În Cultură AZI

Din ce în ce mai mulţi oameni participă la „Noaptea muzeelor”

20 mai 2019  14:30| În Cultură | Cultură
Din ce în ce mai mulţi oameni participă la „Noaptea muzeelor”

INIŢIATIVE CARE MERITĂ SĂ FIE LĂUDATE. Zeci de mii de bucureşteni au vizitat, sâmbătă noaptea, muzeele şi spaţiile de cultură publice şi private, cu prilejul celei de a XV-a ediţii a Nopţii Muzeelor, reunind zeci de expoziţii, experimente artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte.

„Este un fenomen social. Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care ies în stradă, sunt din ce în ce mai multe localităţi despre care nu ştiai nimic şi care au tot felul de muzee şi iniţiative private, organizate prin disponibilitatea, energia, dragostea unor întreprinzători. Sunt tot felul de iniţiative care merită să fie lăudate. Şi tocmai de aceea Noaptea Muzeelor a devenit un fenomen social, pentru că se întâmplă în nişte locuri despre care nici nu gândeai că ar putea oferi evenimente culturale”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Nopţii Muzeelor, Dragoş Neamu.

El a spus că a fost impresionat de „documentarea” unei vizitatoare în vârstă de 60 de ani, care îşi printase programul Nopţii Muzeelor de pe site-ul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România. „Am văzut femei cu copii în braţe şi vreau să spun un lucru care m-a impresionat: când am ieşit de la Muzeul Colecţiilor, am întâlnit o doamnă în vârstă, la vreo 60 de ani, care era plină, burduşită cu tot felul de printuri, cu fişe de eveniment de la toate muzeele din Bucureşti. Şi s-a nimerit să mă întrebe taman pe mine unde este Muzeul Naţional de Artă al României. Şi când am văzut-o ce poartă, am întrebat-o cine i-a printat acele lucruri. Şi mi-a spus că fiul, de pe site-ul nostru. Şi i-am spus «aruncă toate astea şi îţi dau eu un program, care îţi arată unde să te duci şi ce să vezi». Este impresionant. Era o doamnă care vizita muzee şi îşi făcuse «documentarea». Era ca o cărticică pe care o accesa şi încerca să ştie una-alta. E incredibil, pentru asta merită să investeşti în Noaptea Muzeelor, să organizezi Noaptea Muzeelor. Aşa cum am mai întâlnit în urmă cu câţiva ani, la o coadă la «Antipa», un bătrân care spunea că e pentru prima dată la un muzeu”, a povestit Dragoş Neamu.

Expoziţia „Bucureşti 100”, deschisă la sala Irina Nicolau, un performance al copiilor din corurile Cantus Mundi şi târgul „Tradiţii şi meşteşug” din curtea interioară, dar şi două filme despre artă în cadrul Cinema Muzeul Ţăranului s-au numărat printre manifestările oferite publicului de MNŢR, până la ora 21,00, cu prilejul evenimentului Noaptea Muzeelor. „Anul acesta avem un program mai modest, deşi ne-am fi dorit mai mult, este totuşi a XV-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor. Din păcate, expoziţia permanentă a muzeului este în continuare închisă. O vom redeschide abia în anul 2020. Am fi vrut să o deschidem anul acesta, dar fizic nu este posibil. Aşa încât avem doar câteva evenimente”, a declarat managerul instituţiei, Virgil Niţulescu. Acesta a anunţat că 3.200 de vizitatori au trecut pragul MNŢR.

La Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au fost peste 16.000 - 17.000 de vizitatori pentru a se bucura de oferta din Noaptea Muzeelor 2019. Cercetătorul Oana Popa de la „Antipa” s-a declarat „foarte fericită” să participe la o nouă ediţie a evenimentului. „La această ediţie a Nopţii Muzeelor ne bucurăm că suntem în număr atât de mare. Noi suntem foarte fericiţi. E o sărbătoare pentru muzeu. Avem activităţi variate. În primul şi în primul rând, pe lângă expoziţia de bază, avem o expoziţie temporară numită „Rugby, Natural!”, care este o colaborare în cadrul Sezonului România - Franţa cu Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse, o expoziţie care ne face legătura între lumea naturală şi lumea sportului, care ne dezvăluie simbolurile şi înţelesurile simbolurilor de pe stemele fiecărei echipe de rugby”, a spus cercetătorul.

După ora 22,00, oaspeţii Muzeului Antipa au participat la colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul capcanelor luminoase, sub coordonarea specialiştilor din muzeu şi au interceptat specii de lilieci din curtea muzeului. „Sunt foarte multe specii de lilieci, iar colegii noştri, specialişti în mamifere, au dezvăluit publicului secrete din meseria lor”, a afirmat Oana Popa.

Şi la Casa Filipescu-Cesianu, care adăposteşte Muzeul Vârstelor, publicul a stat la coadă ore în şir pentru a vizita o instituţie cu un profil aparte. „De data aceasta, Casa Filipescu-Cesianu, care găzduieşte Muzeul Vârstelor - de la Copilărie la Senectute, primul muzeu de antropologie urbană din România, se află la a treia ediţie a Nopţii Muzeelor. Avem programe artistice, atât în grădină, cât şi în mansardă, recitaluri de muzică armânească sau dobrogeană, statui ale Teatrului Masca, ce se află în grădină, în diverse locuri, care sunt mai accesibile publicului. Până la ora două dimineaţa vizitatorii se pot bucura de expoziţia permanentă a Muzeului Vârstelor. În general vin tinerii, dar aşteptăm public de toate vârstele”, a declarat muzeograful Andreea Mâniceanu. Potrivit acesteia, de regulă publicul acestui eveniment se situează între 3.000 şi 5.000 de vizitatori.

În faţa Muzeului Naţional „George Enescu”, publicul s-a înghesuit să admire „Cel mai mic muzeu din România”, evenimentul constând în expunerea unicului exponat al muzeului Madrigal & Cantus Mundi, costumul renascentist de damă Madrigal. Vizionarea costumului a fost însoţită de un performance artistic itinerant (un mic concert de cânt coral al copiilor din două coruri din cadrul Programului Naţional Cantus Mundi), menit să însufleţească experienţa publicului cu emoţie şi voioşie şi să aducă muzica, arta costumului şi istoria unui simbol cultural în spaţiul public. „Vorbim despre «Cel mai mic muzeu din România». Avem costumul Madrigalului, emblema noastră, cu care, alături de peste 200 de copii, vom poposi în şase muzee din Bucureşti, unde vom susţine recitaluri corale. Am fost la Antipa şi la MŢR, vom merge la Muzeul Colecţiilor şi la Muzeul Municipiului Bucureşti şi la Biblioteca Centrală Universitară. Vom evolua, cu siguranţă. Acesta a fost primul an şi ne dorim să mergem mai departe şi cel puţin la fiecare eveniment să ducem mai departe mesajul Madrigalului. După cum vedeţi, bucuria şi glasurile copiilor nu pot aduce decât bucurie şi veselie în sufletul vizitatorilor din Noaptea Muzeelor”, a precizat, pentru AGERPRES, directorul Programului Naţional Cantus Mundi, Leila Popovici.

Şi la Muzeul Naţional „George Enescu” frenezia a fost mare, singurele momente de repaus ale celor câtorva mii de insomniaci fiind cele oferite de recitalurile specifice programului acestei instituţii, rezervat Nopţii Muzeelor. Muzeul Colecţiilor a găzduit expoziţia dedicată lui Eli Lotar (1905 - 1969), unul dintre cei mai importanţi fotografi ai avangardei pariziene, organizată cu concursul Muzeului Naţional al Literaturii Române în cadrul Sezonului România - Franţa. 3.000 de vizitatori au trecut pragul instituţiei în Noaptea Muzeelor. „E public foarte variat. Începând de la ora 19,00 de când suntem aici, practic publicul a invadat spaţiul şi sunt foarte mulţi tineri, oameni de toate vârstele. Remarc că sunt mulţi oameni care nu par a fi obişnuiţi cu muzeele, ceea ce ne bucură mult”, a precizat Andreea Drăghicescu de la MNLR.

La sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române, unde încă de la intrare erai întâmpinat de o statuie vivantă a Teatrului Masca - un mic vagabond care cânta la acordeon, urmărit de foarte multă lume, expoziţia permanentă, dar mai ales antrenul din timpul concertelor de muzică folk şi canţonete au atras până târziu spre dimineaţă publicul fidel. „Avem în grădină un maraton folk. Am avut-o mai devreme pe Maria Gheorghiu, Florin Mihăilescu, acum este Florin Chilian şi după aceea Diana Tudor, care va avea un concert de canţonete. Şi asta pentru a ne aminti de Micul Paris”, a declarat Loreta Popa, PR la MNLR. Ea a menţionat că muzeul a fost „plin de adolescenţi încă de la ora 17,00”. „Copiii participă la atelierele organizate la etaj şi în mansardă. Nu am mai văzut demult atâţia copii. Şi asta înseamnă mult. E o oază de cultură aici la noi. S-a format un spaţiu aparte şi publicul nostru este unul de mare calitate”, a mai spus reprezentanta MNLR.

La Muzeul Naţional de Artă al României, cei 5.500 de vizitatori au putut vedea două expoziţii temporare - „Specii de Spaţii” cu lucrări din colecţia Société Générale şi „World Press Photo 2019”, dar au avut şi posibilitatea participării la atelierele organizate special pentru copii. În curte, actriţa Alexandra Banu a afişat o pancartă pe care stătea scris „Cultura asasinată!”. „Protestez din cauza reducerii bugetului AFCN cu 30% în sesiunea a doua. Deja toată lumea artistică ştie despre ce e vorba şi protestează. Această situaţie s-a aflat acum. Fiecare artist şi practic toţi oamenii din cultura independentă au reacţionat într-un fel sau altul, ceea ce facem şi noi în seara asta aici. Am fost şi la Ministerul Finanţelor acum două zile, am fost şi în faţa Guvernului. Au mai fost reacţii şi în ţară”, a explicat ea.

Peste drum, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, vizitatorii s-au bucurat de un proiect derulat special în Noaptea Muzeelor. „Conceptul acestei seri a fost LibraryON pentru a sublinia importanţa accesului deschis şi continuu la cunoaştere. Drept urmare, am organizat o expoziţie cu români care au schimbat lumea, care au revoluţionat domeniile ştiinţifice în care au cercetat diverse lucruri. Am încercat să găsim chestiuni diferite. De pildă, despre Spiru Haret puţină lume ştie că are lucrări de mecanică cerească şi astronomie. De asemenea, în faţa statuii am avut un ansamblu folcloric de la Slănic Prahova, minunat, care a avut mare succes, după care Cantus Mundi, care voiajează în Bucureşti în această noapte. În Aulă avem Maratonul de Poezie şi Jazz, opt poeţi, opt poete, iar Maria Răducanu, Pedro Negrescu şi Sorin Berinde pun accentele muzicale. În rest, tururi ghidate, aţi văzut coada de afară”, a declarat managerul instituţiei, Mireille-Carmen Rădoi. 
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
DOUĂ RUTE OCOLITOARE. Circulaţia rutieră va fi închisă sâmbătă pe bulevardul Alexandru Obregia din Capitală, între orele 9.00 şi 15.00, pentru desfăşurarea „Crosului familiei”, un eveniment organizat de Primăria sectorului 4. [ Citeste mai departe ]

27 iunie 2019

AZI Prin Lume

MAI MULTE ETAJE ALE UNEI CLĂDIRI S-AU PRĂBUŞIT. Cel puţin 12 persoane au fost rănite, unele fiind în stare gravă, în urma unei explozii accidentale produse într-un imobil rezidenţial din oraşul Viena. [ Citeste mai departe ]

26 iunie 2019

AZI Stat de drept

FUSESE CONDAMNAT LA 5 ANI DE ÎNCHISOARE. Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost achitat definitiv de magistraţii ÎCCJ, acesta fiind acuzat de procurori că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu. [ Citeste mai departe ]

26 iunie 2019

AZI În cultură

La Ateneu întâlnindu-se iară soliști și orchestre de tineret, neapărat de (re)auzit. În iulie și august. Sub egida ”București 560”. Adică, ediție aniversară, Capitalei închinată. [ Citeste mai departe ]

27 iunie 2019

AZI Prin ţară

VOR „ACOPERI" TOATE TIPURILE DE INFRACŢIUNI. Peste 180 de poliţişti vor fi detaşaţi din ţară pe litoral, începând cu 27 iunie şi până la sfârşitul sezonului estival, acţionând în zona staţiunilor de la Marea Neagră, pentru ca turiştii să îşi petreacă vacanţa în siguranţă, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Serviciile de ride-sharing vor intra în legalitate

Serviciile de ride-sharing vor intra în legalitate

Premierul Viorica Dăncilă a precizat că Guvernul va stabili, după un proces de consultare publică... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Bulgaria se grăbeşte spre euro

Bulgaria se grăbeşte spre euro

Bulgaria speră să intre în mecanismul ERM II, pre-etapa trecerii la euro, înainte de finalul anului. [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Ultima redută a legalităţii: Birchall

Ultima redută a legalităţii: Birchall

Noul ministru al Justiţiei şi-a luat foarte în serios rolul de veghetor în lanul de secară al... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Sheryl Crow a pierdut toate originalele şi copiile primelor înregistrări

Sheryl Crow a pierdut toate originalele şi copiile primelor înregistrări

Cântăreaţa americană Sheryl Crow spune că toate înregistrările sale muzicale originale şi copiile... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Ministrul Sorina Pintea a precizat că încă sunt discuţii privind o lege a vaccinării însă, pentru... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress