În Cultură AZI

Din ce în ce mai mulţi oameni participă la „Noaptea muzeelor”

20 mai 2019  14:30| În Cultură | Cultură
Din ce în ce mai mulţi oameni participă la „Noaptea muzeelor”

INIŢIATIVE CARE MERITĂ SĂ FIE LĂUDATE. Zeci de mii de bucureşteni au vizitat, sâmbătă noaptea, muzeele şi spaţiile de cultură publice şi private, cu prilejul celei de a XV-a ediţii a Nopţii Muzeelor, reunind zeci de expoziţii, experimente artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte.

„Este un fenomen social. Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care ies în stradă, sunt din ce în ce mai multe localităţi despre care nu ştiai nimic şi care au tot felul de muzee şi iniţiative private, organizate prin disponibilitatea, energia, dragostea unor întreprinzători. Sunt tot felul de iniţiative care merită să fie lăudate. Şi tocmai de aceea Noaptea Muzeelor a devenit un fenomen social, pentru că se întâmplă în nişte locuri despre care nici nu gândeai că ar putea oferi evenimente culturale”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Nopţii Muzeelor, Dragoş Neamu.

El a spus că a fost impresionat de „documentarea” unei vizitatoare în vârstă de 60 de ani, care îşi printase programul Nopţii Muzeelor de pe site-ul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România. „Am văzut femei cu copii în braţe şi vreau să spun un lucru care m-a impresionat: când am ieşit de la Muzeul Colecţiilor, am întâlnit o doamnă în vârstă, la vreo 60 de ani, care era plină, burduşită cu tot felul de printuri, cu fişe de eveniment de la toate muzeele din Bucureşti. Şi s-a nimerit să mă întrebe taman pe mine unde este Muzeul Naţional de Artă al României. Şi când am văzut-o ce poartă, am întrebat-o cine i-a printat acele lucruri. Şi mi-a spus că fiul, de pe site-ul nostru. Şi i-am spus «aruncă toate astea şi îţi dau eu un program, care îţi arată unde să te duci şi ce să vezi». Este impresionant. Era o doamnă care vizita muzee şi îşi făcuse «documentarea». Era ca o cărticică pe care o accesa şi încerca să ştie una-alta. E incredibil, pentru asta merită să investeşti în Noaptea Muzeelor, să organizezi Noaptea Muzeelor. Aşa cum am mai întâlnit în urmă cu câţiva ani, la o coadă la «Antipa», un bătrân care spunea că e pentru prima dată la un muzeu”, a povestit Dragoş Neamu.

Expoziţia „Bucureşti 100”, deschisă la sala Irina Nicolau, un performance al copiilor din corurile Cantus Mundi şi târgul „Tradiţii şi meşteşug” din curtea interioară, dar şi două filme despre artă în cadrul Cinema Muzeul Ţăranului s-au numărat printre manifestările oferite publicului de MNŢR, până la ora 21,00, cu prilejul evenimentului Noaptea Muzeelor. „Anul acesta avem un program mai modest, deşi ne-am fi dorit mai mult, este totuşi a XV-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor. Din păcate, expoziţia permanentă a muzeului este în continuare închisă. O vom redeschide abia în anul 2020. Am fi vrut să o deschidem anul acesta, dar fizic nu este posibil. Aşa încât avem doar câteva evenimente”, a declarat managerul instituţiei, Virgil Niţulescu. Acesta a anunţat că 3.200 de vizitatori au trecut pragul MNŢR.

La Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au fost peste 16.000 - 17.000 de vizitatori pentru a se bucura de oferta din Noaptea Muzeelor 2019. Cercetătorul Oana Popa de la „Antipa” s-a declarat „foarte fericită” să participe la o nouă ediţie a evenimentului. „La această ediţie a Nopţii Muzeelor ne bucurăm că suntem în număr atât de mare. Noi suntem foarte fericiţi. E o sărbătoare pentru muzeu. Avem activităţi variate. În primul şi în primul rând, pe lângă expoziţia de bază, avem o expoziţie temporară numită „Rugby, Natural!”, care este o colaborare în cadrul Sezonului România - Franţa cu Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse, o expoziţie care ne face legătura între lumea naturală şi lumea sportului, care ne dezvăluie simbolurile şi înţelesurile simbolurilor de pe stemele fiecărei echipe de rugby”, a spus cercetătorul.

După ora 22,00, oaspeţii Muzeului Antipa au participat la colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul capcanelor luminoase, sub coordonarea specialiştilor din muzeu şi au interceptat specii de lilieci din curtea muzeului. „Sunt foarte multe specii de lilieci, iar colegii noştri, specialişti în mamifere, au dezvăluit publicului secrete din meseria lor”, a afirmat Oana Popa.

Şi la Casa Filipescu-Cesianu, care adăposteşte Muzeul Vârstelor, publicul a stat la coadă ore în şir pentru a vizita o instituţie cu un profil aparte. „De data aceasta, Casa Filipescu-Cesianu, care găzduieşte Muzeul Vârstelor - de la Copilărie la Senectute, primul muzeu de antropologie urbană din România, se află la a treia ediţie a Nopţii Muzeelor. Avem programe artistice, atât în grădină, cât şi în mansardă, recitaluri de muzică armânească sau dobrogeană, statui ale Teatrului Masca, ce se află în grădină, în diverse locuri, care sunt mai accesibile publicului. Până la ora două dimineaţa vizitatorii se pot bucura de expoziţia permanentă a Muzeului Vârstelor. În general vin tinerii, dar aşteptăm public de toate vârstele”, a declarat muzeograful Andreea Mâniceanu. Potrivit acesteia, de regulă publicul acestui eveniment se situează între 3.000 şi 5.000 de vizitatori.

În faţa Muzeului Naţional „George Enescu”, publicul s-a înghesuit să admire „Cel mai mic muzeu din România”, evenimentul constând în expunerea unicului exponat al muzeului Madrigal & Cantus Mundi, costumul renascentist de damă Madrigal. Vizionarea costumului a fost însoţită de un performance artistic itinerant (un mic concert de cânt coral al copiilor din două coruri din cadrul Programului Naţional Cantus Mundi), menit să însufleţească experienţa publicului cu emoţie şi voioşie şi să aducă muzica, arta costumului şi istoria unui simbol cultural în spaţiul public. „Vorbim despre «Cel mai mic muzeu din România». Avem costumul Madrigalului, emblema noastră, cu care, alături de peste 200 de copii, vom poposi în şase muzee din Bucureşti, unde vom susţine recitaluri corale. Am fost la Antipa şi la MŢR, vom merge la Muzeul Colecţiilor şi la Muzeul Municipiului Bucureşti şi la Biblioteca Centrală Universitară. Vom evolua, cu siguranţă. Acesta a fost primul an şi ne dorim să mergem mai departe şi cel puţin la fiecare eveniment să ducem mai departe mesajul Madrigalului. După cum vedeţi, bucuria şi glasurile copiilor nu pot aduce decât bucurie şi veselie în sufletul vizitatorilor din Noaptea Muzeelor”, a precizat, pentru AGERPRES, directorul Programului Naţional Cantus Mundi, Leila Popovici.

Şi la Muzeul Naţional „George Enescu” frenezia a fost mare, singurele momente de repaus ale celor câtorva mii de insomniaci fiind cele oferite de recitalurile specifice programului acestei instituţii, rezervat Nopţii Muzeelor. Muzeul Colecţiilor a găzduit expoziţia dedicată lui Eli Lotar (1905 - 1969), unul dintre cei mai importanţi fotografi ai avangardei pariziene, organizată cu concursul Muzeului Naţional al Literaturii Române în cadrul Sezonului România - Franţa. 3.000 de vizitatori au trecut pragul instituţiei în Noaptea Muzeelor. „E public foarte variat. Începând de la ora 19,00 de când suntem aici, practic publicul a invadat spaţiul şi sunt foarte mulţi tineri, oameni de toate vârstele. Remarc că sunt mulţi oameni care nu par a fi obişnuiţi cu muzeele, ceea ce ne bucură mult”, a precizat Andreea Drăghicescu de la MNLR.

La sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române, unde încă de la intrare erai întâmpinat de o statuie vivantă a Teatrului Masca - un mic vagabond care cânta la acordeon, urmărit de foarte multă lume, expoziţia permanentă, dar mai ales antrenul din timpul concertelor de muzică folk şi canţonete au atras până târziu spre dimineaţă publicul fidel. „Avem în grădină un maraton folk. Am avut-o mai devreme pe Maria Gheorghiu, Florin Mihăilescu, acum este Florin Chilian şi după aceea Diana Tudor, care va avea un concert de canţonete. Şi asta pentru a ne aminti de Micul Paris”, a declarat Loreta Popa, PR la MNLR. Ea a menţionat că muzeul a fost „plin de adolescenţi încă de la ora 17,00”. „Copiii participă la atelierele organizate la etaj şi în mansardă. Nu am mai văzut demult atâţia copii. Şi asta înseamnă mult. E o oază de cultură aici la noi. S-a format un spaţiu aparte şi publicul nostru este unul de mare calitate”, a mai spus reprezentanta MNLR.

La Muzeul Naţional de Artă al României, cei 5.500 de vizitatori au putut vedea două expoziţii temporare - „Specii de Spaţii” cu lucrări din colecţia Société Générale şi „World Press Photo 2019”, dar au avut şi posibilitatea participării la atelierele organizate special pentru copii. În curte, actriţa Alexandra Banu a afişat o pancartă pe care stătea scris „Cultura asasinată!”. „Protestez din cauza reducerii bugetului AFCN cu 30% în sesiunea a doua. Deja toată lumea artistică ştie despre ce e vorba şi protestează. Această situaţie s-a aflat acum. Fiecare artist şi practic toţi oamenii din cultura independentă au reacţionat într-un fel sau altul, ceea ce facem şi noi în seara asta aici. Am fost şi la Ministerul Finanţelor acum două zile, am fost şi în faţa Guvernului. Au mai fost reacţii şi în ţară”, a explicat ea.

Peste drum, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, vizitatorii s-au bucurat de un proiect derulat special în Noaptea Muzeelor. „Conceptul acestei seri a fost LibraryON pentru a sublinia importanţa accesului deschis şi continuu la cunoaştere. Drept urmare, am organizat o expoziţie cu români care au schimbat lumea, care au revoluţionat domeniile ştiinţifice în care au cercetat diverse lucruri. Am încercat să găsim chestiuni diferite. De pildă, despre Spiru Haret puţină lume ştie că are lucrări de mecanică cerească şi astronomie. De asemenea, în faţa statuii am avut un ansamblu folcloric de la Slănic Prahova, minunat, care a avut mare succes, după care Cantus Mundi, care voiajează în Bucureşti în această noapte. În Aulă avem Maratonul de Poezie şi Jazz, opt poeţi, opt poete, iar Maria Răducanu, Pedro Negrescu şi Sorin Berinde pun accentele muzicale. În rest, tururi ghidate, aţi văzut coada de afară”, a declarat managerul instituţiei, Mireille-Carmen Rădoi. 
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

S-a stabilit scorul la prezidențiale

S-a stabilit scorul la prezidențiale

Pe vremea mea, oamenii se duceau la Oracolul din Delphi să-l consulte despre diverse afaceri... [ Citeste mai departe ]

13 septembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

„SUPLIMENT” DE 20 DE AUTOBUZE. Linia tramvaiului 41 din Capitală va fi suspendată în zilele de weekend din luna septembrie, pentru finalizarea lucrărilor la suprastructura podului peste Şoseaua Virtuţii, a anunţat Societatea de Transport Bucureşti. În zilele lucrătoare, tramvaiul va circula până la ora 23.00. [ Citeste mai departe ]

13 septembrie 2019

AZI Prin Lume

NOU NIVEL ÎN COOPERAREA MILITARĂ. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat o vizită oficială în Rusia în pofida faptului că Moscova a condamnat planul acestuia privind anexarea unor părţi din Cisiordania. [ Citeste mai departe ]

13 septembrie 2019

AZI Stat de drept

„SPECTACOL DE PROST GUST” AL LUI IOHANNIS. Curtea Constituţională a României va discuta pe 18 septembrie sesizarea privind existenţa unui conflict juridic pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor, au declarat oficiali ai CCR. [ Citeste mai departe ]

13 septembrie 2019

AZI În cultură

STAGIUNEA DE VARĂ CONTINUĂ PÂNĂ LA FINELE LUNII. Piesa „Neguţătorul din Veneţia”, de Shakespeare, pusă în scenă de regizorul bulgar Alexander Morfov, şi montarea lui Radu Afrim după „Trei surori”, de Cehov, se numără printre premierele noii stagiuni a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). [ Citeste mai departe ]

11 septembrie 2019

AZI Prin ţară

MULŢI CULTIVATORI NU AU GARDURI SAU PAZNICI. Viticultorii arădeni reclamă că producţia de struguri din acest an este compromisă în mare parte de porcii mistreţi, care s-ar fi înmulţit excesiv şi ar ataca în turme culturile, sesizări fiind depuse şi la autorităţi. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Muzeu coordonat de stănepotul Elisabetei Rizea

Muzeu coordonat de stănepotul Elisabetei Rizea

Casa fostei luptătoare anticomuniste Elisabeta Rizea va fi transformată în muzeu, urmare a unui... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Datoria externă a României a crescut cu 8,194 miliarde de euro

Datoria externă a României a crescut cu 8,194 miliarde de euro

În perioada ianuarie - iulie 2019, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rotirea cadrelor

Rotirea cadrelor

Cu fiecare lucru grav care se întâmplă în societate, la fiecare analiză aprofundata reies... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

French-cancan în aer liber la aniversare

French-cancan în aer liber la aniversare

Celebrul cabaret parizian Moulin Rouge va sărbători 130 de ani de la înfiinţare pe 6 octombrie,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Tehnologie de ultimă generaţie în folosul unui întreg judeţ

Tehnologie de ultimă generaţie în folosul unui întreg judeţ

Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress