Arte AZI

Încep licitaţiile de toamnă la New York

13 noiembrie 2017  14:30| Arte | Cultură
Încep licitaţiile de toamnă la New York

Opere de artă realizate de Marc Chagall, Vicent Van Gogh, Pablo Picasso şi Andy Warhol vor fi puse în vânzare la licitaţiile de toamnă organizate la New York, care debutează astăzi, însă vedeta evenimentului va fi tabloul „Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci, aflat în centrul unor controverse ai cărei protagonişti sunt un miliardar rus şi un comerciant de artă, informează AFP.

Casa de licitaţii Christie's a anunţat în octombrie că va scoate la vânzare pe 15 noiembrie acest tablou, singurul dintr-o serie de mai puţin de 20 de tablouri ale maestrului renascentist care au supravieţuit până în zilele noastre şi care se află încă într-o colecţie privată.

Experţii acestei case au estimat la 100 de milioane de dolari valoarea acestei pânze cu dimensiuni de 65 centimetri x 45 centimetri, ce a fost vândută cu doar 45 de lire sterline în 1958, cu mult timp înainte ca lucrarea să fie autentificată şi atribuită lui Leonardo da Vinci, în 2005.

Controverse

Miliardarul Dmitri Rybolovlev, un oligarh exilat, care este preşedintele clubului de fotbal AS Monaco, îl acuză pe comerciantul de artă elveţian Yves Bouvier, care ar fi trebuit să îl ajute să investească aproximativ 2 miliarde de dolari în opere de artă, că şi-a acordat marje exorbitante pentru tablourile pe care le achiziţiona în numele lui.

Tabloul „Salvator Mundi”, un portret al lui Iisus Mântuitorul, pictat în jurul anului 1500, ar reprezenta o dovadă flagrantă a acestei escrocherii: Yves Bouvier ar fi cumpărat tabloul de la casa Sotheby's cu 80 de milioane de dolari în 2013 şi l-ar fi revândut lui Dmitri Rybolovlev cu 127,5 milioane de dolari.

Anumite persoane au lansat şi o serie de speculaţii pe această temă, conform cărora, repunând în vânzare tabloul în cadrul unei licitaţii, miliardarul rus, a cărui dispută cu Yves Bouvier se derulează de acum în instanţă, speră să demonstreze că preţul pe care l-a plătit a fost considerabil supraestimat. La rândul lui, Yves Bouvier neagă acuzaţiile şi spune că nu a comis nicio infracţiune.

Reprezentanţii casei Christie's au refuzat să facă comentarii despre această controversă.

Da Vinci în tandem cu Warhol

Pentru a accentua şi mai mult „efectul Da Vinci”, casa Christie's va pune în vânzare acest tablou alături de o operă uriaşă a lui Andy Warhol, intitulată „Sixty Last Suppers”. Reproducând de 60 de ori celebra lucrare „Cina cea de taină” a maestrului renascentist, opera artistului american este estimată la 50 de milioane de dolari.

Printre vedetele licitaţiei de astăzi se mai numără „Contraste de formes”, o compoziţie abstractă realizată de Fernand Leger în 1913, evaluată de casa Christie's la aproximativ 65 de milioane de dolari, „Laboureur dans un champs”, de Vincent Van Gogh, pictat de maestrul olandez de la fereastra sanatoriului Saint Remy, în 1889, care a fost estimat la 50 de milioane de dolari, „Les Amoureux”, realizată de Marc Chagall în timpul unei perioade deosebit de fericite din viaţa lui, estimat între 12 milioane şi 18 milioane de dolari. Tabloul nu şi-a mai schimbat proprietarul din anul 1928.

Warhol, Francisc Bacon şi un bolid de F1 la Sotheby's

Casa Sotheby's a inclus, în cadrul licitaţiei de joi, o altă lucrare importantă realizată de Andy Warhol, în 1972, după vizita preşedintelui american Richard Nixon în China.

Tabloul „Mao”, niciodată expus în public după 1973, este o interpretare art-pop a portretelor oficiale ale lui Mao, ale cărui buze au fost pictate într-o nuanţă de roşu aprins. „Mao” a fost estimat la un preţ cuprins între 30 de milioane şi 40 de milioane de dolari.

La aceeaşi licitaţie va fi pus în vânzare şi un triptic realizat de Francis Bacon în 1996, „Three Studies of George Dyer”, estimat între 35 de milioane şi 45 de milioane de dolari.

Tot joi va fi pusă în vânzare o maşină de curse, un model Ferrari care a câştigat Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco în 2001, cu Michael Schumacher la volan, estimată între 4 milioane şi 5 milioane de dolari.

Licitaţiile de toamnă de la New York ar trebui să genereze în total încasări de peste 1 miliard de dolari pentru casele Christie's şi Sotheby's.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • intro2

19 ianuarie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

ATENŢIE LA POLEI. Meteorologii au emis o informare care anunţă pentru weekend ninsori local însemnate cantitativ, precipitaţii mixte, dar şi intensificări ale vântului, pe fondul scăderii temperaturilor. [ Citeste mai departe ]

19 ianuarie 2018

AZI Prin Lume

LOC CĂLDUŢI ŞI ÎN SIGURANŢĂ. Liderul separatiştilor catalani Carles Puigdemont a declarat, astăzi, că poate conduce Catalonia şi din Belgia pentru a evita astfel să fie arestat la întoarcerea sa în Spania, unde este urmărit de justiţie după tentativa eşuată de proclamare a independenţei regiunii faţă de Spania, relatează AFP. [ Citeste mai departe ]

19 ianuarie 2018

AZI Stat de drept

60 DE ZILE. Tribunalul Bacău a respins cererea de arestare preventivă, formulată de DNA Bacău şi a decis ca Ionel Arsene să fie cercetat sub control judiciar pe o durată de 60 de zile. [ Citeste mai departe ]

19 ianuarie 2018

AZI În cultură

Despre România „s-ar putea spune că este o ţară făcută de cărturari: scriitori, istorici, oameni ai şcolii... Ei au dat contur unei istorii comune şi unui spaţiu spiritual; prin ei, românii au căpătat o identitate”. Afirmă asta, inspirat, Lucian Boia. Într-un tom al său de apreciat. Numindu-l pe Eminescu „drept cel mai de seamă” între aceşti cărturari făurari, „împlinirea supremă a geniului românesc”. Aşa că Ziua Culturii Naţionale nu poate fi decât în 15 ianuarie. Atunci când acesta a venit pe lume, la Ipoteşti. Ca să ne lase, după o scurtă viaţă, un munte de simţire şi spiritualitate. Prin ce a gândit şi a pus în slovă trainic şi-mplinit... [ Citeste mai departe ]

19 ianuarie 2018

AZI Prin ţară

TRAFIC RUTIER REVENIT LA NORMAL. Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează vineri că nu sunt anunţate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită din cauza vreunui eveniment rutier sau a vremii nefavorabile. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Copii cu probleme cardiace operaţi la Grigore Alexandrescu de o echipă internaţională de medici

Copii cu probleme cardiace operaţi la Grigore Alexandrescu de o echipă internaţională de medici

Medici români şi străini vor opera, în această săptămână, la Spitalul de Urgenţă „Grigore... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Record de finanţări BERD în 2017

Record de finanţări BERD în 2017

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvolare (BERD) a anunţat că, anul trecut, a consmenat... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Din România

Din România

Mai multe căsuţe din lemn comandate anul trecut de Primăria Ploieşti, care ar fi trebuit să fie... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Guvernul Viorica

Guvernul Viorica

Veste groaznică pentru români, mai rea decât creşterea cursului leu-euro sau ROBOR: într-o... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Dispariţia lui Adèle Bedeau - Graeme Macrae Burnet

Manfred Baumann este un lup singuratic. Simţindu-se stingher în compania altor oameni, îşi petrece serile bând de unul singur şi urmărind-o în secret pe Adèle Bedeau, tulburătoarea chelneriţa a unui local lipsit de strălucire dintr-un orăşel anonim din Franţa.

[ Vezi toate ]

Magazin

Coadă de dinozaur vândută la licitaţie

Coadă de dinozaur vândută la licitaţie

O coadă de dinozaur de 4 metri şi 180 de kilograme a fost vândută la licitaţie cu 1,8 milioane de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de sărbători

Dieta de sărbători

Nutriţioniştii spun ca, după mesele încărcate din zilele de Crăciun, să se adopte o alimentaţie... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress