Arte AZI

Încep licitaţiile de toamnă la New York

13 noiembrie 2017  14:30| Arte | Cultură
Încep licitaţiile de toamnă la New York

Opere de artă realizate de Marc Chagall, Vicent Van Gogh, Pablo Picasso şi Andy Warhol vor fi puse în vânzare la licitaţiile de toamnă organizate la New York, care debutează astăzi, însă vedeta evenimentului va fi tabloul „Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci, aflat în centrul unor controverse ai cărei protagonişti sunt un miliardar rus şi un comerciant de artă, informează AFP.

Casa de licitaţii Christie's a anunţat în octombrie că va scoate la vânzare pe 15 noiembrie acest tablou, singurul dintr-o serie de mai puţin de 20 de tablouri ale maestrului renascentist care au supravieţuit până în zilele noastre şi care se află încă într-o colecţie privată.

Experţii acestei case au estimat la 100 de milioane de dolari valoarea acestei pânze cu dimensiuni de 65 centimetri x 45 centimetri, ce a fost vândută cu doar 45 de lire sterline în 1958, cu mult timp înainte ca lucrarea să fie autentificată şi atribuită lui Leonardo da Vinci, în 2005.

Controverse

Miliardarul Dmitri Rybolovlev, un oligarh exilat, care este preşedintele clubului de fotbal AS Monaco, îl acuză pe comerciantul de artă elveţian Yves Bouvier, care ar fi trebuit să îl ajute să investească aproximativ 2 miliarde de dolari în opere de artă, că şi-a acordat marje exorbitante pentru tablourile pe care le achiziţiona în numele lui.

Tabloul „Salvator Mundi”, un portret al lui Iisus Mântuitorul, pictat în jurul anului 1500, ar reprezenta o dovadă flagrantă a acestei escrocherii: Yves Bouvier ar fi cumpărat tabloul de la casa Sotheby's cu 80 de milioane de dolari în 2013 şi l-ar fi revândut lui Dmitri Rybolovlev cu 127,5 milioane de dolari.

Anumite persoane au lansat şi o serie de speculaţii pe această temă, conform cărora, repunând în vânzare tabloul în cadrul unei licitaţii, miliardarul rus, a cărui dispută cu Yves Bouvier se derulează de acum în instanţă, speră să demonstreze că preţul pe care l-a plătit a fost considerabil supraestimat. La rândul lui, Yves Bouvier neagă acuzaţiile şi spune că nu a comis nicio infracţiune.

Reprezentanţii casei Christie's au refuzat să facă comentarii despre această controversă.

Da Vinci în tandem cu Warhol

Pentru a accentua şi mai mult „efectul Da Vinci”, casa Christie's va pune în vânzare acest tablou alături de o operă uriaşă a lui Andy Warhol, intitulată „Sixty Last Suppers”. Reproducând de 60 de ori celebra lucrare „Cina cea de taină” a maestrului renascentist, opera artistului american este estimată la 50 de milioane de dolari.

Printre vedetele licitaţiei de astăzi se mai numără „Contraste de formes”, o compoziţie abstractă realizată de Fernand Leger în 1913, evaluată de casa Christie's la aproximativ 65 de milioane de dolari, „Laboureur dans un champs”, de Vincent Van Gogh, pictat de maestrul olandez de la fereastra sanatoriului Saint Remy, în 1889, care a fost estimat la 50 de milioane de dolari, „Les Amoureux”, realizată de Marc Chagall în timpul unei perioade deosebit de fericite din viaţa lui, estimat între 12 milioane şi 18 milioane de dolari. Tabloul nu şi-a mai schimbat proprietarul din anul 1928.

Warhol, Francisc Bacon şi un bolid de F1 la Sotheby's

Casa Sotheby's a inclus, în cadrul licitaţiei de joi, o altă lucrare importantă realizată de Andy Warhol, în 1972, după vizita preşedintelui american Richard Nixon în China.

Tabloul „Mao”, niciodată expus în public după 1973, este o interpretare art-pop a portretelor oficiale ale lui Mao, ale cărui buze au fost pictate într-o nuanţă de roşu aprins. „Mao” a fost estimat la un preţ cuprins între 30 de milioane şi 40 de milioane de dolari.

La aceeaşi licitaţie va fi pus în vânzare şi un triptic realizat de Francis Bacon în 1996, „Three Studies of George Dyer”, estimat între 35 de milioane şi 45 de milioane de dolari.

Tot joi va fi pusă în vânzare o maşină de curse, un model Ferrari care a câştigat Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco în 2001, cu Michael Schumacher la volan, estimată între 4 milioane şi 5 milioane de dolari.

Licitaţiile de toamnă de la New York ar trebui să genereze în total încasări de peste 1 miliard de dolari pentru casele Christie's şi Sotheby's.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

17 noiembrie 2017

AZI Piaţa ştirilor de azi

DUMINICĂ, 19 NOIEMBRIE. Extragerea bonurilor fiscale câştigătoare emise între 1 şi 31 octombrie 2017 este programată, duminică, 19 noiembrie 2017. Fondul de premiere este de un milion de lei, din care vor fi acordate cel mult 100 de premii. [ Citeste mai departe ]

17 noiembrie 2017

AZI Prin Lume

STARE DE ALERTĂ. Echipele de salvare continuă să caute şase persoane dispărute după ploile abundente care au afectat miercuri localităţile Nea Peramos şi Mandra, din regiunea Attica, situate la 50 de kilometri de Atena, şi care au provocat deocamdată 16 morţi şi 23 de răniţi, potrivit pompierilor citaţi de EFE. Bilanţul indică şi apoape 420 de sinistraţi. [ Citeste mai departe ]

17 noiembrie 2017

AZI Stat de drept

9 PERSOANE ARESTATE PENTRU ÎNŞELĂCIUNE ŞI ŞANTAJ. Nouă persoane, au fost reţinute, astăzi, de procurorii anticorupţie din Constanţa pentru constituirea unui grup infracţional organizat, şantaj, înşelăciune şi evaziune fiscală. [ Citeste mai departe ]

17 noiembrie 2017

AZI În cultură

Veritabil brand de ţară românească, Dinu Lipatti a fost, în trecerea sa meteorică prin această lume, un geniu al muzicii din toate timpurile, iar fascinaţia înregistrărilor sale creşte necontenit. [ Citeste mai departe ]

17 noiembrie 2017

AZI Prin ţară

MÂNCĂRURI TRADIŢIONALE DIN CARNE DE OAIE. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, se va afla sâmbătă, la Sibiu pentru a fi alături de caravana Campaniei naţionale de informare şi promovare „Alege oaia!”. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Încă un copil răpus de rujeolă

Încă un copil răpus de rujeolă

Un copil de un an şi o lună, din judeţul Ialomiţa, nevaccinat, a murit din cauza complicaţiilor... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

După 10 luni din 2017, livrările de autovehicule noi au avansat cu 10,9%.

După 10 luni din 2017, livrările de autovehicule noi au avansat cu 10,9%.

Pe ansamblul pieţei, livrările totale de autovehicule (autoturisme + vehicule comerciale) au... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

La muncă, nu pe Facebook

La muncă, nu pe Facebook

Angajaţii Primăriei Darabani, judeţul Botoşani, nu mai au acces la reţelele de socializare, după... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Autodenunţ

Autodenunţ

Mult iubită şi stimată Codruţa Kovesi, [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ucigaşul dragonului - Leif G.W.Persson

Inspectorul Evert Bäckström este creaţia antipatică, dar incontestabil de strălucită şi amuzantă a lui Leif G.W. Persson: un poliţist memorabil, mizantrop, lipsit de etică şi arogant, care poate transformă o scenă a crimei într-o comedie neagră, având grijă să enerveze pe aproape toată lumea.

[ Vezi toate ]

Magazin

Scuze prezentate pentru un tren plecat mai devreme cu 20 de secunde

Scuze prezentate pentru un tren plecat mai devreme cu 20 de secunde

O companie feroviară din Japonia şi-a cerut scuze după ce unul dintre trenurile sale a plecat din... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola au fost testate cu rezultate promiţătoare,... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress