabile de energie, respondenții din alte ţări cred că ţara noastră a parcurs abia o treime din drum.

De cealaltă parte, întrebaţi cum văd progresele din propria ţară, românii participanţi la studiu consideră că România a parcurs deja 40,5% din această tranziţie.

Respondenţii britanici privesc şi ei cu încredere tranziţia României către sursele verzi, apreciind ca am parcurs peste 40% din drum.

În schimb, din punctul de vedere al respondenţilor din Turcia, România a făcut progrese serioase la acest capitol. Aceştia ne creditează cu un avans de 56,7%. Pentru România, această cifră este cel mai bun rezultat din întregul sondaj.

În acelaşi timp, danezii consideră că România abia a parcurs 25,1% din lungul proces al tranziţiei pieţei de energie, în timp de germanii estimează că am bifat 26% în drumul către energia din resurse regenerabile. Germanii sunt mai pesimişti când vine vorba să se autoevalueze. În medie, respondenții din celelalte state europene cred că tranziția energetică a Germaniei este aproximativ 65% completă, în timp ce germanii înșiși consideră că au parcurs abia jumătate din drum.

Cum văd românii progresele făcute de celelalte ţări care s-au angajat în acest proces? Cei chestionaţi au situat pe primul loc Suedia, considerând că tranziția pieţei de energie suedeze către utilizarea resurselor regenerabile ar fi 73,4% completă. Germania este pe locul al doilea cu doar 0,2 puncte procentuale în urma Suediei, urmată de Danemarca cu 73,1%.

La o medie europeană, Suedia, Danemarca și Germania au ocupat primele trei poziții în clasamentul celor mai avansate ţări în procesul de transformare a sistemului energetic. Acestea sunt urmate de Marea Britanie, Franța, Italia, Cehia și Ungaria, în timp ce Turcia și România sunt ultimele clasate.

Rezultatele sondajului fac parte din studiul "Living in Europe", pentru care E.ON și KantarEMNID au chestionat aproximativ 10.000 de persoane din Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, România, Suedia, Turcia și Marea Britanie.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

S-a stabilit scorul la prezidențiale

S-a stabilit scorul la prezidențiale

Pe vremea mea, oamenii se duceau la Oracolul din Delphi să-l consulte despre diverse afaceri... [ Citeste mai departe ]

17 septembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

MULŢI CONDUCĂTORI AUTO RĂMÂN FĂRĂ PÂINE. Senatul a adoptat tacit iniţiativa legislativă prin care şoferii pot alege perioada de suspendare a permisului auto, potrivit faptei contravenţionale pe care au săvârşit-o, într-un interval de un an de la data contravenţiei. [ Citeste mai departe ]

17 septembrie 2019

AZI Prin Lume

TESTELE NORD-COREENILOR SUNT CONSIDERATE LA CASA ALBĂ PROVOCĂRI. Preşedintele Donald Trump a apreciat că nu este momentul oportun să îi facă o vizită liderului nord-coreean Kim Jong Un la Phenian, în contextul în care discuţiile bilaterale privind arsenalul nuclear al Phenianului se află într-un punct mort. [ Citeste mai departe ]

17 septembrie 2019

AZI Stat de drept

AŞTEAPTĂ FINALIZAREA „DOSARULUI CARACAL”. Procurorul general, Bogdan Licu, recunoaşte că au fost deficienţe în comunicare în privinţa cazului de la Caracal, menţionând că nu au fost pregătiţi să gestioneze, din punct de vedere mediatic, un dosar de o asemenea amploare şi emoţie. [ Citeste mai departe ]

16 septembrie 2019

AZI În cultură

ESTE BOLNAV DE CIROZĂ HEPATICĂ DE MAI MULŢI ANI. Regizorul Alexandru Darie, managerul Teatrului Bulandra, este internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din Bucureşti, sub stricta supraveghere a medicilor. Colectivul de la Bulandra „îi este alături şi aşteaptă să se întoarcă la teatru”. [ Citeste mai departe ]

17 septembrie 2019

AZI Prin ţară

EDILUL A ELIMINAT PANOURILE PUBLICITARE CU VIORICA DĂNCILĂ. Nicolae Bădănoiu, primarul oraşului Videle, suspendat din funcţie printr-un ordin al prefectului, anunţă că s-a întâlnit cu un avocat „pentru a vedea cum vom acţiona împotriva abuzului care mi se întâmplă”. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Institutul Cultural Român are şef nou

Institutul Cultural Român are şef nou

Senatul a a votat numirea lui Alex Trăilă, propus USR, în Consiliul de conducere al Institutului... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

A doua ediție a programului de burse KMG International

A doua ediție a programului de burse KMG International

KMG International va acorda 100 de burse elevilor de liceu și studenților cu performanțe... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rotirea cadrelor

Rotirea cadrelor

Cu fiecare lucru grav care se întâmplă în societate, la fiecare analiză aprofundata reies... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

McCartney şi Starr îl omagiază pe Lennon

McCartney şi Starr îl omagiază pe Lennon

Singurii membri în viaţă ai legendarei trupe Beatles, Paul McCartney şi Ringo Starr, s-au reunit... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Aparat radiologic de ultimă generaţie la Mureş

Aparat radiologic de ultimă generaţie la Mureş

Clinica de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, prima din ţară la numărul de... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress