În Economie AZI

Guvernatorul Isărescu îi dă lecţii de economie lui Darius Vâlcov

11 februarie 2019  16:30| În Economie | Economie
Guvernatorul Isărescu îi dă lecţii de economie lui Darius Vâlcov

Se întâmplă foarte rar ca guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să nu fie rezervat în declaraţii. Astăzi, după prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul le-a dat replică acelora care au atacat BNR.

După creşterea euro, de la începutul anului, BNR şi Mugur Isărescu au fost atacaţi de mai multi politicieni, care au cerut BNR să folosească rezerva valutară pentru a ţine cursul în frâu.

Astăzi, Isărescu a spus că s-a sărit la gâtul BNR într-o manieră iresponsabilă, iar cererea pentru un curs leu-euro fix a fost caracterizată de guvernator drept caraghioasă.

„Le spun celor care au sărit la gâtul BNR, într-o manieră total neloaială şi total iresponsabilă, că şi, pe vremea sistemului cursului de schimb, se mişcau cu plus - minus 1%. Deci, chiar dacă au solicitat prin postări caraghioase pe site-urile lor, să fie cursul fix, cursul fix de tot nu poate să fie. Dar vă daţi seama cât erau de porniţi să zică ceva despre Banca Naţională”, a declarat guvernatorul.

Despre Darius Vâlcov, consilier al premierului, Isărescu a spus că nu se comportă ca un economist şi vorbeşte în numele BNR.

„Mai este un lucru grav: a canalizat toată discuţia despre bănci pe ideea creditului, ca şi cum aceasta este singura funcţie a băncilor. Este periculos. Prin bănci se fac plăţile. Aproape toată populaţia României este platită prin sistemul bancar. De unde până unde singura preocupare a lui Vâlcov este să atace băncile pentru că creşte creditul?” s-a întrebat Isărescu.

„Dacă există exces de lichiditate, este drenat automat când dobânzile ajung la 1,5%. Există doi indicatori esenţiali. Dacă este deficit de lichiditate, băncile încep să concureze între ele. Dacă există exces de lichiditate, s-ar putea carteliza, dar ajung la 2,5%, şi atunci ajungem la facilitatea Lombard şi cartelul dispare.

Înainte să vii cu acuzaţii de acest gen, nu e mai normal să vii la o instituţie a statului, şi să discuţi, să spui că nu ai înţeles?

A declarat la Bloomberg că ROBOR trebuie setat. Nu ştiu ce setare poţi fac acestui indice, că el, săracul, este un algoritm de medie şi se calculează aproape automat. Nu ai cum să-l schimbi. La ce se setare se gândeşte domnul consilier economic al primului ministru?” s-a mai intrebat guvernatorul.  

El a recomandat Guvernului că, dacă vrea ca românii să trăiască mai bine, „să dea o OUG să trăiască românii mai bine ca în Germania”. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

TEMPERATURI ÎNTRE 7 ŞI 14 GRADE. În următoarele zile vremea se va menţine frumoasă, cu temperaturi maxime de până la 15 grade, însă spre finalul săptămânii se va răci semnificativ, iar temperaturile minime vor ajunge la -5 grade, potrivit meteorologilor. [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI Prin Lume

INTERVIU CU ANDREW MCCABE, FOSTUL DIRECTOR ADJUNCT AL FBI. În 2017, FBI şi Departamentul de Justiţie au luat serios în calcul îndepărtarea lui Donald Trump de la Casa Albă, n urma unor temeri că preşedintele ar fi putut îngropa ancheta rusă, a declarat Andrew McCabe, fostul director adjunct al FBI, într-un interviu difuzat duminică seară de postul american CBS. [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI Stat de drept

PROCESUL KOVESI VS ROMÂNIA. Procesul deschis de fostul procuror-şef DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva României a devenit public pe portalul Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Plângerea a fost depusă pe 28 decembrie, Kovesi denunţând faptul că nu ar fi beneficiat de dreptul de apărare în ţară, ca urmare a demiterii din funcţia de la DNA. Guvernul are la dispoziţie o lună să propună o soluţie amiabilă, în caz contrar beneficiind de alte şase săptămâni pentru a-şi formula apărarea. [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI În cultură

Cine crede că un policier se scrie uşor e în eroare. Fiindcă şi el necesită imaginaţie zdravănă. Documentare pe măsură. Tehnică de redactare fără cusur. Îndeosebi, logică. Rigoare. Credibilitate. Altfel, poate fi oricând criticat. Desfiinţat. Şi autoru`, discreditat... [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI Prin ţară

NU PREZENTAU PERICOL. Patru grenade neexplodate din cel de-al Doilea Război Mondial au fost găsite în clădirea muzeului din oraşul Piatra Olt, judeţul Olt, în timpul unor lucrări de igienizare. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Comerţul online urcă piaţa serviciilor de poştă şi curierat la peste 4 miliarde de lei

Comerţul online urcă piaţa serviciilor de poştă şi curierat la peste 4 miliarde de lei

Afacerile din sectorul de poştă şi curierat au depăşit pragul de 4 miliarde de lei, în 2018, ca... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Madame Picasso – Anne Girard

Când se mută la Paris, Eva Gouel e plină de speranţe şi vise. Deşi fără experienţă, reuşeşte să se angajeze costumieră la faimosul Moulin Rouge, unde îl întâlneşte pe Pablo Picasso, un artist în ascensiune.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress