Bani & Afaceri AZI

Românii nu-şi „iubesc” angajatorul, dar rămân în „relaţie” din interes. Câţi bani ar cere în caz de „divorţ”

12 februarie 2019  13:45| Bani & Afaceri | Economie
Românii nu-şi „iubesc” angajatorul, dar rămân în „relaţie” din interes. Câţi bani ar cere în caz de „divorţ”

În condiţiile în care petrecem mai mult timp la serviciu decât cu iubitul sau iubita, BestJobs a încurajat 1.210 persoane să-şi imagineze că partenerul lor de viaţă este chiar organizaţia pentru care lucrează în acest moment.

Astfel, doi din cinci angajaţi români sunt nemulţumiţi de relaţia pe care o au cu angajatorul şi spun că este bazată strict pe un interes material, arată cel mai recent sondaj lansat de BestJobs cu ocazia Valentine’s Day, în timp ce unul din cinci consideră că relaţia este de-a dreptul „toxică” sau chiar de tip „one-night stand”. Dacă ar fi să ajungă la „divorţ” (concediere), aproape şapte din zece angajaţi cred că ar merita cel puţin trei salarii compensatorii. O relaţie „matură, în care ambii parteneri au crescut împreună şi în care îi leagă multe lucruri frumoase” spun că au cu angajatorul aproximativ 23% dintre respondenţi şi doar 4,6% au afirmat că este „love at first sight”.

În aceste condiţii, doar 21,7% consideră că ar putea avea o relaţie „până la adânci bătrâneţi” cu firma pentru care lucrează în acest moment. Pentru cei mai mulţi, adică 41,6%, relaţia este una trecătoare, în timp ce 28,2% dintre respondenţi consideră că relaţia este una de lungă durată, dar care cel mai probabil se va termina la un moment dat. Alţi 8,5% sunt indecişi.

Angajatul român îi reproşează „partenerului” că nu se simte egal în relaţie (20%), că îi acordă prea puţină atenţie (16,5%), că nu ţine cont de sentimentele şi nevoile sale (16,3%), ori că „mă înşală ori de câte ori are ocazia (îmi înşală aşteptările)” 11,4%. Alţi 11% se plâng că angajatorul le face promisiuni pe care nu le respectă niciodată, nu îi ascultă niciodată (9,8%) sau că „nu-mi oferă nimic din ce aş avea eu nevoie” (8%). Doar 7% nu au nimic de reproşat „partenerului de viaţă” actual.

Despre actualul „partener” (angajator), angajaţii nemulţumiţi spun cel mai adesea că este indiferent (35,6%), imatur şi dezorganizat (26,2%) sau chiar agresiv (8,9%). Doar pentru 20,5% este matur şi calculat, iar pentru alţi 8,9% este iubitor şi tandru. De cealaltă parte, majoritatea angajaţilor se văd într-o lumină foarte bună în relaţia cu firma pentru care lucrează. Astfel, 64% dintre respondenţi consideră că sunt maturi şi calculaţi, iar 17% - iubitori şi tandri. Numai 11,8% afirmă că sunt indiferenţi, 4% sunt imaturi şi dezorganizaţi, în timp ce 3,2% admit că sunt chiar agresivi.

În aceste condiţii, nu e de mirare că jumătate dintre angajaţi (50,8%) consideră că ei oferă mai mult în această relaţie şi doar 5%, că partenerul. O treime dintre respondenţi afirmă că amândoi oferă în aceeaşi măsură, iar aproape 12% cred că nici unul nu se implică mai mult decât celălalt.

Dacă firma pentru care lucrează ar fi partenerul lor de viaţă, o zi obişnuită din „viaţa de cuplu” ar fi, pentru circa o treime dintre respondenţi, cu vieţi total separate, ceea ce îi uneşte fiind doar un act (contractul de angajare). Pentru 11%, o zi obişnuită de cuplu este plictisitoare, iar pentru 10,3% este cu multe certuri şi reproşuri. În schimb, 37% afirmă că e calmă şi echilibrată, iar alţi 7,4% sunt încă „îndrăgostiţi” de job, declarând că e „plină de fluturi în stomac”.

În aceste condiţii, întrebaţi dacă şi-ar da întâlnire şi cu alţi posibili parteneri în acest moment, peste jumătate dintre respondenţi (50,7%) au confirmat că „ar testa piaţa”, iar 28,2% sunt deschişi să se vadă cu un alt posibil partener, dacă ar apărea cineva interesat de ei, în timp ce 7,1% sunt indecişi. Doar 14% dintre respondenţi se declară fideli şi spun că nu şi-ar înlocui „partenerul” (compania).

În cazul unui divorţ pe care l-ar iniţia partenerul (concediere), 14,4% dintre angajaţi cred că ar merita cel puţin un salariu compensator pentru timpul şi dedicarea lor în această relaţie, 17% consideră că li s-ar cuveni minimum 3 salarii compensatorii, iar 8% - măcar cinci. Alţi 5% ar cere între 6 şi 8 salarii compensatorii, în timp ce un sfert dintre angajaţi ar pretinde între 8 şi zece salarii compensatorii. 17% vor 12 salarii compensatorii sau chiar mai mult şi/sau alte beneficii. Numai 3,2% nu ar vrea nimic în cazul unui divorţ, iar 10,4% nu ştiu ce compensaţii să ceară.

De Valentine’s Day, 31,3% dintre angajaţi ar vrea ca partenerul (compania) să le ofere un cadou consistent precum o vacanţă sau o mărire de salariu. Alţi 16,3% şi-ar dori mai mult timp de calitate împreună (team-building-uri, workshop-uri, ieşiri la bere cu colegii, cursuri şi training-uri etc.), precum şi mai multă atenţie în acest an, conform dorinţei exprimate de 13% dintre respondenţi. Unii ar vrea „o declaraţie frumoasă despre ce însemn eu” (12,4%), un cadou simbolic precum flori sau bomboane (8,9%), ori să li se acorde mai mult timp liber pentru pasiunile personale (6,4%). 11,7% nu vor nimic.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 1-30 ianuarie, pe  un eşantion de 1.210 utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban din România.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

TEMPERATURI ÎNTRE 7 ŞI 14 GRADE. În următoarele zile vremea se va menţine frumoasă, cu temperaturi maxime de până la 15 grade, însă spre finalul săptămânii se va răci semnificativ, iar temperaturile minime vor ajunge la -5 grade, potrivit meteorologilor. [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI Prin Lume

INTERVIU CU ANDREW MCCABE, FOSTUL DIRECTOR ADJUNCT AL FBI. În 2017, FBI şi Departamentul de Justiţie au luat serios în calcul îndepărtarea lui Donald Trump de la Casa Albă, n urma unor temeri că preşedintele ar fi putut îngropa ancheta rusă, a declarat Andrew McCabe, fostul director adjunct al FBI, într-un interviu difuzat duminică seară de postul american CBS. [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI Stat de drept

PROCESUL KOVESI VS ROMÂNIA. Procesul deschis de fostul procuror-şef DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva României a devenit public pe portalul Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Plângerea a fost depusă pe 28 decembrie, Kovesi denunţând faptul că nu ar fi beneficiat de dreptul de apărare în ţară, ca urmare a demiterii din funcţia de la DNA. Guvernul are la dispoziţie o lună să propună o soluţie amiabilă, în caz contrar beneficiind de alte şase săptămâni pentru a-şi formula apărarea. [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI În cultură

Cine crede că un policier se scrie uşor e în eroare. Fiindcă şi el necesită imaginaţie zdravănă. Documentare pe măsură. Tehnică de redactare fără cusur. Îndeosebi, logică. Rigoare. Credibilitate. Altfel, poate fi oricând criticat. Desfiinţat. Şi autoru`, discreditat... [ Citeste mai departe ]

18 februarie 2019

AZI Prin ţară

NU PREZENTAU PERICOL. Patru grenade neexplodate din cel de-al Doilea Război Mondial au fost găsite în clădirea muzeului din oraşul Piatra Olt, judeţul Olt, în timpul unor lucrări de igienizare. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Comerţul online urcă piaţa serviciilor de poştă şi curierat la peste 4 miliarde de lei

Comerţul online urcă piaţa serviciilor de poştă şi curierat la peste 4 miliarde de lei

Afacerile din sectorul de poştă şi curierat au depăşit pragul de 4 miliarde de lei, în 2018, ca... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Madame Picasso – Anne Girard

Când se mută la Paris, Eva Gouel e plină de speranţe şi vise. Deşi fără experienţă, reuşeşte să se angajeze costumieră la faimosul Moulin Rouge, unde îl întâlneşte pe Pablo Picasso, un artist în ascensiune.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress