Galeria Institutului Cultural Român de la Paris găzduieşte, până pe 7 mai 2018 expoziţia „Mes rêves” (Visurile mele) - prima expoziţie personală semnată de scriitorul şi, acum, artistul Dumitru Ţepeneag.
Dumitru Ţepeneag este scriitor, traducător, jurnalist, editor, considerat, ca şi Eugène Ionesco, Emile Cioran, Panaït Istrati, Virgil Tanase sau Matei Visniec, un scriitor atipic, cu un itinerariu artistic marcat de exil, francofonie şi românitate.
Scriitorul şi artistul Ţepeneag experimentează de mai mulţi ani un procedeu inedit de creaţie plastică: cu ajutorul imprimantei, artistul scanează «compoziţii - instalaţii» pe care le organizează chiar pe suportul pentru fotocopiere: flori, legume, hârtie de toate tipurile, propriul cap, diverse fragmente de lemn, fier sau plastic sunt elementele pe care artistul le foloseşte pentru a-şi transpune propria viziune.
Dumitru Tepeneag expune în premieră la galeria Institutului Cultural Român de la Paris 40 de lucrări.
Personalitate marcantă a exilului românesc la Paris, Dumitru Ţepeneag (n. 14 februarie 1937 la Bucureşti) este fondatorul, alături de Leonid Dimov, al onirismului literar românesc, singurul curent literar care se opunea realismului socialist în anii 60 – 70. În 1975 i se retrage naţionalitatea română; contrâns la exil, se instalează la Paris. În anii 1980, Dumitru Ţepeneag începe să scrie direct în franceză, pentru ca după 1989 să se întoarcă la limba maternă, fără a renunţa la limba franceză. După 1990 face naveta între Bucureşti şi Paris. La Paris publică mai multe romane, majoritatea traduse din limba română de Alain Paruit, iar două scrise direct în franceză.
20 aprilie 2018
20 aprilie 2018
20 aprilie 2018
20 aprilie 2018
20 aprilie 2018
Recent concediată, jurnalistă Eva Katz se vede implicată fără voia sa într-o crimă în sânul casei regale daneze. Investigaţiile sale conduc la descoperirea unei alianţe străvechi, care urmăreşte reinstaurarea monarhiilor peste tot în Europa.
[ Vezi toate ]