În Economie AZI

Invitaţia făcută guvernatorului BNR de ministrul Finanţelor sună a ultimatum

10 ianuarie 2019  14:15| În Economie | Economie
Invitaţia făcută guvernatorului BNR de ministrul Finanţelor sună a ultimatum

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), a declarat, la Digi24, că guvernatorul BNR  vorbeşte public când apar riscuri care pot afecta stabilitatea financiară.

„Taxa pe lăcomie, care are drept criteriu un indice al pieţei banilor este unică pe Terra. Nimeni nu a mai făcut pe Terra această experienţă să vadă cum iese, pentru că toată lumea înţelege că iese rău.

Miercuri, s-a spus pe piaţa vorbelor că leul s-a depreciat din cauza că a resimţit ce s-a întâmplat marţi la Banca Naţională. Păi, ce s-a întâmplat la Banca Naţională? Guvernatorul a făcut ce face din septembrie 1990. În fiecare clipă când apar riscuri, determinări care ar putea să schimbe echilibrul în ceea ce priveşte stabilitatea financiară, guvernatorul a ieşit şi a vorbit public despre asta. Asta a făcut şi marţi: a ieşit şi a spus public punctul lui de vedere. Acum, bine, iese ministrul de Finanţe şi zice: «îl voi chema să-mi răspundă!» Nu este posibil. Există un cadru legal stabilit de lege şi cadrul acesta se numeşte Comitetul Naţional de Macroprundeţialitate”, a explicat Vasilescu.

Comitetul Naţional de Macroprundenţialitate are, prin lege, datoria să facă radiografia tuturor pericolelor pentru stabilitatea financiară, pericole care trebuie votate în comitet şi transmise Guvernului, care este obligat, tot prin lege, să răspundă sesizărilor.

„Dacă Guvernul crede că sesizările făcute de Comitetul Naţional de Macroprudenţialitate nu sunt corecte, nu poate să arunce la coş această sesizare. Este obligat, prin lege, să răspundă public şi să spună care sunt motivele pentru care nu dă curs sesizării Comitetului de Macrostabilitate. Este o lege care este de sorginte europeană, care funcţionează în toate cele 28 de ţări din Uniunea Europeană şi în toate cele 28 de ţări din Uniunea Europeană, guvernele sunt obligate să ia notă de aceste sesizări, să le analizeze şi, dacă cred că ele nu sunt corecte, să răspundă public şi să spună de ce nu sunt corecte. Guvernatorul este în acest comitet, ministrul de Finanţe este în acest comitet, şeful ASF este în acest comitet, alţi factori sunt în acest comitet. Acest comitet trebuie să discute problema care s-a creat. Este o problemă de risc sistemic, iar o problemă de risc sistemic nu poate să treacă aşa”, a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, invitaţia ministrului Finanţelor adresată guvernatorului BNR „nu a sunat deloc prieteneşte”, ci „într-un fel ultimativ”, iar guvernatorul nu are dreptul să dea curs unei asemenea „chemări ultimative”.

„Guvernatorul s-a pronunţat colocvial. A spus: «nu putem discuta la televizor, asta este o problemă pe care trebuie să o discutăm în cadrul legal. Şi acesta este singurul cadru legal pentru astfel de discuţii. Altul nu există».

Sigur că ministrul ar putea să-l invite la minister pe guvernator, cu acest amendament că am fost şi eu la Banca Naţională, dar această invitaţie nu a sunat deloc prieteneşte. A sunat într-un fel ultimativ şi cred că guvernatorul nu are dreptul să dea curs unei asemenea chemări ultimative”, a afirmat oficialul BNR.

El a mai spus că ROBOR nu ţine de Banca Naţională, ci este un indice de piaţă, precum EURIBOR, prin care se calculează media împrumuturilor dintre bănci în toată zona euro, LIBOR, în zonele cu dolari americani şi lire sterline, TIBOR pe piaţa japoneză, VIBOR în Polonia sau BUBOR în Ungaria.

„Cursul leu/euro se stabileşte în piaţă. Ani de zile, foarte mulţi analişti titraţi spuneau cursul stabilit de BNR. Am încercat, s-a discutat. Acum, după 28 de ani, s-a înţeles că Banca Naţională îl calculează pe baza datelor pieţei, un calcul matematic, o medie ponderată, şi se stabileşte în fiecare zi cursul. Se comunică de la Banca Naţională la ora 13.00. Aici, în privinţa ROBOR, Banca Naţională nici măcar nu calculează, calculează o companie specializată care calculează în multe ţări indici de piaţă. Este vorba de Reuters. Sunt zece bănci care au fost desemnate la cerere, au fost întrebate dacă vor să participe în calitate de contributori la calcularea ROBOR pe piaţa monetară românească. Aceste 10 bănci, în fiecare zi la ora 11.00, dau calculul respectiv. Ele dau datele, Reuters face calculul, îl transmite BNR şi BNR îl comunică. Cine influenţează ROBOR? Este inflaţia. Iar OUG  care pune ROBOR drept criteriu pentru stabilirea unei taxe pe active, este, dacă e să o judecăm în profunzime, o taxă pe inflaţie. Or inflaţia nu o fac băncile, o face întreaga societate, uneori o fac autorităţile care au anumite răspunderi în societatea românească, bunăoară să stabilească preţurile reglementate la gaze naturale, la energie electrică, la energie termică”, a precizat Vasilescu.

Legat de cursul de schimb al leului în raport cu euro, oficialul BNR a subliniat că moneda naţională s-a depreciat faţă de ziua precedentă doar cu jumătate de ban.

„Dacă luăm luna decembrie a anului trecut o să vedem o situaţie în care leul s-a depreciat cu un ban şi 40 de, nici nu ştiu, nu avem termen, părţi de ban, au fost situaţii când s-a depreciat cu 75 de părţi de bani, un ban în alta situaţie. Astăzi s-a depreciat cu jumătate de ban, 52 de procente dintr-un ban ca să mă exprim exact. Asta e o situaţie dramatică? Dacă ne uităm pe piaţa internaţională, euro s-a apreciat faţă de dolar cu un cent. Deci, dolarul a pierdut un cent întreg. Noi am pierdut o jumătate de ban şi, pentru asta, se ţipă că este cea mai mare, cea mai nu ştiu cum, cea mai groaznică, cea mai urâtă, cea mai oribilă. Nu e aşa”, a spus Vasilescu.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • 2018
BAZINUL ESTE LA STANDARDE INTERNAŢIONALE. Viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a verificat stadiul lucrărilor la Complexul olimpic de nataţie Otopeni, apreciind faptul că se apropie de final. [ Citeste mai departe ]

19 martie 2019

AZI Prin Lume

GOKMEN TANIS ARE 37 DE ANI. Poliţia olandeză l-a arestat luni pe bărbatul suspect de uciderea a trei persoane şi rănirea altor cinci într-un atac armat comis într-un tramvai din oraşul Utrecht. [ Citeste mai departe ]

19 martie 2019

AZI Stat de drept

RĂMÂNE PROCUROR ÎN CADRUL INSTITUŢIEI. Marius Iacob a demisionat din funcţia de adjunct al procurorului-şef DNA, după ce instanţa supremă a admis o acţiune disciplinară a Inspecţiei Judiciare şi a decis ca procurorul să fie sancţionat cu avertisment. [ Citeste mai departe ]

19 martie 2019

AZI În cultură

AU FOST SELECTATE 27 DE FILME DIN 79 DE PRODUCŢII. Cea de-a 13-a ediţie a galei premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, are loc azi, de la ora 20.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti. [ Citeste mai departe ]

19 martie 2019

AZI Prin ţară

I S-A MONTAT SISTEM DE URMĂRIRE. Un urs care se obişnuise să-şi facă apariţia în zona Castelului Cantacuzino din cartierul Zamora, Buşteni, şi crea panică în rândul localnicilor şi al turiştilor, a fost dus în altă pădure. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Amenzi de 45.000 de lei pentru taximetrişri

Amenzi de 45.000 de lei pentru taximetrişri

Poliţiştii Brigăzii Rutiere din capitală au organizat o acţiune de verificare a transportului... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Intrarea în zona euro nu este un panaceu

Intrarea în zona euro nu este un panaceu

Universitatea "Ovidius" din Constanţa i-a acordat, marţi, titlul de Doctor Honoris Causa... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Mielul turbat

Mielul turbat

S-a împământenit în ultima vreme, mai ales de la preluarea puterii de către coaliţia PSD/ALDE, un... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ca din întâmplare, femeie. Regina Cristina a Suediei - Dario Fo

În romanul său postum, publicat în 2017, „Ca din întâmplare, femeie”, Dario Fo reînvie istoria unei „regine imposibile”, Cristina a Suediei, una dintre cele mai învăţate femei ale secolului al XVII-lea, suverană rebelă şi mare iubitoare de artă, admirată şi detestată, imprevizibilă şi curajoasă.

[ Vezi toate ]

Magazin

Din nou pe Broadway

Din nou pe Broadway

Hugh Jackman va reveni după 15 ani pe Broadway cu un rol în musicalul „The Music Man”, relatează... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Centru de protono-terapie în Bucureşti cu ajutor japonez

Centru de protono-terapie în Bucureşti cu ajutor japonez

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi Tsuyoshi Okada, reprezentant al companiei... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress