În Economie AZI

Incidentele cibernetice au costat 600 de miliarde de dolari, în 2018

24 iunie 2019  17:00| În Economie | Economie
Incidentele cibernetice au costat 600 de miliarde de dolari, în 2018
Potrivit celui mai recent studiu Marsh, în perioada 2016-2018, costurile produse de incidentele cibernetice, la nivel global, au crescut cu o treime în timp ce investițiile în măsuri de securitate luate de organizații au crescut cu doar 10%.

În pofida îngrijorărilor în creștere cu privire la sporirea amenințărilor cibernetice, strategiile de diminuare a riscurilor, alături de măsurile luate de companii pentru diminuarea expunerii nu au ținut pasul cu dezvoltarea amenințărilor. 

Incidentele recente care au afectat mai multe instituții medicale din România, încadrarea amenințărilor cibernetice în top 5 riscuri la nivel global pe fondul evoluției amenințărilor, alături de diversificarea tehnicilor de infiltrare arată că strategiile tradiționale de apărare cibernetică se dovedesc a fi insuficiente și ineficiente.

La nivel global, timpul necesar descoperirii unui incident cibernetic a scăzut considerabil. Media raportată în 2018 este de 78 de zile. Această cifră indică faptul că atacatorii, în medie, operează mai puțin de trei luni în rețeaua compromisă înainte de a fi detectați. În 2017, durata medie până la descoperirea unui atac cibernetic într-o rețea era de 101 zile.

Potrivit studiului, numărul utilizatorilor de Internet crește de 10 ori mai repede decât populația globală iar acest lucru mărește exponențial aria de derulare a atacurilor cibernetice. Comparativ cu 2016, anul trecut, costurile totale ale incidentelor cibernetice au crescut cu o treime până la valoarea de 600 de miliarde de dolari americani dar investițiile în măsurile de securitate cibernetică au crescut cu doar 10% în aceeași perioadă.

Emailurile rămân vectorul principal pentru 96% dintre incidentele cibernetice la nivel global în timp ce incidentele cibernetice pe fondul unor erori ale angajaților reprezintă 90% din totalul atacurilor.

Piața asigurărilor împotriva riscurilor cibernetic se află într-o continuă dezvoltare și consemnează rate de creștere de trei ori mai mari decât media celorlalte linii de asigurare.

Aceste tendințe ridică un semnal de alarmă cu privire la necesitatea accelerării măsurilor de sporire a rezistenței la atacuri cibernetice. Modelele de business de astăzi trebuie să-și redefinească strategiile de contracarare a atacurilor cibernetice pe toate palierele de management fără a se limita doar la departamentele IT.

Publicația realizată de Marsh & McLennan Companies și FireEye evidențiază trei paliere strategice pentru consolidarea rezistenței cibernetice la nivelul organizațiilor. 

Primul este cunoașterea amenințărilor care presupune identificarea și înțelegerea amenințărilor cibernetice specifice specifice organizației și domeniului în care aceasta activează. Acest punct presupune o abordare interdisciplinară și interdepartamentală la nivel organizațional.

Al doilea palier este măsurarea impactului.  Fiecare organizație trebuie să evalueze impactul financiar potențial al expunerilor cibernetice pentru a le compara cu nivelul apetitului pentru risc acceptabil la nivelul managementului organizației. Astfel, se va determina valoarea investiției necesare pentru diminuarea și/sau transferul riscurilor cibernetice.

Al treilea palier vizează managementul riscurilor cibernetice, riscuri care trebuie controlate și diminuate prin planuri de acțiune clare, fundapmentate pe capacitățile organizației de a face față criminalității cibernetice.

Potrivit studiului, piața asigurărilor împotriva riscurilor cibernetice se află într-o continuă dezvoltare și consemnează rate de creștere de trei ori mai mari decât restul claselor de asigurare. Estimările pentru anul 2020 indică un volum al primelor, la nivel global, de circa 7,5 miliarde USD adică de 3 ori mai mult decât valoarea consemnată în anul 2014. În perioada 2014-2018, rata anuală de creștere pentru asigurările împotriva riscurilor cibernetice este de 20%.

Conform estimărilor locale, piața asigurărilor împotriva riscurior cibernetice, aflată acum într-un stadiu incipient, ar putea ajunge în România la un volum al primelor brute subscrise de 25 de milioane de euro, în anul 2025.

Domeniul sănătății reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile la atacurile cibernetice. În ultimii ani, media atacurilor cibernetice în acest domeniu a depășit alte domenii iar sectorul rămâne unul dintre cele mai vizate de infractorii cibernetici având în vedere datele sensibile gestionate de domeniu.

Întreruperea activității alături de pierderea bazelor de date cu informații despre pacienți reprezintă cele mai grave scenarii de pierderi cibernetice pentru industria medicală. 

Atacurile cibernetice care afectează domeniul pot avea implicații majore pe lângă pierderile financiare: pot conduce la întreruperi ale fluxurilor și pot afecta viața pacienților.

Peste 70% dintre respondenții din domeniul medical la studiul de percepție cu privire la riscurile cibernetice Marsh-Microsoft Global Cyber Risk Perception Survey 2018 indicau că se aștaptă la un atac cibernetic. Costul mediu evaluat de aceștia este de 1 milion de dolari per incident.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
O DEMONSTRAŢIE PUBLICĂ VA AVEA LOC PE 26 IULIE. Una dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anticutremur a fost instalată, în premieră în România şi în Europa, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. [ Citeste mai departe ]

19 iulie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE AMERICAN A FOST IRONIZAT LA MONTREAL. Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk au denunţat afirmaţiile făcute de Donald Trump la adresa a 4 parlamentare democrate provenind din rândul minorităţilor, calificându-le drept „inacceptabile”, fără a menţiona explicit numele preşedintelui american. [ Citeste mai departe ]

19 iulie 2019

AZI Stat de drept

CRISTINA TARCEA A CONTESTAT CANDIDATURA. Secţia pentru judecători a CSM a validat-o pe judecătoarea Corina Corbu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. [ Citeste mai departe ]

18 iulie 2019

AZI În cultură

PESTE 1.300.000 DE EURO STRÂNŞI DE-A LUNGUL TIMPULUI. Concertul Regal Caritabil, unul dintre cele mai longevive şi de succes evenimente de strângere de fonduri din România, îi va aduce pe scena Ateneului Român, pe 25 octombrie, pe soprana Cellia Costea, tenorul Teodor Ilincăi şi Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea. [ Citeste mai departe ]

19 iulie 2019

AZI Prin ţară

DECORUL ÎNSUMEAZĂ PESTE 30 DE CAMIOANE. Abonamentele de acces general pentru Festivalul Untold de la Cluj-Napoca s-au epuizat, ultima şansă pentru cei care doresc să participe sunt abonamentele VIP, vândute în proporţie de peste 90%, şi biletele de o zi, care se vând cu rapiditate. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

31 de olimpici care sunt declaraţi deja admişi

31 de olimpici care sunt declaraţi deja admişi

3.058 de candidaţi s-au înscris la concursul de admitere în Universitatea de Medicină şi Farmacie... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România stă prost la deficitul guvernamental, dar bine la gradul de îndatorare

România stă prost la deficitul guvernamental, dar bine la gradul de îndatorare

La nivelul Uniunii Europene, România a avut cel mai mare deficit guvernamental raportat la PIB,... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Safe-ul lui Daea și memorialul instituțional al „rotativei”

Safe-ul lui Daea și memorialul instituțional al „rotativei”

Ministerul Agriculturii a prezentat într-o conferință de presă bilanțul președinției Consiliului... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

După 26 de ani

După 26 de ani

O femeie din Statele Unite a declarat că încearcă să rezolve un mister fascinant după ce o carte... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Nu a fost asigurată mentenanţa cardurilor de sănătate

Nu a fost asigurată mentenanţa cardurilor de sănătate

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că speră ca de luni sistemul informatic al... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress