Bani & Afaceri AZI

Minus 4% la investiţiile străine directe făcute în Europa, în 2018

06 iunie 2019  17:00| Bani & Afaceri | Economie
Minus 4% la investiţiile străine directe făcute în Europa, în 2018

EY European Attractiveness Survey relevă că, anul trecut, numărul proiectelor de investiţii străine directe (ISD) în Europa a scăzut cu 4%, la 6.356.

Conform cercetării, în ciuda declinului general, investiţiile rămân la al doilea cel mai ridicat nivel, din anul 2000. În 2018, au fost înregistrate 6.356 de proiecte de investiţii străine directe în Europa, din care 1.227 de proiecte numai în sectorul tehnologic, în creştere cu 4% comparativ cu 2017.

Marea Britanie şi Germania, care cumulează aproximativ o treime din totalul ISD în Europa, au atras cu 13% mai puţine investiţii faţă de 2017: 1.054, respectiv 973 de proiecte ISD.

Rezultatul negativ al Marii Britanii, scădere de 35% a numărului proiectelor din sectorul de producţie, a fost generat de migrarea investiţiilor în capacităţi de deservire a pieţei unice. În plus, numărul sediilor centrale nou deschise, care creează valoare adăugată mare şi locuri de muncă bine remunerate, a scăzut de la 98, în 2017, la 48. Şi în Germania, sectoarele în mod tradiţional puternice au fost afectate. S-a înregistrat o scădere de 7% a producţiei în sectorul auto, în principal pe fondul intensificării îngrijorărilor legate de un Brexit fără acord, de tarifele impuse de SUA şi de o scădere a cererii de pe piaţa chineză.

De asemenea, în Franţa, numărul ISD s-a majorat cu doar 1%, în 2018, după ce, în 2017, majorarea fusese de 31%. Pentru prima dată, în Franţa, s-au derulat, anul trecut, mai multe proiecte ISD în sectoarele de cercetare-dezvoltare (144) şi producţie (339) decât în orice altă ţară europeană.

În rândul principalelor zece cele mai atractive destinaţii europene pentru ISD, au înregistrat creşteri notabile ale numărului de proiecte de investiţii: Spania (32%), Belgia (29%), Polonia (38%), Turcia (14%) şi Irlanda (52%). Totodată, Italia a atras o creştere de 63% a numărului de proiecte de ISD şi a avut cea mai rapidă ascensiune în rândul primelor 20 de ţări din clasament.

Scăderi semnificative, de peste 10%, ale numărului de proiecte ISD s-au înregistrat în Ţările de Jos (32%), Suedia (32%) şi Republica Cehă (51%).

În acest top, România se menţine pe locul 13, cu 109 proiecte de ISD atrase în 2018, în scădere cu 13% faţă de 2017.

Cât priveşte sectorul tehnologic, datele arată că, în Europa, se află mai mult de o treime dintre oraşele lumii unde există cea mai mare probabilitate de a apărea următorul gigant tehnologic. Investitorii indică Londra, Berlin, Paris, Stockholm şi Amsterdam drept cele mai atractive cinci centre tehnologice din Europa.

Londra este plasată de investitori pe locul al patrulea, la nivel global, ca viitor hub tehnologic, după San Francisco/regiunea Silicon Valley, Shanghai şi Beijing. În acelaşi timp, Berlinul se clasează pe locul al şaptelea la nivel global şi al doilea în Europa, în timp ce Parisul ocupă locul al 12-lea în lume şi al treilea în Europa.

În ce priveşte situaţia proiectelor de investiţii la nivel mondial, studiul relevă că acestea au crescut, anul trecut, în SUA cu doar 3%, faţă de o medie de 8% din ultimii patru ani.

56% dintre companii rămân atrase de Europa, când vine vorba despre dezvoltarea propriilor operaţiuni. Există, însă, o discrepanţă în ce priveşte planurile concrete, doar 27% dintre companiile intervievate planifică să-şi stabilească sau să-şi extindă operaţiunile în Europa în 2019, o scădere semnificativă faţă de 35%, anul trecut.

Cu toate acestea, 37% dintre companiile incluse în studiu se aşteaptă la o îmbunătăţire a atractivităţii Europei, în următorii trei ani, faţă de 50%, în 2017.

În clasamentul oraşelor europene atractive pentru derularea de investiţii se află Parisul, în viziunea a 30% dintre companiile chestionate, în scădere de la 37%, în timp ce 25% au menţionat Londra, faţă de 34%, acum un an. Londra devansează Berlinul în clasamentele de atractivitate cu doar 1%.

Brexitul este unul dintre principalele trei riscuri care afectează atractivitatea Europei în următorii trei ani, după cum au declarat 38% dintre respondenţi. Instabilitatea politică din Uniunea Europeană şi intensificarea tendinţelor populiste şi protecţioniste se plasează pe locul al doilea, respectiv al treilea printre preocupările investitorilor.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Colecţionarul Daea

Colecţionarul Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat asigurări că nu îi îngheaţă „nici picioarele, nici... [ Citeste mai departe ]

17 octombrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACTRIŢA A MURIT MARŢI, LA VÂRSTA DE 90 DE ANI. Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Tamara Buciuceanu-Botez va fi depus, joi, la ora 13.00, la Teatrul Bulandra - Sala „Toma Caragiu”, a anunţat instituţia de cultură. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2019

AZI Prin Lume

ACORD, NU ARMISTIŢIU. Vicepreședintele american SUA, Mike Pence, a anunțat, în Turcia, că autoritățile de la Ankara au acceptat o încetare a focului în nordul Siriei, pentru a permite retragerea milițiilor kurde. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2019

AZI Stat de drept

MAI MULTE CERERI DEPUSE LA DOSAR. Liviu Dragnea a depus la Curtea de Apel Bucureşti, prin avocat, o cerere de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în dosarul în care fostul lider al social-democraţilor contestă noua conducere a PSD, stabilită la Congresul din 29 iunie. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2019

AZI În cultură

La Teatrul „Davila”. Într-o altă-ntâlnire tradițională cu montările de studio și cu formele noi de exprimare a lor. A douăzeci și treia, în cronologie. La Pitești și Curtea de Argeș. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2019

AZI Prin ţară

VA FI DISTRUS ÎNTR-UN POLIGON SPECIALIZAT. Un proiectil din al Doilea Război Mondial a fost descoperit în comuna Aninoasa, în timpul lucrărilor de asfaltare a unei străzi, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Fonduri europene pentru monumente UNESCO

Fonduri europene pentru monumente UNESCO

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara are în intenţie să acceseze fonduri pentru conservarea şi... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România a cheltuit 14,7 miliarde de lei pentru protecţia mediului

România a cheltuit 14,7 miliarde de lei pentru protecţia mediului

Cheltuielile pentru protecţia mediului au însumat, în 2018, 14,7 miliarde lei, reprezentând circa... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Moțiunea: vrabia din mâna Guvernului și cioara de pe gardul Opoziției

Moțiunea: vrabia din mâna Guvernului și cioara de pe gardul Opoziției

Practic, ceea ce urmează să se întâmple joi poate fi sintetizat printr-o zicală strămoșească:... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Amplă descoperire în Luxor

Amplă descoperire în Luxor

Arheologii din Egipt au descoperit alte 20 de sarcofage din lemn în apropiere de oraşul antic... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Ajutor inestimabil pentru bolnavii din Arad

Ajutor inestimabil pentru bolnavii din Arad

O delegaţie a Crucii Roşii Italiene a ajuns la Bucureşti cu un camion de materiale... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress